Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 12. 2015,
17.25

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Marcel Hirscher Marcel Hirscher veleslalom Alberto Tomba Bode Miller

Sobota, 12. 12. 2015, 17.25

8 let, 1 mesec

Hirscher prehitel Millerja in Tombo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Avstrijski alpski smučar Marcel Hirscher je z novo veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu alpskih smučarjev poskrbel za nekaj novih osebnih mejnikov.

S 16 veleslalomskimi zmagami je na večni lestvici prehitel Italijana Alberta Tombo, s skupno 34 zmagami v svetovnem pokalu pa je prehitel Američana Bodeja Millerja.

Salzburžan je s petimi zmagami, štirimi veleslalomskimi in eno slalomsko, postal absolutni rekorder prizorišča svetovnega pokala v Val d'Iseru. Sobotni veleslalom na progi Face de Bellevard oziroma Stade Olympique de Bellevard je sicer dobil s prepričljivo prednostjo 1,29 sekunde pred Nemcem Felixom Neureutherjem.

Štirikratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala alpskih smučarjev, aktualni nosilec velikega kristalnega globusa, se je zavihtel na stopničke na vseh treh veleslalomih v tej sezoni. Šestindvajsetletni tekmovalec je bil najslabši tretji povsem na začetku doma v Söldnu, nato pa so sledili trije nastopi in tri zmage po vrsti. V ameriškem Beaver Creeku je vpisal svojo prvo zmago v superveleslalomu, ki ji je sledilo še veleslalomsko zmagoslavje. Selitev v Evropo in menjava časovnih pasov ni pustila posledic, saj je v Val d'Iseru sledila nova zmaga.

Najbolj zahteven veleslalom v sezoni

"Ta veleslalom v Val d'Iseru je res nekaj posebnega, posebnega ga dala svojstven teren oziroma strmina. Zame osebno gre za najbolj zahteven veleslalom v sezoni. Od tekmovalca terja odlično telesno pripravo, saj se je zelo težko obdržati na progi, ob vijuganju med vsemi temi vratci. Tu sem decembra 2009 osvojil svojo prvo veleslalomsko zmago, decembra 2010 še svoj prvi slalom, zato niti ni tako slabo tukaj," se je pošalil Hirscher, ki je favorit tudi na nedeljskem slalomu.

Hirscher je na večni lestvici po številu vseh osvojenih zmag v svetovnem pokalu s 34 zmagami prehitel Američana Bodeja Millerja ter je ostal sam na sedmem mestu. Pred njim so le še smučarji, ki več ne tekmujejo, rojak Benjamin Raich (36), Švicar Pirmin Zurbriggen (40), Luksemburžan Marc Girardelli (46), italijanski as Alberto Tomba (50), rojak Hermann Maier (54) in izjemni Šved Ingemar Stenmark (86). V absolutni kategoriji je na drugem mestu večne lestvice s skupno 71 zmagami Američanka Lindsey Vonn, ki je kljub 31 letom v življenjski formi s štirimi zaporednimi zmagami.

S 16 veleslalomskimi zmagami se je Hirscher odlepil od Tombe za četrto mesto večne lestvice. Od najboljšega avstrijskega veleslalomista imajo več veleslalomskih zmag v svetovnem pokalu le trije, Stenmark (46), Američan Ted Ligety (24) in Švicar Michael von Grünigen (23).

Ne spreglejte