Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 1. 2020,
16.00

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

2

Natisni članek

Henrik Kristoffersen slalom Kitzbühel Žan Kranjec Žan Kranjec Štefan Hadalin

Nedelja, 26. 1. 2020, 16.00

4 leta, 3 mesece

Kitzbühel, slalom (m)

Švica po 52 letih slavi slalomskega junaka, slovensko razočaranje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

2

Daniel Yule | Švicar Daniel Yule je postal junak slaloma v Kitzbühelu. To je prva švicarska slalomska zmaga po letu 1968 v tem avstrijskem smučarskem središču. | Foto Getty Images

Švicar Daniel Yule je postal junak slaloma v Kitzbühelu. To je prva švicarska slalomska zmaga po letu 1968 v tem avstrijskem smučarskem središču.

Foto: Getty Images

Švicar Daniel Yule je postal veliki zmagovalec slaloma v Kitzbühelu, potem ko je bil po prvem teku drugi. Na koncu je moral čakati le, kaj bo naredil 19-letni mladenič iz Norveške Lucas Braathen, ki ni zdržal pritiska, a je kljub temu osvojil odlično četrto mesto. S številko 73 je presenetil Avstrijec Adrian Pertl. Štefan Hadalin in Žan Kranjec sta razočarala.

Matthias Mayer
Sportal Dvojna avstrijska zmaga, katastrofa Slovencev: Potrebna bo natančna analiza in pogovor

Najboljši slovenski slalomist Štefan Hadalin je drugič v karieri začel preizkušnjo za svetovni pokal v prvi jakostni skupini. Žreb mu je določil številko 8. Obet je bil dober, a se ni znašel na kitzbühelski strmini in v cilj prismučal z visokim zaostankom. Žan Kranjec se je na progo podal s številko 31, a se tudi njemu nastop ni posrečil. Oba sta zaradi slabše vožnje na 52. oziroma 53. mestu ostala brez točk svetovnega pokala.

Smo pa kljub temu spremljali izjemno razburljivo tekmo. Po prvem teku so bili zaostanki zelo majhni - tretjega in petnajstega je ločilo vsega pol sekunde.

Vsega 19-letni Lucas Braathen je po prvem teku vodil na prestižnem slalomu v Kitzbühelu. Do vodstva je prišel s štartno številko 34. | Foto: Getty Images Vsega 19-letni Lucas Braathen je po prvem teku vodil na prestižnem slalomu v Kitzbühelu. Do vodstva je prišel s štartno številko 34. Foto: Getty Images Ko je že kazalo, da bo Švicar Daniel Yule vodil po prvi vožnji in v drugem teku smučal zadnji, je vse presenetil Norvežan Lucas Braathen. Prismučal si je 0,33 sekunde prednosti. Vsega 19-letni Norvežan ni novo ime v slalomskem svetu. Nase je opozoril že letos v Zagrebu, kjer je bil izvrsten šesti. To je tudi edina uvrstitev, ki jo ima med najboljšo trideseterico, kar štirikrat je odstopil. 

Odzivi iz slovenskega tabora

Slovenski Štefan Hadalin ni našel pravih občutkov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Štefan Hadalin ni našel pravih občutkov. Foto: Guliverimage/Getty Images dvojec je tekmo končal že po prvi vožnji. Žan Kranjec, ki je bil lani v Kitzbühelu med dobitniki točk (24. mesto), je z zaostankom dveh sekund in pol zasedel 53. mesto in tako ostaja pri dveh (Levi in Zagreb) slalomskih finalih. "Tudi danes se mi ni izšlo po načrtih. Zadnje čase moj slalom ni na takšni ravni, kot bi si želel, tudi zato bom torkovo tekmo v Schladmingu izpustil ter se maksimalno osredotočil na veleslalomski trening in naslednjo veleslalomsko preizkušnjo, ki me naslednjo nedeljo čaka v Garmisch-Partenkirchnu," je po tekmi povedal Kranjec, ki je organizatorje v Kitzbühelu pohvalil za dobro pripravljeno progo. Ta je preboj omogočala tudi slalomistom z višjimi štartnimi številkami.

Brez novih slalomskih točk je, prvič v tej sezoni, ostal tudi Štefan Hadalin. Na zelo direktni postavitvi norveškega trenerja Mika Pilarskega se ni znašel. "Razočaran sem. Nisem spustil smuči, danes nisem našel pravih občutkov in hitrosti," po tekmi razumljivo ni bil zadovoljen Vrhničan, ki bo s strokovnim štabom najprej opravil temeljito analizo današnjega smučanja, nato pa se osredotočil na nov slalomski izziv, ki ga že v torek čaka v Schladmingu v Avstriji.

"Ne, za nas danes ni bil dober dan. Štefan Hadalin se je zelo direktne postavitve lotil s prevelikim spoštovanjem, vozil je preveč 'oglato'. V tako zgoščeni slalomski konkurenci (trideseti je za prvim po prvi vožnji zaostajal le sekundo in štirideset stotink, op. a.) vsaka manjša napaka, napačen pristop ali najmanjši dvom o lastnih sposobnostih ali opremi takoj rezultira v izpadu iz boja za elitno trideseterico. Tudi Žan Kranjec je naredil več manjših napak, ki so mu vzele hitrost, tako da ni imel možnosti za uvrstitev v finalno vožnjo," je po tekmi povedal trener Klemen Bergant, ki se je z ekipo že odpravil proti Schladmingu.

Žan Kranjec bo izpustil torkov slalom v Schladmingu. | Foto: Getty Images Žan Kranjec bo izpustil torkov slalom v Schladmingu. Foto: Getty Images

"Kranjec bo že jutri v Werfenwengnu v Avstriji treniral veleslalom. Kar zadeva Hadalina, se bomo še odločili, saj je nekoliko bolan in bo pred novim slalomom morda bolj smiseln počitek. Po torkovem večernem slalomu v Schladmingu se bomo (v sredo zjutraj, op. a.) premaknili v Kranjsko Goro. V četrtek in petek bomo trenirali veleslalom. Za samo lokacijo se bomo odločili v zadnjem trenutku, glede na razmere. Izbirali bomo med našo Kranjsko Goro ter italijanskim Trbižem in pa Sello Neveo," načrte za prihodnji teden še razkriva Bergant.

Yule je tudi v drugo suvereno opravil s strmino v Kitzbühelu in po nastopu prevzel vodstvo. Vse oči so bile uprte v Braathna, ki je izgubil nekaj časa, vendar je moral biti na koncu zadovoljen s četrtim mestom.

Švica je tako prvič po letu 1968 slavila slalomskega junaka v tem avstrijskem smučarskem središču.

Družbo na odru za zmagovalce sta Yulu delala domačin Marco Schwarz in Francoz Clemen Noel, ki je prehitel Henrika Kristoffersena.

Norvežan kljub petemu mestu ostaja v rdeči majici vodilnega v slalomu, na oder za zmagovalce pa se bo spet poskušal povzpeti že sredi tedna na nočnem slalomu v Schladmingu.

Tako kot Braathen je prijetno presenetil 23-letni Avstrijec Adrian Pertl. S štartno številko 73 je bil po prvem teku 24., v drugo pa napredoval celo na osmo mesto, kar je njegov uspeh kariere.

Kitzbühel, slalom, 2. tek

 
Peter Fill
Sportal Po padcu v Kitzbühlu se je odločil, da bo nastopil le še enkrat

 

 
Ne spreglejte