Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 8. 2019,
19.42

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

Žiga Jelar Anže Lanišek Anže Lanišek Anže Semenič Domen Prevc Tilen Bartol Timi Zajc Timi Zajc Courchevel grand prix

Sobota, 10. 8. 2019, 19.42

4 leta, 8 mesecev

Ppoletna velika nagrada, Courchevel, posamična tekma, moški

Zajc se je vrnil in spet ugnal vso konkurenco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88
Timi Zajc | Timi Zajc slavi novo zmago poletne velike nagrade. | Foto Matic Ritonja/Sportida

Timi Zajc slavi novo zmago poletne velike nagrade.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

Slovenski smučarski skakalec Timi Zajc je zmagovalec posamične tekme poletne velike nagrade v Courchevelu. To je druga zmaga Zajca v tej poletni sezoni na tekmah grand prixa. Na odru za zmagovalce sta se mu pridružila Norvežan Robert Johansson in Japonec Naoki Nakamura. Slovenski uspeh je s četrtim mestom dopolnil Tilen Bartol, ki je zmagovalni oder zgrešil za 0,6 točke. Do točk je od šesterice varovancev Gorazda Bertonclja s 25. mestom prišel še Domen Prevc.

Slovenski skakalni tabor ima po tretji postaji poletne velike nagrade nov razlog za zadovoljstvo. Najboljši Slovenec zadnje zime Timi Zajc namreč še naprej kaže dobro formo in predstave. Najstnik je slavil že na uvodni posamični tekmi poletne velike nagrade v Wisli, nato dobil nekaj odmora in izpustil Hinterzarten, zdaj pa se je vrnil v zmagovitem slogu.

V Franciji je na tekmi, ki so jo zaznamovale spremenljive vetrovne razmere, vknjižil drugo zmago grand prixa. Zajc je po prvi seriji zasedal četrto mesto, a nato v finalu poletel vse do 133,5 metra, kar je bila najdaljša daljava, in napredoval na vrh.

Najbolj se mu je približal vodilni po polovici tekme, na kateri niso nastopili vsi najboljši (Poljaki na primer niso poslali najbolj vročih želez), Robert Johansson. Norvežan je na koncu zaostal za 4,5 točke. Na tretjem mestu je končal Japonec Naoki Nakamura. Le 0,6 točke za stopničkami je zaostal Tilen Bartol, ki je po prvem skoku zasedal drugo mesto, po finalnem skoku pa zdrsnil tik pod oder za zmagovalce.

Do točk je od Slovencev prišel še Domen Prevc. V finalu je izgubil eno mesto in končal kot 25.

Tilen Bartol je po prvi seriji zasedal drugo mesto, v finalu pa zdrsnil tik pod zmagovalni oder. | Foto: Vid Ponikvar Tilen Bartol je po prvi seriji zasedal drugo mesto, v finalu pa zdrsnil tik pod zmagovalni oder. Foto: Vid Ponikvar

Trio brez finala

V Franciji je nastopila še trojica Slovencev, a bila prekratka za finale. Anže Lanišek je končal na 36. mestu, Žiga Jelar na 44., Anže Semenič pa na zadnjem, 50. mestu.

Rezerv je še kar nekaj

"Tudi s slabim skokom sem še vedno na stopničkah, tako da imam še kar nekaj rezerv. Današnji prvi skok res ni bil dober. Z dvema solidnima skokoma pa sem očitno lahko na stopničkah. Tudi finalni skok ni bil tak, kot ga znam narediti, a odneslo me je daleč in res sem zadovoljen, da mi je uspelo drugič zapored. Za naprej bom še naprej največ na tehniki, veliko je potrebno narediti še na hitrosti. Potrebno je slediti temu, kar delamo zdaj, in iti iz tekme v tekmo. Skupnih seštevkov ne gledam, ker tudi ne bom skakal na vseh tekmah," je bil po novi zmagi zadovoljen Zajc.

"Vseskozi sem bil danes skoraj z vsakim skokom med najboljšimi. Škoda za drugo serijo na tekmi. Naredil sem manjšo napako, ta skakalnica pa te hitro kaznuje. Na koncu sem za malo zgrešil stopničke, a sem zraven in tega sem res vesel. Poškodba, ki mi je lani povzročala težave čez poletje in sem zamudil še pol zime, je zdaj čisto pozabljena. Gradimo naprej," je po uvrstitvi kariere razmišljal Bartol.

"Naši cilji se ne spreminjajo, rezultati so pomembni le za to, da tekmovalec vidi, kje je, skupnih seštevkov ne gledamo," pravi glavni trener Gorazd Bertoncelj. | Foto: Vid Ponikvar "Naši cilji se ne spreminjajo, rezultati so pomembni le za to, da tekmovalec vidi, kje je, skupnih seštevkov ne gledamo," pravi glavni trener Gorazd Bertoncelj. Foto: Vid Ponikvar

Na pravi poti

"Izredno zahtevna tekma, predvsem prva serija, ko je bil veter zelo raznolik. Timi in Tilen sta odlično skočila v teh pogojih, tudi z Domnom smo zadovoljni. Preostala trojica je imela bodisi nekaj smole, nekaj pa je bilo tudi ponesrečenih izvedb skoka. Naši cilji se ne spreminjajo, rezultati so pomembni le za to, da tekmovalec vidi, kje je, skupnih seštevkov ne gledamo. Pomembno je, da smo na pravi poti, do zime pa je še kar nekaj časa in še več dela," je tekmo ocenil glavni trener Bertoncelj.

Rezultati, grand prix, Courchevel

1. Timi Zajc (131,5; 133,5 metra) – 277,6 točke
2. Robert Johansson (132, 128) – 273,1
3. Naoki Nakamura (127,5; 131) – 269,5
4. Tilen Bartol (130, 127) – 268,9

25. Domen Prevc (126, 131) – 231

36. Anže Lanišek (121,5) – 103,7

44. Žiga Jelar (108) – 93,3

50. Anže Semenič (106) – 69,5

Zajc vodilni v skupnem seštevku

Po treh postajah poletne velike nagrade je na prvem mestu skupnega seštevka z 200 točkami Zajc, sledita mu Nemec Karl Geiger s 172 in Rus Jevgenij Klimov s 105 točkami. Med deseterico sta še dva Slovenca. Bartol (79 točk) je osmi, Peter Prevc, ki je izpustil preizkušnjo v Franciji, pa s 76 točkami mesto za njim.

Vrača se Peter Prevc

Poletna velika nagrada se bo nadaljevala 16. avgusta, ko se bo karavana preselila na Poljsko, kjer bosta v Zakopanah posamična in ekipna tekma. Tam bo nastopil tudi Peter Prevc, v Hakubo pa bo čez dva tedna potovala okrnjena zasedba.

Preberite še:

Urša Bogataj
Sportal Bogatajeva tik pod zmagovalnim odrom
Nika Križnar
Sportal Presečnik za desetinko pred Grilcem, Križnarjeva vrnila Bogatajevi
Ne spreglejte