Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
27. 5. 2016,
12.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

1

Natisni članek

Smučarska zveza Slovenije Andrea Massi Boštjan Kline

Petek, 27. 5. 2016, 12.26

6 let, 7 mesecev

Boštjan Kline: Zdaj ima vse smisel

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

1

"Lažje sem našel notranji mir. Sem tudi bolj samozavesten," o pomladi po z naskokom najuspešnejši zimi v karieri razmišlja najboljši slovenski smučar Boštjan Kline, ki medtem že skrbno ureja zapise z delovnim naslovom Sezona 2016/17.

Boštjan Kline je bil v pretekli sezoni prijetna smukaška osvežitev v svetovnem pokalu. | Foto: Boštjan Kline je bil v pretekli sezoni prijetna smukaška osvežitev v svetovnem pokalu.

Boštjan Kline, ki je 9. marca dopolnil 25 let, se je v pretekli sezoni izstrelil med najboljše smučarje v hitrih disciplinah. Tako v smuku kot tudi superveleslalomu se je povzpel celo na oder za zmagovalce, predvsem pa je navduševal s stabilnostjo in konkurenčnostjo na raznolikih terenih. To poglavje je zanj zdaj zaprto. V svojem zvezku je že več strani namenil sezoni 2016/17, v kateri pričakuje nadgradnjo. Pomembne temelje bo začel polagati prihodnji teden, ko se bo z reprezentančnimi sotekmovalci preselil v Gorico in se na zajetnem sklopu kondicijskih treningov predal taktirki Andree Massija.


Je začetek priprav prelomnica med dvema sezonama?
Zelo rad pišem. V mojih zapiskih se znajde marsikaj. Od občutkov na progah prek načrtov pa vse do ciljev. Kmalu po zadnji tekmi svetovnega pokala sem med pisanjem spoznal, da sem z mislimi že v novi sezoni. Tudi počitek spada v kvoto nove sezone. Res pa je, da se zdaj začenja kondicijski del priprav, ki je tudi uvod v delovno poletje.

Za mnoge smučarje je kondicijska vadba nujno zlo. Obstajajo pa tudi takšni, ki obožujejo spogledovanje z zgornjimi obremenilnimi mejami. V katero skupino spadate?
Hm, v obe skupini. Dokler kondicijska vadba ne postane brutalno naporna, je lahko tudi zabavna. Pomembno pa je, da vselej vidim pravi smisel. Pri sebi sicer opažam, da so ti treningi kljub hudim naporom pogosto rutina. Kot bi šel v službo. Vem pa, da bo tudi letos prišel dan, ko bom med določenimi vajami razmišljal o pobegu na sneg. Toda živeti je treba v sedanjosti in realnosti, predvsem pa je treba maksimalno izkoristiti vsak trenutek. 

Tokrat veste, kaj vas čaka v Massijevem taboru …
Lani je bila zame to neznanka. Letos bo, vsaj upam, lažje. Ne govorim o fizični zahtevnosti. Sem namreč zagovornik sistematičnega dela. Rad imam natančno razdeljeno pripravljalno obdobje. Tokrat se ga bom zanesljivo lahko lotil na takšen način.

Omenili ste pobeg na sneg. Kaj vas čaka tam?
Napredujem lahko na prav vseh ravneh. Prav zaradi tega se tako zelo veselim smučanja. Zame predstavlja neizmeren izziv. Res je, pretekla sezona je postregla z napredkom in nekaj dobrimi rezultati. To je odlična osnova, a čaka me še dodatno delo pri tehniki smučanja, ukvarjanje s strategijo in posameznimi elementi smučanja, kot so aerodinamika, skoki … Iz dneva v dan želim na vseh ravneh napredovati.

"Dobil sem potrditev. Zdaj je vse lažje." | Foto: "Dobil sem potrditev. Zdaj je vse lažje."

So bili družinski tedni po sezoni zaradi že omenjenega napredka bolj sproščeni?
Res sem lažje našel notranji mir. Poleg tega sem tudi bolj samozavesten. Kot bi se dokončno zavedal, da je pot, po kateri hodim, prava. Moja kariera in pravzaprav celotno ukvarjanje s športom sta dokončno dobila smisel. Ko dobiš potrditev dotedanjega dela, je lažje obrniti list in se podati naprej.

Prvič ste odločneje zarezali tudi v kolač denarnih nagrad na tekmah svetovnega pokala (na tekmah svetovnega pokala mu je pripadlo 47 tisoč evrov, op. p). Ste zaradi tega na šport začeli gledati tudi kot na dejavnost, v kateri je mogoče zaslužiti, ne le vlagati vanjo?
Ne smučam zaradi denarja. Ne bom pa lagal, da mi je vseeno, koliko zaslužim. Navsezadnje imam doma družino, poleg tega so za mano leta, v katerih so predvsem starši v moj razvoj veliko vlagali. Upam, da se je slika zdaj obrnila, tako da bom od smučanja tudi nekaj imel.

Je smučanje ves čas v vaši (pod)zavesti?
Imel sem zelo veliko časa povsem zase. Po koncu svetovnega pokala sem nastopil še na nekaj tekmah nižje ravni in z novim trenerjem v ekipi ter demonstratorjem Gašperjem Markičem opravil kakovostno vadbo na ledeniku Mölltal. Nato pa s smučmi dolgo nisem imel prav veliko opravka. Veliko sem bil z družino in se ob tem posvečal tudi sebi, torej psihološki predpripravi. Poleg tega sem se začel ukvarjati z jogo.

Joga? Po vzoru Roka Petroviča?
Že dolgo me je zanimalo to področje. Po sezoni sem si vzel čas in se z dekletom udeležil individualnih ur. Verjamem, da mi lahko pomaga tudi pri smučanju.

Znani ste po mirnosti in potrpežljivosti. Plod dela s psihologom?
Kmalu po poškodbi leta 2013 sem začel delati s psihologom. V zadnjem obdobju sodelujem predvsem s Tino Jeromen v Ljubljani. Najino sodelovanje je zelo dobro in ga prenašam tudi v trenutke, ko sem sam. Sicer pa … Saj me poznate, sem potrpežljiv. Ceno za neučakanost sem že plačal. Ne silim z glavo skozi zid. Vem, da je to pot, ki bo prinesla želene rezultate.

3, 2, 1 … Boštjan Kline (pred Miho Hrobatom, Štefanom Hadalinom, Žanom Grošljem in Žanom Kranjcem) se bo prihodnji teden posvetil kondicijskim treningom. | Foto: 3, 2, 1 … Boštjan Kline (pred Miho Hrobatom, Štefanom Hadalinom, Žanom Grošljem in Žanom Kranjcem) se bo prihodnji teden posvetil kondicijskim treningom.

Redko vas slišimo govoriti o konkretnih rezultatskih ciljih …
Rezultatski cilji so vsekakor sestavni del športa. Res pa je, da si ga vedno zapišem in ga imam v glavi vse do prve tekme sezone, nato pa ga potisnem na stranski tir in se v celoti posvetim sezoni. Vsaki tekmi, vsakemu treningu posebej. Osredotočam se na lastne občutke. Med sezono me zanima predvsem moja raven smučanja.

Boste svoje zapiske delili z nami?
Zdaj še ne.

Dojemate prihajajočo zimo kot celoto ali novo sezono svetovnega pokala s svetovnim prvenstvom kot vrhuncem?
O tem sva se pogovarjala tudi s trenerjem Petrom Penom. Pred nami je še toliko dela in toliko tekem, da bi bilo tempiranje forme na svetovno prvenstvo skorajda nesmiselno. St. Moritz? Ne gojim prav posebnih pričakovanj. Ena tekma v sezoni, na katero se bom maksimalno pripravil.

Ne spreglejte