Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
24. 3. 2017,
11.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

Jurij Tepeš Planica Planica letalnica Letalnica bratov Gorišek poleti

Petek, 24. 3. 2017, 11.13

6 let, 6 mesecev

Jurij Tepeš je tam, kjer se najbolje počuti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98
Jurij Tepeš | Foto Žiga Zupan/ Sportida

Foto: Žiga Zupan/ Sportida

Za Jurija Tepeša ima Planica posebno mesto v srcu. Letalnica bratov Gorišek, stara in prenovljena, je zanj srečen kraj, saj je tu spisal dve zmagi v svetovnem pokalu. V dolino pod Poncami je prišel z dobro popotnico iz Vikersunda, kjer se mu je nebo razbistrilo in je spoznal, da ni za odpis. Pred tem je namreč razmišljal, da bi se spet umaknil. "V Planici se mi ni treba ničesar bati," dodaja.

Posamična tekma v Planici se bo začela bo 15. uri, ob 14. uri pa bo poizkusna serija

Jurij Tepeš je v Planico pripotoval z nasmejanim obrazom, saj je v Vikersundu, ki mu sicer ne ustreza, letel daleč. Sprva se je bal norveške letalnice, na kateri se v preteklosti nikakor ni znašel, tokrat pa je osvojil sedmo mesto.

Vsega je imel dovolj, izgubil nekaj živcev, nato pa je na zanj neljubi letalnici posijal sončni žarek

V Vikersundu je posijal sončni žarek, in to na letalnici, na kateri se v preteklosti ni najbolje znašel. | Foto: Grega Valančič/Sportida V Vikersundu je posijal sončni žarek, in to na letalnici, na kateri se v preteklosti ni najbolje znašel. Foto: Grega Valančič/Sportida "Če sem iskren, sem imel pred Vikersundom pomisleke, če bi sploh šel. V Trondheimu, kjer mi sicer skakalnica ustreza, se sploh na tekmo nisem uvrstil. Vsega sem imel dovolj. Ko sem prišel v Vikersund, sem videl, da nisem za odpis. Da lahko na velikankah kaj pokažem. Forma na odskočni mizi še ni prava, kot bi si jo želel, a se da v letu veliko rešiti," se je Jurij dotaknil norveške turneje.

Kot pravi, je prvič v življenju na letalnici v Vikersundu užival, pri zadnjem poletu pa ga je poneslo do kar 242 metrov in za dva metra je zaostal za osebnim rekordom, ki ga je postavil pred dvema letoma v Planici.

"V Vikersundu je bilo kar nekaj dolgih poletov. Prvič v življenju sem v Vikersundu užival. Pri tistih poletih, pri katerih sem prišel višje čez hrbtišče. So pa se pojavljale napake, zlasti v prvi seriji v nedeljo. Jezen sem bil. Izgubil sem kar nekaj metrov in svojih živcev," pravi Tepeš.

Najljubša letalnica in energija slovenskih navijačev

Pri zadnjem četrtkovem poletu v Planici ga je poneslo 238 metrov in je nakazal, da bo danes na posamični tekmi kandidat za visoke uvrstitve. | Foto: Grega Valančič/Sportida Pri zadnjem četrtkovem poletu v Planici ga je poneslo 238 metrov in je nakazal, da bo danes na posamični tekmi kandidat za visoke uvrstitve. Foto: Grega Valančič/Sportida A mu Letalnica bratov Gorišek bolj ustreza, če gleda karakteristiko naprave, saj se mu ni treba bati, ali bo prišel čez hrbtišče ali ne. V dolini pod Poncami se je tudi razveselil edinih dveh zmag v karieri. Zakaj zablesti ravno v Planici, odgovarja: "Prvi razlog je, ker je konec naporne sezone. Potem mi je najljubša letalnica. Leti se višje in mi to ustreza. Tu je še domače občinstvo. Poseben občutek je skakati pred takšno množico. Zaradi tega dobiš dodaten elan in energijo."

V četrtek, ko so skakalci preizkusili planiško letalnico, pri prvem poletu ni čutil zadovoljstva, nato pa se je to vendarle obračalo v pravo smer. Njegove znamke so bile 192, 223,5 in 238 metrov. Z zadnjim poletom je skupaj z Anžetom Semeničem v četrtek poletel najdlje od Slovencev, medtem ko se je z daljavo dneva pohvalil Nemec Andreas Wellinger (240,5 metra).

"Zadovoljen sem le z zadnjim poletom. S prvima sem bil že kar jezen nase, ker so se mi pojavile napake, ki se mi v Vikersundu niso. Do odskoka sem se čudno pripeljal. Pri prvem sem šel preveč v smuči, pri drugem pa sem se preveč odprl. Sicer pa je letalnica super pripravljena. Vemo, da je deževalo, a so se planiški delavci kot vedno odlično potrudili," je sklenil Jurij, ki bo danes kandidat za nove stopničke v karieri.

 

Ne spreglejte