Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
30. 11. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

Peter Slatnar Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc skoki smuči okolje čevelj

Sreda, 30. 11. 2016, 16.00

6 let, 7 mesecev

Intervju s Petrom Slatnarjem, proizvajalcem skakalnih smuči, okovij ...

Peter Slatnar pripravlja novo presenečenje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Foto: Vid Ponikvar

Sezona smučarskih skokov se je za novega proizvajalca skakalnih smuči Petra Slatnarja začela sanjsko. Domen Prevc je v Kuusamu zmagal, njegov brat Peter je bil tretji. A začetni uspeh Slatnarja ne bo uspaval, zato že razmišlja o novostih.

Ko je Peter Slatnar od Elana prevzel proizvodnjo skakalnih smuči, je imel v glavi številne ideje, kako bi jih izboljšal. Trdno hodi po tej poti in želi še v tej sezoni vpeljati novosti, ki bi razburkale skakalni svet. Cilj je, da na svetovnem prvenstvu preseneti s povsem novimi smučmi in tudi karbonskimi čevlji. Njegova velika želja je, da bi v smučarskih skokih pustil pečat. "Če bi mi prerezali žile, bi ven leteli skakalci," je v smehu ponazoril, kako ljubi ta zimski šport.


Ali vam je v petek v Kuusamu ob zmagi Domna Prevca in tretjem mestu Petra Prevca zaigralo srce?

Zagotovo mi je. Zame je bilo to presenečenje, zlasti Domen. Za Petra sem po tiho vedel, da je zelo dobro pripravljen, a si nisem upal javno govoriti in razmišljati. Pri sebi sem si mislil, da bi bilo super, če bi bil kdo med prvimi petimi, šestimi. Tako bi dobili samozavest. Vem, da so vrhunsko pripravljeni. Led so prebili, in to celo z zmago.

Peter Slatnar se je razveselil uspeha bratov Prevc, ki sta na prvi tekmi sezone z njegovimi smučmi osvojila 1. in 3. mesto. | Foto: Sportida Peter Slatnar se je razveselil uspeha bratov Prevc, ki sta na prvi tekmi sezone z njegovimi smučmi osvojila 1. in 3. mesto. Foto: Sportida Ste odprli kakšen šampanjec? Tudi za vas kot proizvajalca smuči je bila to prva zmaga v svetovnem pokalu.

Ne, nisem. Po tekmi sem šel v Kranj na premiero filma Tine Maze 7 to heaven. Povabili so me, zato sem šel.

Kaj vam ta zmaga pomeni? Skakalec je zmagal z vašim proizvodom.

Večjih čustev ni bilo. Prav tako ne bom zaradi tega hodil kot petelin po vasi. Od tega nimaš nič. Tisti trenutek, ko je zmagal, sploh nisem dojel, kaj to pomeni. Majhen kamen se mi je odvalil od srca, saj smo dobili dokaz, da se da tudi s temi smučmi zmagati v svetovnem pokalu. Dokaz, da znamo tudi v Sloveniji narediti dober proizvod. To je obveza za naprej.

Ste se s skakalci kaj pogovarjali o odzivnosti smuči?

Smuči funkcionirajo, kot morajo. Pri nekaterih je bila le hitrost na zaletni mizi nekoliko nižja. Morda je bilo nekaj narobe v strukturi, ker je bila narejena premalo globoko – zdaj smo naredili še bolj grobo –, morda v načinu vožnje skakalca. Na mizi moramo pridobiti približno 0,5 kilometra na uro. Ne vem še, ali bomo to dosegli z italijanskim premazom ... Bomo videli, kdaj bomo dobili smuči, da jih bomo lahko premazali.

Na februarskem svetovnem prvenstvu bi rad vpeljal nove smuči in tudi skakalne čevlje ter razburkal skakalni svet. | Foto: Vid Ponikvar Na februarskem svetovnem prvenstvu bi rad vpeljal nove smuči in tudi skakalne čevlje ter razburkal skakalni svet. Foto: Vid Ponikvar Se spogledujete s kakšno novostjo?

Ob normalni proizvodnji pripravljamo povsem nov kalup. Skušali bomo narediti povsem nov sistem smuči. Za začetek bodo to testne smuči. Zamislili smo si, da bi bile smuči narejene iz povsem drugačnih materialov kot do zdaj.

Jih bomo dočakali že v tej sezoni?

Radi bi, da bi nam to uspelo do februarskega svetovnega prvenstva v Lahtiju. S temi smučmi bi radi presenetili in dosegli nadvlado. Na tekme bi vnesle ogromno nemira.

Torej nenehno razmišljate?

Drugače ne gre. Zdaj se je delo šele začelo in prav je tako. Pri okovju prav tako nekaj spreminjamo, popravljamo. Nikjer ne smemo zaspati. Ne smemo si dopustiti, da bi nam smuči pobrale vso energijo. Tega si ne smemo privoščiti. Vse domine bi se začele podirati.

Kako je s karbonskimi skakalnimi čevlji, ki jih razvijate?

V tej sezoni bi rad nekaj parov poslal v obtok. Cilj je, da bi na svetovnem prvenstvu v Lahtiju skakali z njimi in tako razburkali javnost.

Peter Prevc je imel na prvih dveh tekmah na mizi nekoliko nižjo hitrost, a se je Slatnar že odzval in pripravlja novo podlago. | Foto: Grega Valančič/Sportida Peter Prevc je imel na prvih dveh tekmah na mizi nekoliko nižjo hitrost, a se je Slatnar že odzval in pripravlja novo podlago. Foto: Grega Valančič/Sportida Na svetovnem prvenstvu si torej želite nastop z novimi smučmi in čevlji?

Rad bi, da bi nam to uspelo. Ali nam bo uspelo oboje, samo ena stvar ali nič od tega, bomo še videli. Nič ne bomo prehitevali. Dokler stvar ne bo povsem pripravljena, bomo testirali. Dobrodošlo pa je, da predstaviš kakšno novost in da se drugi praskajo za ušesom. Tako kot pri palčki Simona Ammanna na olimpijskih igrah. Zaradi novosti se bodo tekmeci ukvarjali še z našimi skakalci. Mora biti pestro, mora se nekaj dogajati.

Kaj vam pomeni hvala Alexandra Pointnerja? V kolumni vas je pohvalil, ker ste si upali prevzeti proizvodnjo smuči, ter zapisal, da ste srce in duša tega projekta.

S Pointnerjem se kar dobro poznava in imava vedno pravo debato. Malo sem presenečen, a je realnost takšna. Če tega ne bi delali mi, bi to počel nekdo drug. Morda ne bi bil tako zagnan. Skoki so res moj šport. Če bi mi prerezali žile, bi ven leteli skakalci (smeh, op. p.). Skoki so moje življenjsko delo.

Nenehno razmišlja o izboljšavah. Tujce bi rad spravil v podrejen položaj. | Foto: Vid Ponikvar Nenehno razmišlja o izboljšavah. Tujce bi rad spravil v podrejen položaj. Foto: Vid Ponikvar Bi radi pustili pečat v njih?

Trudim se za to. Ne bi rad, da bi sredi Cerkelj postavili spomenik, želim pa potrditev. Rad bi na primer za tri odstotke premaknil razvoj skokov oziroma pripomogel k temu, da bi bili varnejši, boljši. Rad bi, da bi slovenski fantje dobili material, kakršnega si  zaslužijo, in da bi na kakšnem področju tujce postavili v nekoliko podrejen položaj. Vedno smo morali plezati prek hribov in gledati čez planke. Zdaj je čas, da tudi drugi gledajo za nami.

Kako v tujini gledajo na vas?

Številni trenerji pravijo, da sem lisjak in da zagotovo spet načrtujem nekaj novega (smeh, op. p.).

Malce balkanstva torej ne škodi …

Po balkansko se znajdemo, po avstrijsko-nemško pa se nekako obračamo. Ta mešanica slovenskega kotla ni slaba, če jo le znaš uporabiti.

Ne spreglejte