Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
30. 11. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Sreda, 30. 11. 2016, 10.00

6 let, 6 mesecev

Ilka Štuhec: Tako dobro še nisem bila pripravljena

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

1

"Pustite se presenetiti," pred začetkom nove sezone svetovnega pokala tudi za smučarke v hitrih disciplinah iz Lake Louisa v Kanadi sporoča najhitrejša Slovenka na smučeh Ilka Štuhec.

Boštjan Kline in Ilka Štuhec: trenutek resnice za najmočnejša slovenska smukaška aduta | Foto: Sportida Boštjan Kline in Ilka Štuhec: trenutek resnice za najmočnejša slovenska smukaška aduta Foto: Sportida

"Saj je bil le trening," je na opazko o obetavnem sedmem času na prvem preizkusu proge v Lake Louisu, ki bo ob koncu tedna gostila uvodne smuka in superveleslalom nove sezone svetovnega pokala, odvrnila Ilka Štuhec.

"Prva vožnja je vedno nekoliko zadržana, predvsem pa se na določenih zavojih odločam za daljšo, bolj okroglo linijo. Zdaj je načrt jasen – smučati hitreje in najboljše pokazati, ko bo šlo zares," pravi 26-letna Štajerka, ki bo ob koncu tedna edina slovenska predstavnica ob smukaškem odprtju sezone. Nanjo se je, kot pravi, dobro pripravila.

Še več, prepričana je, da tako konkurenčna pred začetkom boja za točke še ni bila. "Že kondicijsko sem na višji ravni. Tudi počutje je odlično. Da, res je, tako dobro še nisem bila pripravljena," pravi.

Prvič v belem cirkusu na Stöcklijevih smučeh. | Foto: Reuters Prvič v belem cirkusu na Stöcklijevih smučeh. Foto: Reuters

Pazi, kamenje!
Dekleta so tudi tokrat v Lake Louisu pričakale nizke temperature. Občutno manj je snega, pa še ta je večinoma umeten. Zaradi podaljšane jeseni so organizatorji progo pripravili šele v zadnjem trenutku, pred tem pa so morali odpovedati moške tekme. "Proga je sicer dobro pripravljena. Tu in tam se pojavi kakšen kamen. No, precej manj prijazna smučem pa je okolica," pravi Štuhčeva, ki se v Kanadi ne more zanašati na pomoč reprezentančnega osebja, temveč deluje izključno v okviru svoje štiričlanske ekipe.

V Nakiski našla mir in hitrost  V svetovnem pokalu je že bila 4., 5., 6. in 7. Torej … | Foto: Sportida V svetovnem pokalu je že bila 4., 5., 6. in 7. Torej … Foto: Sportida

"Pred prvim uradnim treningom nisem imela dvomov. Zaupala sem opremi in tudi sebi. Zadnji treningi v bližnji Nakiski, kjer lahko smučar najde delovni mir, so dobro uspeli. Že pred nastopom sem se dobro počutila. Zdaj upam, da bom predstave le stopnjevala," razmišlja najboljša slovenska smukačica, ki se je zaradi skorajda "izumrle" ženske ekipe za hitri disciplini v pripravljalnem obdobju večkrat povezala z moško vrsto pod vodstvom Petra Pena.

"Odlično smo se ujeli. Trening je bil zame zelo koristen. Fantje pač znajo smučati. Užitek jih je gledati, jaz pa sem izziv našla v lovljenju," pripoveduje Ilka. Danes bo še drugič preizkusila slabe tri kilometre dolgo olimpijsko progo v Lake Louisu in se poskušala približati Lari Gut.

Brez napovedi, a …

Štuhčeva se je v nasprotju z najstniškimi leti, ko je brez oklevanja zatrjevala, da so njeni dolgoročni cilji povezani z globusi in kolajnami na največjih tekmovanjih, v zadnjem obdobju odklonila od rezultatsko oprijemljivih napovedi. Vseeno ne skriva, da je raven, na kakršni je bila do zdaj, ne zadovoljuje.

V pretekli, zanjo rekordni zimi je sicer s 303 točkami skoraj podvojila skupni seštevek točk v predhodnih dveh sezonah in bila celo najboljša slovenska ženska smučarka.

A želi več. Navsezadnje se je v zadnjih dveh sezonah izvila tudi iz primeža poškodb, za nameček pa so tudi leta, v katerih se je lahko pri vrednotenju rezultatov zanašala na ščit mladosti in neizkušenosti, že preteklost. Njen rod je zdaj že dodobra zavladal svetovnemu pokalu. Še več, vse močnejši je tudi pritisk še mlajših, zato za Mariborčanko prihajajo trenutki resnice, ki bodo odgovorili na vprašanje, koliko je v resnici vredna nekdaj najobetavnejša mladinka na svetu.  

V petek bo šlo zares
Za sredo in četrtek sta v Lake Louisu predvidena še dva treninga. V petek in soboto se bosta smuka začela ob 20.30 po slovenskem času, nedeljski superveleslalom pa ob 19.00.
Ne spreglejte