Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
19. 2. 2016,
8.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Anže Semenič Robert Kranjec Nejc Dežman Jaka Hvala Jurij Tepeš

Petek, 19. 2. 2016, 8.33

6 let, 7 mesecev

Prevc priznal, da je sam naredil napako in ne Janus

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po prvi seriji je bilo videti, da bo Peter Prevc skočil do nove zmage, saj je imel velikansko prednost, a se mu je v drugo skok ponesrečil, zato je ostal brez stopničk, ki se mu na Finskem odmikajo.

Finska za najboljšega slovenskega skakalca Petra Prevca še vedno ostaja prekleta, saj se mu tudi v petek v Lahtiju ni uspelo uvrstiti na oder za zmagovalce na posamični tekmi – na ekipni tekmi je bil na njem leta 2012 v Kuusamu.

Po prvi seriji je kazalo odlično. Glavni trener Goran Janus se je pred njegovim prvim nastopom odločil za poseben manever. Svojega najboljšega skakalca je namreč spustil z enega zaletnega mesta nižje in zadel v polno. V prvi seriji je namreč pihal vzgornjik in ker je Peter dobro skakal že na treningu in v kvalifikacijah, je ob odličnem delu na mizi poletel 128 metrov.

Čeprav je skočil z enega zaletnega mesta nižje, je imel najdaljšo daljavo prve serije.

Če bi skakal z istega mesta kot tekmovalci pred njim, bi pri daljši daljavi tvegal slabši pristanek in odbitek točk. Naskok sedmih točk pred Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem je bil dovolj velik, da so se v Sloveniji že pripravljale nove steklenice penine.

V drugo se taktika ni izšla. Petru se skok ni posrečil

A se je zapletlo. Janus je tudi v drugi seriji svojega skakalca spustil z enega zaletnega mesta nižje, vendar se ta taktika tokrat ni srečno iztekla. Ker je Peter naredil slabši skok in je pri odskoku zamudil, je pristal pri 123 metrih. Ker je bila daljava za pol metra prekratka, da bi dobil dodatnih 4,8 točke za nižje zaletno mesto, so stopničke in zmaga hitro splavale po vodi. Pristal je na petem mestu in bil tudi sam vidno presenečen ob nastopu.

"Po prvi seriji je kazalo drugače, kot se je na koncu končala. Žal sem drugi skok zelo močno zamočil. Bolj je šla miza proti koncu, bolj čuden je bil moj položaj v počepu. Odskok sem začel prepozno. Ni bilo lahkotnosti. V zraku sem imel slabšo krivuljo. Izgubil sem kar precej metrov. Nižanje zaleta ni bilo krivo, da sem bil peti. Ko sem videl petko, sem pa bil neprijetno presenečen. Lahti je še vedno zaklet. Spet mi je šlo dobro na treningu. V prvi seriji sem naredil dober skok, v drugi pa ne. Treba bo še razmisliti, kako v Lahtiju skočiti na stopničke," je Prevc razočarano povedal za Planet TV.

Zmage se je na koncu veselil Avstrijec Michael Hayböck, ki je bil s 129 metri najdaljši v finalni seriji. Drugi je bil Tande, tretji pa Nemec Severin Freund.

Ker je bil zadnji na koncu pred Prevcem, je malenkostno zmanjšal zaostanek za Prevcem, ki pa je še vedno ogromen. Zdaj znaša 557 točk, do konca sezone pa je še deset posamičnih preizkušenj.

Med dobitnike točk so se vpisali še štirje Slovenci. Robert Kranjec je bil 19., Anže Lanišek 25., Jaka Hvala 28. in najmlajši Domen Prevc 29. Skok se ni posrečil Juriju Tepešu, ki je bil na treningu in v kvalifikacijah bistveno bolje razpoložen, brez točk pa je ostal tudi Andraž Pograjc.

V soboto bo v Lahtiju na sporedu ekipna tekma, v nedeljo pa še druga posamična preizkušnja.

Ne spreglejte