Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 3. 2024,
18.00

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

Natisni članek

Vikersund Nika Križnar Nika Križnar Ema Klinec Ema Klinec Nika Prevc Nika Prevc smučarski skoki

Sobota, 16. 3. 2024, 18.00

1 mesec, 1 teden

Smučarski skoki, turneja Raw Air, Vikersund, posamična tekma (ž)

Veter odpihnil žensko tekmo, Nika Prevc vse bližje globusu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20
Nika Prevc | Nika Prevc bi si že danes lahko zagotovila kristalni globus. | Foto Guliverimage

Nika Prevc bi si že danes lahko zagotovila kristalni globus.

Foto: Guliverimage

V soboto bi morala biti v Vikersundu ženska tekma v smučarskih poletih, a je bila ta zaradi premočnega vetra prestavljena na nedeljo. Slovenska najstnica Nika Prevc ima pred najbližjo zasledovalko v svetovnem pokalu Evo Pinkelnig 194 točk prednosti, tako da lahko v nedeljo, takrat naj bi bili izpeljani kar dve tekmi, potrdi skupno zmago in kristalni globus. 

NIka Prevc Ljubno nedelja 2024
Sportal Nika Prevc dočakala polete, Ema Klinec kot prva v letu čez čarobno mejo

Kakšen je torej načrtovan spored za nedeljo? Na startnem seznamu na letalnici je 17 skakalk, ki bodo v nedeljo tekmovale na dveh tekmah. Prva bo na vrsti že ob 9. uri, a bo sprinterska z le eno serijo, sledila bo klasična tekma z dvema serijama ob 10. uri. V primeru bolj ugodnih vremenskih razmer od sobotnih se torej v Vikersundu obeta pestro nedeljsko dopoldansko dogajanje.

Na prizorišču v Vikersundu je v soboto dopoldan pihalo tako močno, da je prevračalo reklamne panoje in ograje.

Pred smučarskimi skakalkami je bila načrtovana prav posebna tekma, prva v zgodovini na letalnici, ki bi štela za svetovni pokal. V Vikersundu so sicer prvič letele lani, a takrat preizkušnji nista šteli v skupni seštevek. Tokrat pač.

Pravico nastopa ima najboljših 17 polnoletnih tekmovalk, med njimi tri Slovenke. Nika Prevc, ki je v petek prvič letela, z 226 metri svetovna rekorderka Ema Klinec in Nika Križnar, ki si želi prvič preskočiti 200 metrov.

"Že vse od začetka sezone se najbolj veselim poletov v Vikersundu. Prvič grem na letalnico. Želim si samo skočiti čim dlje in se res veselim. To, da gre za precej večjo napravo kot skakalnico, ni nobena ovira. Morda imam celo malo premalo strahu za letalnico, ker res že težko čakam polete," je pred svojo premiero na letalnici dejala Prevčeva.

Ema Klinec je lani v Vikersundu poletela do 226 metrov, kar je ženski svetovni rekord. | Foto: Sportida Ema Klinec je lani v Vikersundu poletela do 226 metrov, kar je ženski svetovni rekord. Foto: Sportida V petek je v dveh serijah za trening skočila 159 metrov (12. mesto) in 124,5 (17.). Najbolje je na treningu šlo Norvežanki Silje Opseth, poletela je 192,5 in 215,5 metra. Edina, ki je ob njej še poletela prek 200 metrov, je bila Klinčeva (205,5).

Prevčeva lahko v nedeljo potrdi globus

Prevčeva ima v skupni razvrstitvi sezone tri tekme pred koncem na prvem mestu 1.370 točk, Pinkelnigova pa 1.176. Od preostalih Slovenk je Križnarjeva (843) skupno šesta, Klinčeva (468) pa je 14. 

Peter Prevc
Sportal Peter Prevc v kvalifikacijah ugnal vso konkurenco!

Norvežanka vodi na turneji  Eirin Maria Kvandal vodi v seštevku turneje. | Foto: Guliverimage Eirin Maria Kvandal vodi v seštevku turneje. Foto: Guliverimage

V boju za skupno zmago na norveški turneji in ček za 40 tisoč evrov po štirih od šestih tekem najbolje kaže Norvežanki Eirin Marii Kvandal, ki ima 1.359,2 točke. Zanimivo bo videti, kako ji bo šlo letenje, saj ima kar nekaj težav z doskokom na veliki skakalnici.

Druga je avstrijska veteranka Eva Pinkelnig, ki zaostaja 53,5 točke, tretja pa Prevčeva, ki za vodilno zaostaja 83,7 točke.

Preberite še:

Peter Prevc, Lahti 2024
Sportal Avstrijska veselica v Trondheimu: sosedom najbolje pariral Peter Prevc
Nika Prevc, Willingen
Sportal Nika Prevc z zmago naredila še korak h kristalnemu globusu! #video
Peter Prevc
Sportal Planica s posebno noto družine Prevc in morebitnim malim čudežem #video

 

Ne spreglejte