Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 3. 2024,
18.23

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,64

Natisni članek

Vikersund Anže Lanišek Anže Lanišek Lovro Kos Domen Prevc Timi Zajc Timi Zajc Peter Prevc Peter Prevc

Sobota, 16. 3. 2024, 18.23

1 mesec, 2 tedna

Smučarski skoki, turneja Raw Air, Vikersund, tekma

Peter Prevc največji osmoljenec. Narava neizprosna, obeta se brutalna nedelja.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,64
Peter Prevc, Lahti 2024 | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Sobotni spektakel v smučarskih poletih v Vikersundu je pokvarila narava. Zaradi premočnega vetra je bila najprej odpovedana poskusna serija, nato je bil začetek prve serije dvakrat prestavljen, ko pa se je izkazalo, da na letalnici ne bo moč izpeljati tekme, je bila slednja prestavljena na nedeljo. Največji osmoljenec je bil zagotovo Peter Prevc, zmagovalec petkovih kvalifikacij, ki se mu je sodeč po imenitni formi nasmihal nov vrhunski rezultat. Če bo narava dovoljevala, ga bo skušal doseči v nedeljo, ko bodo skušali prireditelji izpeljati kar dve tekmi za svetovni pokal, tako da se obeta, saj bodo nastopala tudi dekleta, pester tekmovalni dan.

Veter je v soboto v Vikersundu po dekletih ponagajal še smučarskim letalcem. S tekmo, na kateri bi imeli slovenski orli lepe možnosti za vrhunske uvrstitve, najbolj pa kralj petkovih kvalifikacij Peter Prevc, bi morali začeti ob 16. uri, a je premočan veter poskrbel za dve prestavitvi. Že tako niso imeli na voljo poskusnega poleta, nato pa je žirija zaradi nevzdržnih razmer, ki niso zagotavljale varnih poletov, sprejela odločitev, da tekme v soboto ne bo izpeljala. 

Za začetek sprinterska tekma ob 11.05, nato pa ...

Bo letalnica v Vikersundu v nedeljo postregla z lepšimi vremenskimi pogoji? | Foto: Guliverimage Bo letalnica v Vikersundu v nedeljo postregla z lepšimi vremenskimi pogoji? Foto: Guliverimage Odločila se je za nadomestni termin, tako da naj bi ljubitelji smučarskih poletov v nedeljo spremljali dvojni spored! In to v obeh konkurencah, saj bodo dejavna tudi dekleta na čelu z najboljšo smučarsko skakalko v tej sezoni, Niko Prevc. Kako bo vse skupaj potekalo?

Pri moških bodo izvedli najprej eno sprintersko tekmo z eno serijo ob 11.05, ob 15.30 bo sledila še prvotno predvidena tekma po novem formatu s tremi serijami. V prvi bo nastopilo 30 tekmovalcev, v drugi 20, v zadnji pa samo še deset.

Ženske, na startnem seznamu na letalnici je sicer le 17 skakalk, bodo imele v nedeljo prav tako dve tekmi. Prva bo na vrsti že ob 9. uri, a bo sprinterska z le eno serijo, sledila bo klasična tekma z dvema serijama ob 10.00.

Kdo bo v nedeljo branil barve Slovenije?

Poleg Petra Prevca, zmagovalca petkovih kvalifikacij, bodo tekmovali še Timi Zajc, ki je na kvalifikacijah zasedel 13. mesto, Lovro Kos, ki je z 212,5 metra dolgim poletom zasedel 17. mesto, Anže Lanišek, ki je bil z 210,5 metra 19., Domen Prevc pa je v kvalifikacijah osvojil 23. mesto.

Timi Zajc je v kvalifikacijah dosegel drugi najboljši slovenski rezultat. | Foto: Guliverimage Timi Zajc je v kvalifikacijah dosegel drugi najboljši slovenski rezultat. Foto: Guliverimage

Nove točke svetovnega pokala bodo tako, če bo narava dovoljevala, lovili v nedeljo. Najprej na sprinterski tekmi, nato pa še na drugi s tremi posebnimi serijami.

Peter Prevc drugi v seštevku turneje

Stefan Kraft bi si lahko že v nedeljo zagotovil veliki kristalni globus. | Foto: Guliverimage Stefan Kraft bi si lahko že v nedeljo zagotovil veliki kristalni globus. Foto: Guliverimage Stefan Kraft vodi v seštevku turneje, na drugo mesto pa je napredoval Peter Prevc, ki za Avstrijcem zaostaja 48,8 točke. Prevc je izkoristil kvalifikacijsko smolo Jana Hörla, ki je z drugega mesta zdrsnil na četrto. Tretji ostaja Johann Andre Forfang (62,3 točke zaostanka). Zajc je 9., Lanišek 10., Kos 16., D. Prevc 26.

Kraft ima štiri posamične tekme pred koncem sezone (ob teh bo v Planici še ena ekipna) v skupnem seštevku svetovnega pokala 303 točke prednosti pred Rjojujem Kobajašijem in 493 pred tretjim Andreasom Wellingerjem. Tridesetletni Avstrijec si lahko tako v nedeljo že zagotovi veliki kristalni globus.

Preberite še:

 
Nika Prevc
Sportal Veter odpihnil žensko tekmo, Nika Prevc vse bližje globusu
Peter Prevc
Sportal Peter Prevc v kvalifikacijah ugnal vso konkurenco!
Peter Prevc
Sportal Planica s posebno noto družine Prevc in morebitnim malim čudežem #video
Ne spreglejte