Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
26. 2. 2016,
11.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tomaž Naglič Anže Semenič Andraž Pograjc Jaka Hvala Jurij Tepeš Robert Kranjec Peter Prevc Peter Prevc

Petek, 26. 2. 2016, 11.09

6 let, 7 mesecev

Prevc prišel, videl in postavil rekord

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kvalifikacije v Almatiju so se za slovenske skakalce odlično razpletle. Jurij Tepeš je bil drugi, Robert Kranjec tretji, najboljši skok pa je uspel Petru Prevcu, ki je postavil rekord skakalnice.

Že trening na lepi skakalnici v Almatiju je nakazoval, da se bo petkov dan izšel po željah slovenske trojice Peter Prevc, Robert Kranjec in Jurij Tepeš. Naš najboljši mož je imel najboljši dosežek, Kranjec je bil tretji, Tepeš pa četrti.

Dobre skoke so pokazali tudi v kvalifikacijah, v katerih Prevcu ni bilo treba skozi sito, saj je imel nastop na tekmi že zagotovljen. A je kljub temu pokazal nov odličen skok, ki je bil celo rekorden. Poneslo ga je kar 141 metrov in se v Almatiju podpisal pod rekordno znamko.

Prevc pri imitaciji skoka

S to napravo se je v petek nasploh prvič soočil, saj v preteklosti ni nastopal na tekmah grand prixa, Almaty pa letos premierno gosti tekme svetovnega pokala. "Novo skakalnico sem imel že pred kratkim v Lahtiju, kjer smo skakali na majhni. Po Nižnem Tagilu v lanski sezoni je to zame nova skakalnica v svetovnem pokalu. Ko prideš prvič na takšno skakalnico, si malce izgubljen. Ko se pelješ z žičnico gor, si delaš vizualizacijo, pogledaš, kaj te čaka, in se le spustiš, da jo občutiš," se je Prevc navezal na spoznavanje nove skakalnice.

Težje mu je bilo pristati pri prvem skoku kot pri rekordnem

Pri rekordni znamki, ki jo vodi Mednarodna smučarska zveza (FIS) – sicer je na njej poleti pol metra dlje skočil Anders Bardal, dodatnega pol metra pa nordijski kombinatorec Mario Seidl, a se pri rekordih upoštevajo rezultati, doseženi na tekmah svetovnega pokala –, je imel ob pristanku nekaj težav, saj je pristal z višine: "Lahko rečem, da mi je bilo pri prvem skoku celo težje pristajati, ker je nova skakalnica. Pri drugem sem začel prej pristajati. Ko je skok dober, se lažje pripraviš na pristanek."

Z novo odlično predstavo v zraku je dal tudi sam vedeti, da je bil njegov drugi skok dobro izveden, v soboto pa bo zaradi današnjih predstav spadal med osrednje kandidate za zmago.

Kranjec super zadovoljen, Tepešu je skakalnica bolj pisana na kožo

Zmagovalec kvalifikacij je postal Poljak Maciej Kot, ki je med kvalifikanti edini prehitel Tepeša in Kranjca. "Skakalnica mi je bolj pisana na kožo kot zadnje na Finskem. Še vedno pa je treba dobro skakati. Ko so jo zgradili, sem na njej zelo dobro nastopal, nato pa mi ni šlo več. Upam, da sem zdaj dobro pripravljen in da bo šlo dobro," je svoj nastop pokomentiral Jurij, ki je na tej napravi dvakrat zmagal na poletnem grand prixu, pri kvalifikacijskem poskusu pa je imel kar močan veter v hrbet (132 metrov).

"Sem zelo zadovoljen, pri drugem skoku pa sem malce izgubil v drugem delu. Lahko bi bolje iztržil," je po 133,5 metra dolgem kvalifikacijskem skoku povedal Kranjec.

Naslednji v vrsti slovenskih skakalcev je bil Jaka Hvala na 21. mestu (124 metrov), ki se po slabših sezonah postopno dviguje in kaže znake napredka, kar je dober obet za zaključek skakalne zime in zlasti lepši pogled v prihodnjo sezono: "Delno sem zadovoljen. Malce sem imel težave s točnostjo. Praktično sem bil vse skoke pozen. Sem imel pa manj težav čez prelet in sem potem bolj stabilno letel ter imel manj težav v zraku. Uživam v skokih, kar je najbolj pomembno. Ni me več strah in lahko normalno treniram."

Na sobotni tekmi bomo videli skakati tudi Anžeta Semeniča (35.) in Andraža Pograjca (37.), le Tomažu Nagliču pa se ni uspelo uvrstiti nanjo.

Ne spreglejte