Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
16. 3. 2014,
16.28

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Harrachov Robert Kranjec Jurij Tepeš Jernej Damjan

Nedelja, 16. 3. 2014, 16.28

4 leta, 6 mesecev

Prevc kot šahovski velemojster

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija se lahko spet zahvali Petru Prevcu za dobro voljo in navijaško evforijo. Ni velikega tekmovanja, ob katerem ne pišemo o njegovih uspehih. Star je šele 21 let, a je lahko mnogim vzor.

Ko že mislimo, da so nam zakoni narave poznani, nas ta vedno preseneti. Njeno moč oziroma veter so občutili tudi skakalci na svetovnem prvenstvu v poletih. Aktivni so bili le dva dneva. Organizatorjem in žiriji tekmovanja v Harrachovu je uspelo spraviti pod streho vsega pol posamične tekme, kar je bilo dovolj, da so podelili en komplet medalj.

In spet je slovensko posadko reševal Peter Prevc, kar je postala že nekakšna stalnica na največjih tekmovanjih v zadnjih dveh sezonah. Na svetovnem prvenstvu v Predazzu, na olimpijskih igrah v Sočiju in zdaj še v Harrachovu je bil on tisti, ki je bil edini v igri za odličja. Čeprav so preostali fantje med sezono pokazali, da znajo stopiti na oder za zmagovalce, jim tokrat ni uspelo narediti preskoka. Robertu Kranjcu je denimo ponagajala poškodba kolena, ki jo je dobil na olimpijskih igrah v Sočiju, sicer bi bil tudi on med kandidati za odličja, medtem ko preostali niso bili v formi za vidnejše uvrstitve.

Prevcu ugajajo velike tekme in zna ostati osredotočen, umirjen in zbran ob svoji nalogi, ko je to najbolj potrebno. Kot šahovski velemojstri zna v pravem trenutku povleči potezo, ki ga pripelje v izhodišče za največje domete. Pet medalj (dve srebrni in bronasti na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu v Predazzu ter bronasta na poletih v Harrachovu) je osvojil v pičlem letu dni, kar je hvale vreden dosežek. In to pri vsega enaindvajset letih, pa čeprav je videti, da tekmuje že celo večnost. Povrhu vsega je v njegovi lasti še mali kristalni globus v razvrstitvi poletov v svetovnem pokalu, medtem ko mu je v boju za velikega stopil nasproti Poljak Kamil Stoch.

Po Harrachovu je torej jasno, da se lahko Slovenija pohvali s petimi odličji s svetovnih prvenstev v poletih – Primož Ulaga je bil leta 1988 v Oberstdorfu srebrn, Urban Franc osem let pozneje na Kulmu bronast, Robert Kranjec zlat in ekipa bronasta v Vikersundu leta 2012 ter Peter Prevc zdaj bronast v Harrachovu.

In ker je Prevc star šele 21 let in je dokazal, da je športnik za vrhunske dosežke, bomo zagotovo še kdaj pisali o njegovih presežkih. Že zdaj pa je pri tej starosti s svojim razmišljanjem in pojavo lahko vzor številnim mladim, kar daje njegovim uspehom dodaten pomen.

Ne spreglejte