Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
26. 1. 2022,
9.28

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Natisni članek

Henrik Kristoffersen Schladming Atle Lie McGrath Manuel Feller Linus Strasser slalom alpsko smučanje

Sreda, 26. 1. 2022, 9.28

2 leti, 3 mesece

Trije junaki slaloma v Schladmingu

Šest slalomov, šest zmagovalcev. "Smučanje je brutalen šport."

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Linus Strasser | McGrath, Strasser in Feller. Nepričakovana trojica na stopničkah v Schladmingu. | Foto Guliver Image

McGrath, Strasser in Feller. Nepričakovana trojica na stopničkah v Schladmingu.

Foto: Guliver Image

Šesti moški slalom sezone in še šesti zmagovalec. Linus Strasser. A 25. nočni slalom v Schladmingu je dal več kot le enega junaka. Za Atleja Lieja McGratha in Manuela Fellerja so se zdele stopničke tokrat kot misija nemogoče, a jima je uspelo.

Linus Strasser
Sportal Nemec dobil generalko pred Pekingom, nova ničla Slovencev

Moški slalom je v zadnjih sezonah najbolj nepredvidljiva disciplina v svetovnem pokalu. V prejšnji sezoni smo na enajstih slalomih videli sedem različnih zmagovalcev (nihče ni dobil več kot dveh slalomov). Drugače je bilo v ženski konkurenci, kjer sta si zmage razdelili le dve smučarki (Petra Vlhova in Mikaela Shiffrin). Pri dekletih je to zimo zgodba podobna: pet zmag Slovakinje, dve zmagi Američanke. Pri moških je po drugi strani zmagovalca skoraj nemogoče napovedati: sedem slalomov, sedem različnih zmagovalcev. To se odraža tudi v skupnem seštevku, saj razlika med vodilnim Lucasom Braathenom (257 točk) in trenutno devetouvrščenim Henrikom Kristoffersenom znaša le 101 točko. Kristoffersen slaloma to sezono še ni dobil. Po olimpijskih igrah sledijo še trije.

Slalomski zmagovalci sezone:

Val d'Isere: Clement Noel
Madonna di Campiglio: Sebastian Foss-Solevag
Adelboden: Johannes Strolz
Wengen: Lucas Braathen
Kitzbühel: Dave Ryding
Schladming: Linus Strasser

"Od 15 do 20 fantov lahko dobi tekmo"

Linus Strasser je prvič zmagal na slalomu. | Foto: AP / Guliverimage Linus Strasser je prvič zmagal na slalomu. Foto: AP / Guliverimage Po odstopih najhitrejših dveh v prvi vožnji Kristofferja Jakobsena in Giuliana Razzolija je torkov nočni slalom v Schladmingu dobil peti po prvi vožnji, Nemec Linus Strasser. To je 30-letnikova druga slalomska zmaga v svetovnem pokalu oziroma tretje stopničke. V Schladmingu je nemški smučar nazadnje zmagal leta 1990 (Armin Bittner). "To je super. Mislim, da lahko iz prve trideseterice od 15 do 20 fantov dobi tekmo ali preseneti. To je samo dobro za naš šport," je poudaril Strasser, ki je bil na sobotnem slalomu v Kitzbühelu 14. "Smučanje je brutalen šport. Ločnica med razočaranjem in veseljem je običajno zelo tanka." Zdaj je v seštevku slaloma četrti. Dobro popotnica zanj pred olimpijskim slalomom, ki bo v nedeljo, 13. februarja.

Slalomski seštevek sezone:

1. Lucas Braathen (Nor) 257 točk
2. Sebastian Foss-Solevaag (Nor) 220
3. Manuel Feller (Avt) 185
4. Linus Strasser (Nem) 178
5. Daniel Yule (Švi) 178
6. Clement Noel (Fra) 177
7. David Ryding (VBr) 171
8. Loic Meillard (Švi) 167
9. Henrik Kristoffersen (Nor) 156
10. Giuliano Razzoli (Ita) 154

"Prvič v življenju nisem mogel nehati jokati"

Po solzah sreče še vzklik zadovoljstva. Atle McGrah. | Foto: AP / Guliverimage Po solzah sreče še vzklik zadovoljstva. Atle McGrah. Foto: AP / Guliverimage A ni bil edini junak dneva. Prvič je na slalomske stopničke stopil Norvežan Atle Lie McGrath. Sedmi po prvi vožnji, na koncu drugi. V ciljnem izteku ni mogel zadržati solz. "Prvič v življenju nisem mogel nehati jokati. Tega trenutka ne bom nikoli pozabil. Mislim, da je zelo pomembno, da pokažeš svoja čustva." V zadnjem letu mu ni bilo lahko. Lani si je po veleslalomu v Adelbodnu poškodoval koleno, na začetku tega meseca pa si je zlomil prst na roki. Na prejšnjih treh slalomih ni osvojil niti točke. "Zadnje tekme so bile zame zelo težke. Sem sem prišel brez pričakovanj. Mislil sem si, saj ne more biti hujše." Enaindvajsetletnik je sin nekdanjega ameriškega smučarja Felixa McGratha. Mama je Norvežanka. Od njegovega drugega leta starosti živijo na Norveškem.

"Eden mojih največjih podvigov"

Tretjeuvrščeni Manuel Feller je stopničk bolj vajen. To so bile njegove 13. v svetovnem pokalu. Kljub temu je 29-letni Avstrijec ta dosežek opisal kot največjega do zdaj. Zadnjih deset dni je bil zaradi pozitivnega testa na koronavirus v karanteni. "Prva dva dneva me je bolela glava kot še nikoli, nato pa sem doma v dnevni sobi vozil sobno kolo." Opoldne je odpeljal tri vožnje za trening v Reiterlamu, nato pa odhitel na tekmo v Schladming. S številko 1 je zelo slabo odpeljal prvo vožnjo (28. mesto), finalni nastop pa je bil za čisto desetko in pridobil je kar 25 mest. "To je vsekakor eden mojih največjih podvigov, ki sem jim kadarkoli dosegel v karieri." Ničesar ni imel izgubiti, zato je napadel na vso moč. "Manuel je kot top. Nikoli ne veš, kaj bo z njim. Trenutno je v res dobri formi. Prva vožnja je bila še posledica koronavirusa, v drugi pa je že pokazal, česa je sposoben," je nastop svojega varovanca komentiral glavni trener avstrijske ekipe za tehnične discipline Adreas Pülacher.

Iz karantene naravnost na stopničke. In to na eni najtežjih tekem, v Schladmingu. Manuel Feller. | Foto: AP / Guliverimage Iz karantene naravnost na stopničke. In to na eni najtežjih tekem, v Schladmingu. Manuel Feller. Foto: AP / Guliverimage

Tudi prejšnji trije slalomi so ponudili neverjetne zgodbe. Ste jih prezrli? Preberite jih.

Dave Ryding
Sportal Zmagovalec Kitzbühela, ki se je učil smučati na plastiki
Lucas Braathen
Sportal Pred letom dni na operaciji, včeraj že na poti na vlak, nato pa ...
Johannes Strolz
Sportal Sam svoj serviser, odpisan iz ekipe, zdaj pa zmagovalec
Ne spreglejte