Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
27. 1. 2017,
18.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Natisni članek

Andrea Massi Tina Maze Smučarska zveza Slovenije St. Moritz 2017

Petek, 27. 1. 2017, 18.34

6 let, 6 mesecev

Noga Andrei Massiju: Zbogom, Slovenija!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Tri tedne po uradnem tekmovalnem slovesu Tine Maze se od slovenskega smučanja poslavlja tudi Andrea Massi, s katerim je Smučarska zveza Slovenije končala sodelovanje v vlogi zunanjega svetovalca.

Andrea Massi je še pretekli teden pomagal smukačem v Kitzbühlu. V Garmisch-Partenkirchnu ga ni. Tudi na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu ga ne bo. | Foto: Sportida Andrea Massi je še pretekli teden pomagal smukačem v Kitzbühlu. V Garmisch-Partenkirchnu ga ni. Tudi na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu ga ne bo. Foto: Sportida

Tik pred svetovnim prvenstvom, ki ga bo med 6. in 19. februarjem gostil St. Moritz v Švici, so pri Smučarski zvezi Slovenije pripravili pravno podlago za konec sodelovanja z Andreo Massijem, v zadnji sezoni in pol zunanjim strokovnim sodelavcem.

"Prejel sem obvestilo, da je bil strokovni svet alpskih disciplin SZS seznanjen, da do izteka moje pogodbe moje delo na terenu ni več potrebno. To je bila odločitev Iztoka Klančnika in Jožka Križana. V minuti so mi vzeli vse. Službo, kreditno kartico … V pogodbi je sicer odpovedni rok. Moja pogodba je veljavna do aprila," je potrdil 49-letni Goričan. "To je moje slovo od funkcionarjev in tega sistema. Da, to je v tem trenutku tudi slovo od slovenskega smučanja," je dodal.

"Na slovensko smučanje sem navezan. Od njega sem veliko dobil. Ogromno sem mu tudi dal. Moji računi so čisti. Nikomur ne dolgujem niti kave. Imam pa eno napako. Pozabljam slabe trenutke. Spominjam se dobrih. V tej zgodbi je bilo veliko slabih trenutkov. Predvsem z ljudmi, ki streljajo v hrbet," ob slovesu iz Cortine d'Ampezo sporoča Massi.

Potrditev konca sodelovanja smo poskušali dobiti tudi pri Smučarski zvezi Slovenije, a so se tam odločili, da do nadaljnjega "primera Massi" javno ne komentirajo.

Slutili so že decembra

Že ko je v predbožičnem obdobju izbruhnila nova afera, katere jedro so bili pogovori o pogojih nastopa Tine Maze v slovenskem dresu na veleslalomu Zlate lisice v Mariboru, je bilo zaradi zaostrenih tonov mogoče slutiti, da je pred vrati tudi konec Massijevega delovanja v slovenskem smučanju.

"Dovolj imam napak, ob katerih le zamahnemo z roko. Sem človek z dostojanstvom. Ne bom več dovolil, da me predstavniki SZS blatijo. Vem, da zaradi tega lahko izgubim službo pri SZS. To se bo verjetno tudi zgodilo. Menim, da sta tu le dva mogoča izhoda – ali se bom poslovil jaz ali pa se bo poslovil direktor Jožko Križan," je takrat dejal Massi. Zdaj se je uresničil drugi scenarij.

Massi po manj kot dveh letih končuje novo delo pri SZS. | Foto: Sportida Massi po manj kot dveh letih končuje novo delo pri SZS. Foto: Sportida

Ostal je brez zaveznikov

Goričan, ki je v slovenskem smučanju pustil neizbrisen pečat predvsem zaradi svoje vloge pri preobrazbi Mazejeve, ki je pod njegovo taktirko postala večkratna svetovna in olimpijska prvakinja ter zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, je sicer že pred časom izgubil odločilni vpliv pri SZS in predvsem ostal brez zaveznikov.

Njegov največji podpornik Jurij Žurej, ki mu je ob prvih namigih o Tininem koncu kariere na široko odprl vrata, je namreč avgusta 2015 izpraznil direktorsko pisarno SZS, do Italijana pa so se začeli ohlajati tudi predsednik SZS Enzo Smrekar, novi predsednik alpskega zbora Iztok Klančnik in novi direktor Jožko Križan.

Če je bil torej Massi še leta 2015 nekdo, ki bi mu vodstvo zveze zaradi rezultatske bere in vizije prepustilo krmilo celotne smučarske barke, je predvsem po zadnjem sporu postal trn v peti brez pravih podpornikov. Še najmočnejše je imel med tekmovalci, predvsem v ekipi za hitri disciplini, v kateri so cenili njegovo angažiranost pri pripravi kondicijskih treningov, pomoč na snegu in njegovo vlogo izkušenega sogovornika.

Odhajata tvorca najlepše smučarske pravljice: po Tini Maze se poslavlja še Andrea Massi. | Foto: Sportida Odhajata tvorca najlepše smučarske pravljice: po Tini Maze se poslavlja še Andrea Massi. Foto: Sportida

Kam?

Medtem ko Mazejeva ostaja vpeta v alpsko smučanje kot sodelavka Stöcklija, s katerim prav ta teden opravlja test smuči, in televizijske mreže Eurosport, pa je bolj negotova Massijeva prihodnost. Njegov rezervni načrt sicer vseskozi vključuje vrnitev v italijanski šolski sistem, kjer ga po njegovih besedah čaka zamrznjena služba, a zdi se, da mu vendarle ne primanjkuje smučarskih ambicij. O teh sicer javno ne želi govoriti, tudi o morebitnem povezovanju z vzhajajočo zvezdo italijanskega smučanja Sofio Goggio, o katerem se šušlja v svetovnem pokalu, ne. Potrdil pa je pogajanja s pokrovitelji, ki jih zanima koncept Team to aMaze, saj namerava po blagovni znamki registrirati še protokol oziroma sistem treninga.

Ali bi Andrea Massi tudi v prihodnje koristil slovenskim smučarjem?

  • Da
    86,60 %
    2823 glasov
  • Ne
    13,40 %
    437 glasov
Oddanih 3260 glasov
Kronologija: Massi  SZS
April 2002: na povabilo takratnega trenerja ženske reprezentance Rasta Ažnoha je Andrea Massi postal kondicijski trener. To vlogo je opravljal vse do konca sezone 2005/06 in nato še v sezoni 2007/08.
Pomlad 2008:  Tina Maze se je odločila za samostojno pot in z Massijem kot idejnim očetom projekta oblikovala Team to aMaze. V okviru te ekipe je Mazejeva nastopala vse do konca sezone 2014/15.
23. decembra 2014: predsednik SZS Enzo Smrekar in direktor Jurij Žurej sta Massiju ponudila vodenje slovenske reprezentance, a ta (še) ni želel dati pozitivnega odgovora.
11. maj 2015: Andrea Massi je postal zunanji sodelavec Smučarske zveze Slovenije, na voljo vsem tekmovalnim ekipam.
Zima 2015/16: vodja ženske ekipe Denis Šteharnik se je kmalu po začetku sezone odrekel kakršnikoli Massijevi pomoči, zato je ta večinoma sodeloval z moško ekipo, predvsem za hitri disciplini.
Pomlad 2016: Massi je bil pripravljen prevzeti vodenje ženske in moške reprezentance. "Če bi vlogo sprejel, bi bil selektor. Nisem skrival, da bi moje ustoličenje prineslo tudi nekaj revolucionarnih potez," je dejal Massi, čigar predlog ni bil sprejet. 
14. 12. 2016: med ekipo Tine Maze in SZS je izbruhnil nov spor, potem ko so pri zadnji javno naznanili, da naj bi tekmovalka "za poslovilno tekmo v slovenskem dresu zahtevala 90 tisoč evrov". Obe strani sta si izmenjali nekaj ostrih besed.
7. 1. 2017: Tina Maze se je uradno poslovila od tekmovalnega alpskega smučanja, v zraku pa je ostalo vprašanje, ali bo s SZS še naprej sodeloval Andrea Massi.
26. 1. 2017: SZS je končal sodelovanje z Andreo Massijem. 

  Tina Maze Zlata Lisica | Foto: Marko Vanovšek/Sportida Foto: Marko Vanovšek/Sportida

Tina Maze: čas za slovo

 

Ne spreglejte