Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
26. 3. 2019,
16.25

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

2

Natisni članek

Peter Pen svetovni pokal Boštjan Kline Klemen Kosi Martin Čater Miha Hrobat

Torek, 26. 3. 2019, 16.25

5 let, 1 mesec

PETER PEN OB KONCU SEZONE

Če želijo, bo ostal, če ne, bo odšel

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

2

Peter Pen | Peter Pen, kot vse kaže, ostaja trener slovenskih smukačev. | Foto Sportida

Peter Pen, kot vse kaže, ostaja trener slovenskih smukačev.

Foto: Sportida

Kljub slabši sezoni, ki jo je ob poškodbah zaznamovalo še neuspešno "prebujanje" Boštjana Klineta, trener ekipe za hitri disciplini Peter Pen meni, da njegovo delo v Sloveniji še ni končano.

"Cilji so bili višji. Predvsem v smuku. S sezono v superveleslalomu smo lahko bolj zadovoljni. Rezerv je vseeno še zelo veliko," je črto pod tekmovalno sezono 2018/19 potegnil trener ekipe za hitri disciplini Peter Pen, ki bo po državnem prvenstvu na Krvavcu okrnjeno ekipo popeljal še v Bansko. S polaganjem temelja sezone 2019/20 odgovarja tudi na vprašanje o svoji prihodnosti. Umaknil se ne bo. Kot vse kaže, pa ga čaka tudi zaupnica vodstva reprezentance, čeprav bi se lahko v delovanju ekipe pojavile spremembe. "Če bom dobil podporo, bom ostal in nadalje izvajal štiriletni načrt. Če je ne bom, pač ne bom," je na to temo redkobeseden 46-letni Mariborčan. Dodaja pa, da bo treba v prihodnje več pozornosti nameniti razvoju in podpori.

Ilka Štuhec
Sportal Močan veter sprememb v taboru Ilke Štuhec

Od tekmovalca do tekmovalca

Martin Čater | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Martin Čater

"Bil je na dobri poti, da se podpiše pod najboljšo sezono v karieri. Samozavest, ki jo je potreboval, je dobil s tekmami. V januarju je bil na visoki ravni. Deloval je kot nekdo, ki ve, kaj želi. Žal pa ga je poškodba prikrajšala za smuk na svetovnem prvenstvu, tekme v Kvitfjellu in finale svetovnega pokala. Vseeno lahko rečem, da je nadgradil sezono, na svojem računu pa ima tudi dovolj točk za prihodnjo zimo," o 26-letnem Celjanu, ki je navdušil predvsem z osmim mestom na smuku v Wengnu, razmišlja Pen in dodaja: "Zreli tekmovalci se lahko z dobro rehabilitacijo vrnejo še boljši. To je moj cilj. Zdaj se mora mentalno in fizično spočiti. Vrniti ga moramo še močnejšega. S tem se bomo intenzivno ukvarjali."

 

Miha Hrobat | Foto: Sportida Foto: Sportida Miha Hrobat

Pri 24 letih je sicer za smukača še mlad, ni pa več golobradi mladinec. V tej zimi je prvič prišel do superveleslalomskih točk svetovnega pokala, a po trenerjevem mnenju še zdaleč ni izstrelil vseh nabojev. "Skoraj vsepovsod je bil sposoben osvojiti točke, pa jih tudi zaradi pomanjkanja izkušenj ni. Večkrat me je spravljal ob živce, saj vem, da bi lahko dosegel več. Ima še veliko rezerv. Ne le pri smučanju, temveč tudi pri izvedbi, ogledih, treningih … Je bister, zato verjamem, da bo sledil programu," o nekdanjem mladinskem svetovnem prvaku v superveleslalomu razmišlja Pen.

 

Klemen Kosi | Foto: Sportida Foto: Sportida Klemen Kosi

Tudi Kosijevo ocenjevanje se konča pri padcu. V njegovem primeru pred televizijskimi kamerami na prednovoletnem smuku v Bormiu, kamor je prišel z najboljšim odprtjem sezone. Pen priznava, da ob pogledu na okrvavljen obraz tekmovalca v nezavesti tudi sam ni bil ravnodušen. "Ko so ga obrnili in sem videl njegov obraz, sem se zgrozil. Tega pogleda ne privoščim nobenemu. Na koncu smo lahko zadovoljni, da jo je odnesel, kot jo pač je," pravi štajerski strokovnjak in dodaja, da je padec pustil psihološke brazgotine. "Poleti in jeseni je deloval dobro. Tudi začetek tekmovalne zime je bil rezultatsko dober. Po padcu se je postavil na noge, a travme so ostale. Videli smo zametke boljšega smučanja, kar je lahko popotnica za poletno delo," se v Kosijevo prihodnost ozira Pen.

 

Boštjan Kline | Foto: Sportida Foto: Sportida Boštjan Kline

"Vseh kart ne bom dal na mizo. Diskretnost, pripadnost in Boštjanov značaj si ne zaslužijo, da bi ga secirali," pa o zadnjem slovenskem smukaškem zmagovalcu tekme svetovnega pokala, ki je bil v pretekli zimi bleda senca junaka s stopničk, pravi trener. Vseeno prvič javno razkriva, da so se težave začele že leta 2017 po padcu na finalnem smuku v Aspnu. "Prve ocene niso bile spodbudne, a na srečo ni prišlo do hujših poškodb.  Sledilo je poletje, v katerem se je odločil za drugačen pogled na smučanje. V tej zimi je po menjavi opreme pri manjših hitrostih in ob večjih tehnični zahtevnosti pokazal kakovost v superveleslalomu. V smuku pa ima velike težave, ki so se deloma kazale že v Čilu, nato veliko bolj v decembru in nam jih v januarju ni uspelo premagati, povsem vidne pa so bile ob koncu zime," pravi šef slovenskih smukačev, za katerega je prav Kline eden od večjih izzivov prihodnosti.

Henrik Kristoffersen
Sportal Kristoffersen smučišče zamenjal za sodišče
Marcel Hirscher in Felix Neurether
Sportal Izhodna vrata so na stežaj odprta
Ne spreglejte