Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
14. 1. 2021,
9.25

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

4

Natisni članek

Kranjska Gora svetovni pokal Matija Grašič Zlata lisica Meta Hrovat

Četrtek, 14. 1. 2021, 9.25

3 leta, 3 mesece

INTERVJU: MATIJA GRAŠIČ, TRENER METE HROVAT

Odkrito o težavah Mete Hrovat

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

4

Meta Hrovat | Sezona 2020/21 ne poteka po željah Mete Hrovat in njenega štaba. | Foto Guliver Image

Sezona 2020/21 ne poteka po željah Mete Hrovat in njenega štaba.

Foto: Guliver Image

"Lahko ji pomagamo. Toda zadnji korak mora narediti sama," dva dni red 57. Zlato lisico v Kranjski Gori pripoveduje Matija Grašič, glavni trener v ekipi Mete Hrovat, ki na domači hrib še zdaleč ne prihaja z želeno rezultatsko popotnico.

Tina Robnik
Sportal Lisičke pri Gorenjcih na varnem, v prihodnje pa ...
Ko je Meta Hrovat pred slabimi tremi meseci uvodni veleslalom nove sezone na Rettenbachu nad Söldnom končala na šestem mestu, je bilo v njenem taboru mogoče začutiti mešane občutke. V prvi vrsti zaradi tega, ker prva vožnja ni bila na želeni ravni. A sledilo je sedem tekem, po katerih je uvodni rezultat močno izstopajoč. Ob kar štirih odstopih in enem umiku je namreč 22-letna Kranjskogorčanka do točk prišla le še na paralelni tekmi v Lechu (21.) in slalomu v Zagrebu (23.). Vmes jo je padec na treningih prikrajšal za nekaj treningov in dve tekmi.

Matija Grašič | Foto: MaPa Matija Grašič Foto: MaPa
Zadnja Slovenka, ki je stala na odru za zmagovalke v eni od tehničnih disciplin, tako na domačo tekmo v Kranjsko Goro, kamor se znova seli Zlata lisica, prihaja brez želene rezultatske popotnice in tekmovalne samozavesti. Za nameček prav v sezoni, ki jo je zaznamoval njen dokončni umik od reprezentance, in oblikovanje samostojne ekipe, v kateri delujejo trenerski vodja Matija Grašič, svetovalec Jure Hafner in serviser Robi Kristan.

Če smo se z njenim trenerjem še pred meseci pogovarjali o konkretnih smučarskih izzivih (položaj telesa ob vhodu v zavoj, frekvenca poganjanja po štartu, izkoristek v drsalnih delih …), pa dva dni pred začetkom dvojnega veleslalomskega programa v Kranjski Gori Grašič govori predvsem o premagovanju psihološke pregrade. Kot pravi, prav ta Hrovatovi preprečuje tekmovalne presežke.   

Na svojem računu ima 58 točk, od katerih pa jih je kar 40 dobila na prvi tekmi. | Foto: AP / Guliverimage Na svojem računu ima 58 točk, od katerih pa jih je kar 40 dobila na prvi tekmi. Foto: AP / Guliverimage

Pred dobrim desetletjem ste v Podkorenu tekmovali na tekmah evropskega pokala. Kakšen je torej vaš odnos do vitranške proge?

Kmalu po koncu kariere sem kot predtekmovalec, tisti s kamero RTV Slovenija na čeladi, nastopil tudi na pokalu Vitranc. Pred tem sem progo res večkrat preizkusil tudi kot tekmovalec v evropskem pokalu. Tam sem vedno rad tekmoval in treniral, obenem pa čutil posebno spoštovanje. To se v zadnjih letih ni spremenilo.

S kakšnimi občutki pa se boste na progo vrnili v vlogi trenerja, za nameček domače tekmovalke, ki je bila lani na tej tekmi tretja?

Poligon v Podkorenu imamo vsi Slovenci, ki se ukvarjamo s smučanjem, v nogah ali celo v srcu. To seveda še posebej velja za Meto Hrovat. Ne glede na to, da tukaj letos nismo mogli trenirati, je to njen teren, ki ga je dodobra spoznala s smučarskim učenjem, treningi in tekmovanji. Tudi sam se bom na terenu zanesljivo počutil drugače kot na preostalih prizoriščih tekem svetovnega pokala. Vse to moramo obrniti sebi v prid. Res je, letos ne bo navijačev. A znova se vračam k domačemu smučišču, kjer bodo naše smučarke bodrili vsi delavci ob progi.

Na Semmeringu je bila po prvem teku 16., finalno vožnjo pa je odpihnil veter. | Foto: AP / Guliverimage Na Semmeringu je bila po prvem teku 16., finalno vožnjo pa je odpihnil veter. Foto: AP / Guliverimage Proga je nekoliko krajša kot moška, a vseeno izjemno zahtevna …

Letos bo še nekoliko bolj. Štart bo namreč na pobudo trenerjev le malce pod moškim, kakšnih 50 metrov nižje. Da, tekma bo težka. Morda bo to celo najtežji ženski veleslalom v svetovnem pokalu. Poleg tega so organizatorji progo polivali z vodo, tako da bo podlaga zahtevna, za nameček pa je zaradi predhodnega zasneževanja in poznejšega naravnega sneženja konfiguracija nekoliko drugačna. Več je valov, na nekaterih deli teren visi, zadnja prelomnica ni tako izrazita, ciljni del pa je bolj strm.  

Nekako pa ne moremo mimo tega, da se Meta Hrovat resda vrača na domači teren in prizorišče zadnje uvrstitve na stopničke, a po drugi strani prihaja z zelo slabo rezultatsko popotnico. Kaj vse se je dogajalo po tistem šestem mestu na uvodni tekmi sezone v Söldnu?

Na prvi tekmi smo dobili potrditev dobrega dela in dokaz, da smo na pravi poti. Nato pa … Tekmi v Leviju je zaznamovalo tekmovalkino prepričanje, da tam ne more priti do vrhunskega rezultata. Sledila sta dva zaporedna odstopa, po katerih se je zgodba začela podirati. V prvi vrsti gre za neko tekmovalno zavoro. Meta je bila na treningih vseskozi dobra. Smučanje je bilo konstantno. Toda ko se postavi v štartno hišico, se, kot kaže, pojavijo dvomi. Predvsem za slalom velja, da je težko priti do vrhunskega rezultata, če se ne poženeš povsem 100-odstotno. Z malce previdnosti je smučarka hitro 30. ali še slabša. Težko je poiskati srednjo pot, na kateri bi smučarka videla cilj in poskrbela za povprečen rezultat in si z njim okrepila samozavest.

Sölden ostaja svetla točka sezone. | Foto: Getty Images Sölden ostaja svetla točka sezone. Foto: Getty Images Novi udarec – odstop v Flachauu?  

Tudi pred torkovo temo je bila na treningih konstantna, dobre volje in motivirana. Prepričan sem bil o uspehu. A pripetila se ji je napaka, po kateri so se tudi ta prepričanja razblinila. Ni ji lahko. Psihološko so takšni položaji zelo naporni. Ne le zanjo, ampak tudi za celotno ekipo. Vsi se namreč zavedamo velikanske razlike med tem, kam Meta spada, in položajem, v katerem trenutno je. Trenerji ji na psihološki ravni lahko pomagamo le do določene točke. Zadnji korak pa je vedno njen. Poleg tega sama ne zaupa zunanjim sodelavcem.

Govorite o delu s športnim psihologom?

Da. Seveda pa je to korak, za katerega se mora odločiti smučarka. Zanjo je značilno, da se nerada odpira. No, sicer pa, če se vrnem k iztočnici pogovora, upam, da se bo lahko Meta naslonila na oporne točke domačega terena. Dejstvo je tudi, da najbolj uživa na zahtevnih progah. Lepo bi bilo, če bi se nam odprlo prav tukaj.

Iz pogovora gre razumet, da ste z videnim na treningih zadovoljni.

Vsekakor. V zadnjih mesecih je odpravila kar nekaj napak. Tehniko smučanja je v obeh disciplinah dvignila na višjo raven. Kot kaže, pa dejstvo o delu s samostojno ekipo zanjo predstavlja tudi veliko breme. Ko se bo znebila tega, bo slika drugačna. Meta je bila namreč vedno tekmovalka, ki je na treningih pokazala tudi 20 odstotkov boljše smučanje. Letos, žal, še nisem videl tekmovalne vožnje, s katero bi presegla vožnje s treningov. Manjka ji tista tekmovalna brezbrižnost, ki jo je krasila. Da ne bo pomote, njena osredotočenost je popolna. To ni bilo nikoli sporno. A zdi se, da ima v mislih preveč podrobnosti. Marsikaj jo zmoti.

Lani je bila na domači tekmi Meta Hrovat tretja. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Lani je bila na domači tekmi Meta Hrovat tretja. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Govorite zelo odkrito. Verjetno so še bolj odkriti neposredni pogovori znotraj ekipe.

Vsaj enkrat tedensko se celotna ekipa zbere in si brez zadržkov pove vse. Kaj koga moti, kaj je bilo dobro, kaj bi lahko storili bolje … Komunikacija je ustrezna. Tudi vzdušje dobro. Treningi potekajo nemoteno. Nato pride ta psihološki trenutek. Ta izziv bo treba premagati.

Kaj pa zdravstvene težave? So preteklost?

Poškodba je sanirana. Bolečina se je sicer s hrbta preselila na stopalni lok. Toda pri samem smučanju je to ni oviralo. Sicer pa gre za tekmovalko, ki dobro pozna svoje telo. Ve, kje se je treba ustaviti.

Zadnji treningi pred Zlato lisico?

Dan po tekmi v Flachauu smo trenirali v Reiteralmu. Sami. Želeli smo se umakniti. Četrtek bo namenjen krajšemu kondicijskemu treningu in počitku. V petek sledi preizkus terena, ki ga bomo povezali z vadbo v bližnjem Trbižu. 

V soboto in nedeljo  pa …

Vemo, kam spada. Morda ji bo dnevna forma pomagala preseči to psihološko oviro. Kot trener želim, da poišče oporne točke ter nastopi tako, kot zna.

Mikaela Shiffrin
Sportal Shiffrinova do novega jubileja, prve točke za Slokarjevo
Nataša Bokal
Sportal Konec nekega obdobja
Andreja Slokar
Sportal Primorsko odkritje smučarske sezone
Meta Hrovat
Sportal Z Zlato lisico se iz Maribora na Gorenjsko seli tudi Ilka Štuhec
Ne spreglejte