Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
20. 2. 2013,
10.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 20. 2. 2013, 10.57

8 let

Franci Petek: Neumen kmet ima lahko včasih tudi debel krompir

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pisal se je 10. februar 1991, ko se je Slovenija oziroma takrat še Jugoslavija veselila zlate medalje Francija Petka v smučarskih skokih na SP v Predazzu. Zlato mu je "prineslo" enosobno stanovanje.

Čeprav je v sezoni 1990/91 nizal dobre rezultate, je bila zlata medalja Francija Petka na nordijskem svetovnem prvenstvu v Predazzu na večji skakalnici manjše presenečenje. A povsem zaslužena. Za njim je zaostal veliki Nemec Jens Weissflog. Na tej tekmi sta denimo nastopila tudi trenutni trener moške reprezentance Goran Janus, ki je bil dvaindvajseti, in Miran Tepeš (33.), ki zdaj skrbi za nemoten potek skakalnih tekem.

"Vsakič sem presenečen, ko se spomnim tistega uspeha. Ampak s tega vidika, da se močno staram (smeh, op. p.). Spomini pa so zelo lepi in živi. Dokaj natančni. Tisto sezono sem dobro skakal. Seveda nikakor nisem spadal v ožji krog favoritov za zmago. Tega ne morem reči. Na prvenstvo sem šel z željo, da bi naredil čim več," se velikega uspeha spominja Petek.

In kdaj je začutil, da je medalja dosegljiva? "Ko sem bil po prvi seriji drugi, sem vedel, da bo moja. Jasno pa je, da te kar obnori sreča, ko jo dobiš. Komaj sem dojel, da je nesrečni Japonec tako slabo skočil in sem potem jaz postal svetovni prvak," odgovarja Petek.

Uspeh je dosegel pri vsega 19 letih, kar je bila lepa popotnica za naprej, a ni dolgo vztrajal v skakalnem svetu, saj je smuči postavil v kot, ko se je približeval 24. letu. "Po osvojeni medalji nisem vedel, kaj je še pred mano. To je bil šele začetek. Dobiš nove motive in načrte za naprej. A sem se zavedal, da brez trdega dela in strogosti do sebe ni mogoče uspeti," je o razmišljanju po osvojenem zlatu spregovoril Petek, ki je dobil za naslov svetovnega prvaka lepo nagrado. "Finančnih nagrad ni bilo takrat. Eksistence si skakalci nismo ustvarili. Dobil pa sem nagrado na državni ravni. Dobil sem toliko, da sem si skoraj enosobno stanovanje kupil. Ko je Jugoslavija razpadala, so bila stanovanja relativno poceni. Neumen kmet ima lahko včasih tudi debel krompir. To je bil moj zaslužek pri skokih. Edini zaslužek v karieri," je slikovito ponazoril Petek.

Spremlja pa tudi nastope slovenskih skakalcev v tej sezoni in verjame, da lahko pridejo na prvenstvu v Val di Fiemmeju, kjer je on zablestel pred enaindvajsetimi leti, tudi do medalje: "Absolutno so pripravljeni in zreli za medaljo. Ne samo eden. Imamo štiri res dobre skakalce, ki skačejo na vrhunski ravni. Da ne govorim o uspehih na ekipnih tekmah … Je pa tako, da se morajo medalje zgoditi. Razplet mora biti tebi v prid. Če si pogumen, lažje uspeš. Prepričan sem, da so fantje zmožni vrhunskega rezultata. Ne bo pa katastrofa, če jim slučajno ne uspe."

Ne spreglejte