Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2019,
12.45

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Matjaž Zupan Robert Kranjec Peter Žonta skoki Planica Planica

Sreda, 20. 3. 2019, 12.45

5 let, 1 mesec

anketa ob koncu kariere Roberta Kranjca

Ob kariernem slovesu letečega Kranjca: Nič mu ni bilo dano, ni bilo bližnjic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Robert Kranjec | Robert Kranjec je v sredo naznanil, da končuje kariero. Zadnjič bo poletel v soboto v Planici. | Foto Matic Ritonja/Sportida

Robert Kranjec je v sredo naznanil, da končuje kariero. Zadnjič bo poletel v soboto v Planici.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

"Po 21 letih od debija v svetovnem pokalu je čas za slovo od profesionalne kariere smučarskega skakalca," je pred odhodom v Planico, kjer bo med četrtkom in nedeljo tradicionalni zaključek svetovnega pokala, slovo od skakalne kariere napovedal 37-letni Robert Kranjec. Zadnjič bo poletel v soboto. Kaj o legendarnem orlu, ki je bil vselej najbolj domač na velikankah, pravijo njegov nekdanji reprezentančni kolega Peter Žonta, trener Matjaž Zupan in zdajšnji reprezentanti?

Robert Kranjec
Sportal Robert Kranjec se je odločil: Konec je! #video

Pisal se je 13. marec 1998, ko je takrat 17-letni Robert Kranjec v Trondheimu premierno okusil najvišjo raven smučarskih skokov, svetovni pokal. Debelih 21 let pozneje bo kariero v soboto končal tam, kjer je skakal najraje, v Planici. Bogat za morje spominov. Lepih in tistih, ki na obraz ne prinesejo toliko vedrine.

Robert Kranjec, eden najboljših slovenskih smučarskih skakalcev vseh časov, je danes sporočil, da bo v soboto v Planici uradno končal kariero:

"Bil je garač, nič mu ni bilo dano, do uspehov je prišel po daljši poti kot večina, trenerjem je dal pogosto misliti," o letečem Kranjcu, čigar športno pot so zaznamovali poškodbe in padci forme, po katerih se je z močno voljo znal vrniti v vrh, pravita nekdanji sotekmovalec Peter Žonta, nekdanji trener Matjaž Zupan, ki je bil zraven že ob Kranjčevih začetkih v svetovnem pokalu, ter še vedno aktivni skakalci.

Kranjec je v svetovnem pokalu dosegel sedem posamičnih in osem ekipnih zmag, leta 2002 na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju osvojil bronasto ekipno kolajno, na svetovnem prvenstvu v poletih 2012 v Vikersundu postal posamični svetovni prvak in bronast z ekipo, na svetovnem nordijskem prvenstvu 2011 pa na veliki napravi prav tako osvojil ekipni bron. V vitrine je pospravil dva mala kristalna globusa v poletih.

Planica, preizkus letalnice
Sportal Na preizkusu letalnice izpolnil cilj, nato pa izjavil: Zdaj lahko smuči postavim v kot #video

Peter Žonta (skrajno desno) Kranjca opisuje kot garača, ki nikoli ni iskal bližnjic in se je za uspehe odrekel številnim stvarem.  | Foto: Reuters Peter Žonta (skrajno desno) Kranjca opisuje kot garača, ki nikoli ni iskal bližnjic in se je za uspehe odrekel številnim stvarem. Foto: Reuters "Vse si je prigaral"

"Robi je bil zelo priden. Veliko se je odrekal za vse rezultate, ki jih je dosegal. Kot športniku mu ni bilo nič dano. Vse, kar je dosegel, si je prigaral. Tako ga jaz vidim pa tudi vem, da je bilo tako, saj sva bila skupaj v reprezentanci. Morda ni imel takega talenta, kot ga je imel kdo drug, a je s trdim delom in odrekanjem prišel do uspehov. Ni bilo bližnjic. Kdaj je šel celo po daljši poti in po tej veliko dosegel.

Bil je pomemben člen med generacijami, ki so se menjale. Bil je dejansko edini, ki je ostal in vse skupaj peljal naprej. Slovenski skoki se mu lahko zahvalijo. Tudi mlajše generacije, ki so zdaj v ospredju," o svojem nekdanjem reprezentančnem kolegu pravi Peter Žonta, ki je skupaj s Kranjcem, Primožem Peterko in Damjanom Frasom leta 2002 na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju osvojil ekipno bronasto odličje.

"Takrat so se nam stvari poklopile. Nismo bili obremenjeni z rezultatom. Zavedali smo se, da moramo vsak svoj skok dobro opraviti. Je pa res, da je voz povlekel prav Robi, ki je s svojimi skoki izstopal, in tako vlekel celotno ekipo za seboj," o Kranjčevi vlogi ob bronu v Salt Lake Cityju pravi Peter Žonta. | Foto: Getty Images "Takrat so se nam stvari poklopile. Nismo bili obremenjeni z rezultatom. Zavedali smo se, da moramo vsak svoj skok dobro opraviti. Je pa res, da je voz povlekel prav Robi, ki je s svojimi skoki izstopal, in tako vlekel celotno ekipo za seboj," o Kranjčevi vlogi ob bronu v Salt Lake Cityju pravi Peter Žonta. Foto: Getty Images

"Pričakoval bi, da bo Slovenija po teh igrah nabrala kar nekaj ekipnih olimpijskih kolajn, pa jih žal ni. Zdi se mi, da so bile za nami v Sloveniji močnejše reprezentance, kot je bila naša v Salt Lake Cityju. Takrat so se nam stvari poklopile. Nismo bili obremenjeni z rezultatom. Zavedali smo se, da moramo vsak svoj skok dobro opraviti. Je pa res, da je voz povlekel prav Robi, ki je s svojimi skoki izstopal in tako vlekel celotno ekipo za seboj. Bili smo dobra ekipa, vse je "štimalo", dobro smo se razumeli. Tudi to je pomemben dejavnik, ki na koncu prinese rezultat," se je bronaste olimpijske izkušnje spomnil Žonta, ki Kranjcu želi čim več energije pri novih podvigih.

Lahko nastane praznina, a se bo zagotovo dobro znašel

"Malo je škoda, da je pred dvema letoma prišlo do tiste poškodbe, saj bi verjetno še lahko nadaljeval kariero. A odločil se je, kot se je. Veliko ljudi bo zdaj v Planici konec tedna okoli njega, potem pa lahko pri športniku nastane praznina. A ima družino, tako da se bo zagotovo znašel. Dolgo obdobje je bil v skokih, tako da bo sledilo nekaj časa, da se povsem privadi na drugo kariero. Verjamem, da bo našel novo energijo v drugih stvareh, in mu ob tem želim srečno in le najboljše."

"Delal je več, kot je bilo včasih treba. To mu je dajalo moč in samozaupanje," pravi nekdanji selektor reprezentance Matjaž Zupan, ki je bil del reprezentance ob Kranjčevih začetkih v svetovnem pokalu. | Foto: Vid Ponikvar "Delal je več, kot je bilo včasih treba. To mu je dajalo moč in samozaupanje," pravi nekdanji selektor reprezentance Matjaž Zupan, ki je bil del reprezentance ob Kranjčevih začetkih v svetovnem pokalu. Foto: Vid Ponikvar

Delal je več, kot je bilo včasih treba, in vzbujal vprašanja

"Bil je neverjeten borec od začetka do konca kariere. Zdaj ji že lahko tako rečemo. Nikoli ni popuščal. Delal je veliko, več, kot je bilo včasih sploh treba. A to mu je dajalo moč, zaupanje vase, pozitiven naboj," je o 37-letniku dejal nekdanji selektor Matjaž Zupan, ki je bil del reprezentance že ob Kranjčevih začetkih v svetovnem pokalu.

"S svojimi predstavami je tudi v trenerjih pogosto vzbujal vprašanja in nam dal misliti. Večkrat je šel na letalnico s slabo formo s skakalnic, ko se sploh ni uvrščal med dobitnike točke, na letalnici pa iz sebe naredil heroja z odličnimi poleti. Vedno smo se spraševali, kako je to mogoče, da ima nekdo tako željo po letenju, tak občutek za letenje, da je bil na stopničkah, tudi zmagoval, čeprav ni bil v pravi formi. To so bila posebna doživetja tudi za trenerja," se spominja 50-letnik, ki je ekipi trenersko poveljeval ob olimpijskem bronu.

Robert Kranjec Jurij Tepeš
Sportal Kranjec in Tepeš spet v igri

Zupan priznava, da so se trenerji ob Kranjčevih predstavah večkrat spraševali, kako je mogoče, da nekdo v slabši formi, ki se na skakalnici sploh ne uvrsti za točke, čez nekaj dni na letalnici zacveti in skoči celo na stopničke. | Foto: Vid Ponikvar Zupan priznava, da so se trenerji ob Kranjčevih predstavah večkrat spraševali, kako je mogoče, da nekdo v slabši formi, ki se na skakalnici sploh ne uvrsti za točke, čez nekaj dni na letalnici zacveti in skoči celo na stopničke. Foto: Vid Ponikvar

Ponosen na ekipo

"Na tisti tekmi je dal vsak svoj delež. Fantje so bili zelo motivirani. Mislim, da so čutili, da se lahko borimo za odličje. Čeprav nismo imeli posameznika za med deseterico, smo čutili, da smo močni kot ekipa. To je dalo upanje vsem. Zelo veliko mi pomeni ta kolajna, zelo sem ponosen nanjo, sploh ker je ekipna, kar pomeni, da je bil širši krog tekmovalcev, ki je bil pripravljen stopiti na tako raven, ki je prinesla odličja," se spominja trener bolgarske reprezentance in upa, da bo Kranjčev prehod v življenje po koncu športne poti čim lažji.

Naj pozabi na slabe trenutke in se spominja le lepih

"Želim mu, da bi to prehodno obdobje po karieri v normalno življenje potekalo čim bolj tekoče, da bo čim prej našel kaj, kar bi ga zadovoljilo. Po značaju je tak, da potrebuje delo. Rad bi ga videl v športu, saj mu lahko veliko da. Upam, da bo ostal, čeprav ne vem, a pustimo se presenetiti. Ob tem mu želim, naj pozabi slabe trenutke in naj se spominja le dobrih. To mu bo dalo energijo za naprej."

Glavni trener in reprezentanti o Kranjcu

Robert Kranjec na ramenih reprezentantov pred odhodom v Planico, kjer bo v soboto končal kariero. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Robert Kranjec na ramenih reprezentantov pred odhodom v Planico, kjer bo v soboto končal kariero. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Misli so na poti v Planico o poslavljajočem se Kranjcu strnili tudi zdajšnji trener A-reprezentance Gorazd Bertoncelj in nekateri skakalci.

"Ko je Robi skakal, nisem bil prav veliko zraven. Sem ga pa gledal po televiziji. Naredil je nekaj odličnih rezultatov. Bil je eden najboljših letalcev. Vsako leto, ko je prišel v Planico, je bil med favoriti za stopničke, celo za zmago. Neverjeten je bil v poletih. Mislim, da je letos tudi odlično pripravljen," pravi najmlajši v slovenski vrsti Timi Zajc.

"Od začetka sem ga gledal z zelo velikimi očmi. Opazoval sem ga, kaj dela. Verjetno tudi posnemal. Bil mi je v vzor glede tega, kakšen pristop ima do športa. Vedno, ko je bil kakšen neuspeh, je še bolj trdo zagrizel, čeprav sem kdaj pomislil, da se bolj sploh ne da. On je vedno našel pot, da je kakšno minuto treninga dodal, se spomnil kakšne nove vaje. Pokazal je, kako se obnaša do vrhunskega športa," je o Kranjcu dejal Peter Prevc.

"Zna svetovati. Na konkreten način, ne da bi kar nekaj govoril. Res zna pomagati," o Kranjčevih nasvetih pravi Domen Prevc. | Foto: Matic Ritonja/Sportida "Zna svetovati. Na konkreten način, ne da bi kar nekaj govoril. Res zna pomagati," o Kranjčevih nasvetih pravi Domen Prevc. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Mlajši brat Domen ceni Kranjčeve nasvete: "Robija sem nekoliko spoznal, a ne toliko kot drugi. Meni je zelo zabaven, simpatičen. Zelo rad sem v njegovi družbi. Zelo mi je všeč, da ima vedno kaj povedati, vedno kakšno dobro izkušnjo, prigodo, norčijo. Karkoli ga vprašaš v zvezi s skoki, vedno zna veliko povedati. Veliko nasvetov ima. Zna povedati konkretne stvari, karkoli glede opreme … Zna svetovati. Na konkreten način, ne da bi kar nekaj govoril. Res zna pomagati."

"Robi je imel izjemno kariero, je izjemen letalec in tudi skakalec. Za njim je ogromno uspehov. Klobuk dol," pravi glavni trener A-reprezentance Bertoncelj, ki na vprašanje, kakšne so možnosti, da bi bil Kranjec del sobotne ekipne tekme, odgovarja: "Težko bi vnaprej postavil ekipo, bi pa želel, da se postavi takšna, ki ima potencial za stopničke. Lani je imel Domen spodrsljaj v kvalifikacijah in je vseeno nastopil. Odločitev je bila pravilna, saj je bil najboljši posameznik ekipe."

 

Dosežki Roberta Kranjca

Svetovni pokal
- debi 13. marca 1998 v Trondheimu
- 7 posamičnih zmag, 8 ekipnih zmag
- 6 drugih mest na posamičnih tekmah, 2 na ekipnih tekmah
- 14 tretjih mest na posamičnih tekmah, 5 na ekipnih tekmah
- dva mala kristalna globusa v razvrstitvi poletov

Olimpijske igre
- bronasta ekipna medalja – Salt Lake City (2002)

Svetovna prvenstva
- zlata medalja v poletih – Vikersund (2012)
- bronasta ekipna medalja v poletih – Vikersund (2012)
- bronasta ekipna medalja na nordijskem svetovnem prvenstvu – Oslo (2011)

Preberite še:

Adam Malysz
Sportal Poljaki na trnih, Planica vse bliže, odločitve še ni

V četrtek ob 21.00 bodo v oddaji Argument na Planetu med drugim govorili tudi o 50. obletnici planiške letalnice. Videli boste zanimivo zakulisje priprav na največje ljudsko rajanje pod Poncami.

Ne spreglejte