Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2017,
16.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Natisni članek

Anja Eržen Urška Poje Gabriela Koukalova Hochfilzen svetovno prvenstvo Teja Gregorin biatlon

Petek, 10. 2. 2017, 16.06

6 let, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo, Hochfilzen, šprint, ženske

Koukalova svetovna prvakinja, Gregorinovo stali zgrešeni streli, Rusinja suspendirana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

gabriela koukalova | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na biatlonskem svetovnem prvenstvu v Hochfiznu so razdelili prvi komplet medalj v posamični disciplini. Ženski 7,5-kilometrski sprint je dobila Čehinja Gabriela Koukalova, štiri sekunde je zaostala Nemka Laura Dahlmeier, 25 pa Francozinja Anais Chevalier. Vse tri so zadele vseh 10 tarč.

O najboljši na tekmi sta odločali najboljši tekmovalki v sezoni, Čehinja pa je imela za zadnji krog 10 sekund naskoka in štiri rešila do konca. Morda bi se razpletlo drugače, če bi Nemka nastopala za njo in bi v zadnjem krogu morda lahko iztisnila še kakšen atom energije več, tako pa je "boljšo" startno številko izkoristila lanska zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala s Češke.

Sofavoritinja za zmago, Finka Kaisa Mäkäräinen, je bila na strelišču nenatančna dvakrat, z drugim tekaškim časom pa je bila na koncu 12. Zelo zanimiv je bil tudi boj za bron, kjer sta četrtouvrščeni Italijanki Lisi Vittozzi do medalje manjkali pičli dve desetinki sekunde.

Slovenke, slabše od pričakovanj

Slovenski izkupiček je slabši od pričakovanj. Najboljša je bila vnovič Teja Gregorin, ki je morala trikrat v kazenski krog, po dobrem teku pa je na 30. mestu za zmagovalko zaostala slabo minuto in pol. O moči 34-letne slovenske reprezentantke v smučini najbolje priča podatek, da je samo v zadnjem 2,5-kilometrskem krogu od strelišča do cilja prehitela kar 16 tekmovalk. Skupno je dosegla deveti tekaški izid.

Glavo gor

"Ostajam dobre volje, čeprav ne vem povsem, kaj se je dogajalo na strelišču. To moram še analizirati s trenerjem. Tekma je bila nekako v letošnjem slogu, ampak glavo gor in gremo dalje," je po tekmi za TV Slovenija povedala Gregorinova in pri primerjavi tekme s sezono mislila na tri zgrešene strele, saj potrjuje, da je hitra v smučini, precej slabše pa je streljanje, v katerem je dolgo veljala za zelo dobro tekmovalko.

"Tekma je bila nekako v letošnjem slogu, ampak glavo gor in gremo dalje," je po 30. mestu dejala Teja Gregorin. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Tekma je bila nekako v letošnjem slogu, ampak glavo gor in gremo dalje," je po 30. mestu dejala Teja Gregorin. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Danes je bil tek v primerjavi s četrtkovim nastopom v štafeti odličen. Res me veseli, da sem tako hitra, a to moram končno združiti s streljanjem," je še dejala 36-letna tekmovalka iz Ihana, dobitnica brona na zadnjih olimpijskih igrah v Sočiju, ki ima lepo izhodišče za nedeljsko zasledovanje, kjer za tretjeuvrščeno Chevalierjevo zaostaja le dobro minuto. Zelo visoko uvrstitev bi Gregorinova potrebovala tudi, da bi se morda še uvrstila tudi na tekmo s skupinskim startom.

Mlada 19-letna Urška Poje je bila z enim kazenskim krogom 79., 24-letna Anja Eržen pa je zgrešila štiri tarče in osvojila 82. mesto. Obe sta ostali brez nedeljskega zasledovanja in na SP ju ob posamični tekmi čaka še štafetni nastop.

Jekaterina Glazirina osumljena dopinga

Mednarodna biatlonska zveza IBU je rusko tekmovalko Jekaterino Glazirino v petek v Hochfilznu suspendirala zaradi suma jemanja prepovedanih poživil, poroča avstrijska tiskovna agencija Apa.

Na IBU so sporočili, da so se za suspenz 29-letne ruske biatlonke odločili po informacijah decembrskega McLarnovega poročila, ki omenja 31 dopingiranih ruskih biatloncev. Dve s seznama, Olga Viluhina in Jana Romanova, sta bili suspendirani takoj. V nadaljevanju preiskave je IBU ustavil postopek proti 22 ruskim biatloncem, eden od preostalih primerov pa je bila Glazirina, ki jo je IBU suspendiral danes.

Glazirina je osumljena, da je bila na dopinških testih večkrat pozitivna, s pomočjo ruske protidopinške agencije pa naj bi zadevo spregledali oziroma izvide testov ponaredili.

Rusinja bi morala danes na SP v Hochfilznu nastopiti v ženskem sprintu.

 

Izidi:

 1. Gabriela Koukalova (Češ)         19:12,6/0

 2. Laura Dahlmeier (Nem)             +  4,0/0

 3. Anais Chevalier (Fra)               25,1/0

 4. Federica Vittozzi (Ita)             25,3/0

 5. Lisa San Filippo (Ita)              31,9/0

 6. Vanessa Hinz (Nem)                  37,9/0

 7. Marie Dorin Habert (Fra)            42,8/1

 8. Anastazija Kuzmina (Slk)            44,0/1

 9. Celia Aymonier (Fra)                53,9/1

10. Anastazija Merkušina (Ukr)          55,3/0

...

30. Teja Gregorin (Slo)               1:29,7/3

79. Urška Poje (Slo)                  2:58,1/1

82. Anja Eržen (Slo)                  2:04,9/4


Svetovni pokal skupno:

 1. Laura Dahlmeier (Nem)                 723

 2. Gabriela Koukalova (Češ)              712

 3. Kaisa Mäkäräinen (Fin)                666

 4. Marie Dorin Habert (Fra)              636

 5. Dorothea Wierer (Ita)                 486

 9. Anais Chevalier (Fra)                 441

 6. Franziska Hildebrand (Nem)            440

 8. Eva Puskarčikova (Češ)                427

 7. Justine Braisaz (Fra)                 419

10. Tatjana Akimova (Rus)                 418

...

39. Teja Gregorin  (Slo)                  117

87. Anja Eržen (Slo)                        4

Ne spreglejte