Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 8. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Polona Hercog US Open Angelique Kerber Novak Đoković Serena Williams New York Aljaž Bedene Rafael Nadal Marin Čilić Andy Murray

Nedelja, 28. 8. 2016, 12.00

6 let, 7 mesecev

Žreb OP ZDA 2016

Najboljši Slovenki jo je zagodel žreb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Polona Hercog | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V New Yorku se bo v ponedeljek začel zadnji turnir za grand slam v sezoni. Edina Slovenka, ki bo na igriščih Flushing Meadows zaigrala v posamični konkurenci, bo Mariborčanka Polona Hercog, ki pa jo v uvodnem dvoboju čaka zelo visoko ovira. Že v prvem krogu se bo pomerila z drugo nosilko in drugo igralko sveta, Nemko Angelique Kerber.

Edina Slovenka med posameznicami v New Yorku Polona Hercog je imela precejšnjo smolo pri žrebu, saj jo v uvodnem krogu čaka trenutno najboljša evropska igralka. Angelique Kerber, zmagovalka grand slama v Avstraliji, je v zelo dobri formi, čeprav prvemu osvojenemu turnirju za grand slam v sezoni, januarski lovoriki na Australian Opnu, ni dodala nadgradnje.

Tako v Wimbledonu kot na olimpijskem turnirju v Riu je izgubila finalna dvoboja, prav tako ji ni uspelo Serene Williams vreči s prestola vodilne na lestvici WTA. Idealna priložnost za to se ji je ponujala v finalu turnirja v Cincinnatiju, a je nato izgubila finale proti Čehinji Karolini Pliškovi.

Serena lahko prehiti Steffi

V ženskem delu turnirja je prva favoritinja domačinka Williamsova, ki pa ima težave s poškodbo desnega ramena. Prva igralka sveta se bo v uvodnem dvoboju pomerila z Rusinjo Jekaterino Makarovo, ki jo je favorizirana Američanka na poti do še šestega naslova zmagovalke US Opna premagala v polfinalu predlanskega turnirja. Williamsova bo lovila sedmi naslov na OP ZDA in skupno že 23. naslov na turnirjih za grand slam, s čimer bi prehitela slovito Nemko Steffi Graf.

Williamsova je lani obstala v polfinalu, premagala jo je Italijanka Roberta Vinci, ki se je v zgodovinskem povsem italijanskem finalu pomerila z rojakinjo Flavio Pennetta in izgubila. Pennetta ne bo branila naslova, saj se je po največjem uspehu na svoji športni poti tekmovalno upokojila. US Open bosta izpustili tudi noseča Belorusinja Viktorija Azarenka in dopinška grešnica Marija Šarapova. Nastopila pa bo lanska finalistka Vincijeva, ki bo za uvod igrala proti Nemki Anni-Lisi Friedsam.

Đoković in Nadal drug proti drugemu v polfinalu?

Novak Đoković je na olimpijskem turnirju v Riu izpadel proti Juanu Martinu del Potru. | Foto: Novak Đoković je na olimpijskem turnirju v Riu izpadel proti Juanu Martinu del Potru. Branilec naslova, Srb Novak Đoković, in dvakratni zmagovalec US Opna, Španec Rafael Nadal, bi se glede na žreb lahko srečala v polfinalu, pred tem pa bi se lahko Đoković v četrtfinalu pomeril z zmagovalcem US Opna 2014 Marinom Čilićem.

Prvi nosilec Đoković, ki ima težave z bolečim levim zapestjem, bo lov na tretjo lovoriko zmagovalca OP ZDA začel proti Poljaku Jerzyju Janowiczu, Nadala pa čaka Uzbekistanec Denis Istomin.

Prvi igralec sveta je po sanjski prvi polovici sezone z zmagoslavjem v Melbournu in v Parizu v drugi polovici doživel velik padec v Wimbledonu, ko ga je senzacionalno izločil Američan Sam Querrey v 3. krogu, na olimpijskih igrah v Riu pa ga je v prvem krogu ugnal poznejši finalist Juan Martin del Potro.

Argentinec, edini grand slam turnir je pred težavami s poškodbami osvojil leta 2009 prav v New Yorku, bo v 1. krogu zaigral proti rojaku Diegu Schwartzmanu.

Bedene proti mlademu avstralskemu zvezdniku

Marin Čilić je osvojil zadnji teniški vrhunec v tem letu, masters v Cincinnatiju. | Foto: Marin Čilić je osvojil zadnji teniški vrhunec v tem letu, masters v Cincinnatiju. Med favoriti za lovoriko je Britanec Andy Murray, zmagovalec turnirja v Flushing Meadowsu leta 2012 in olimpijski prvak iz Ria de Janeira, ki bo v prvem krogu igral proti Čehu Lukašu Rosolu.

Med posamezniki bo zaigral tudi Ljubljančan z britanskim državljanstvom Aljaž Bedene, ki igra za Veliko Britanijo, v prvem krogu ga čaka Avstralec Nick Kyrgios.

Ob odsotnosti petkratnega zmagovala OP ZDA, Švicarja Rogerja Federja, sta Đoković in Murray prva favorita za lovoriko, čeprav ne gre spregledati niti Hrvata Čilića. Ta je v finalu mastersa v Cincinnatiju premagal Murrayja in tako prekinil niz 22 zmag Škota, ki je trajal od finala Odprtega prvenstva Francije.

Čilić je svoj edini turnir za grand slam dobil leta 2014 prav v New Yorku, ko je premagal Japonca Keia Nishikorija.

Kavčič in druščina izpadli v kvalifikacijah

V kvalifikacijah so izpadli štirje slovenski predstavniki. Najdlje je prišel Blaž Kavčič, pred njim pa sta izpadla Blaž Rola in Grega Žemlja. Pri dekletih se je prvič v kvalifikacijah za grand slam turnir predstavila Dalila Jakupović.

Ne spreglejte