Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
18. 5. 2017,
16.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

Natisni članek

Dalila Jakupović WTA Marija Šarapova

Četrtek, 18. 5. 2017, 16.36

6 let, 7 mesecev

V Sloveniji je le ena težava

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88
Dalila Jakupović | Foto Osebni arhiv  Dalila Jakupović

Foto: Osebni arhiv Dalila Jakupović

Dalila Jakupović je trenutno najbolje uvrščena slovenska teniška igralka na svetovni lestvici. Dalila, ki že dlje časa živi v tujini,  nam je v zanimivem pogovoru zaupala, kaj je edina težava v Sloveniji. Razkrila pa nam je tudi svoje mnenje glede Marije Šarapove, ki se je vrnila po dopinški aferi.

Dalila Jakupović, ki je začela tenis igrati pri šestih letih, se je pred skoraj sedmimi leti preselila v Švico. Tja so odšli, ker je njena mama tam dobila novo zaposlitev. Večino treningov opravi v Nemčiji, natančneje v Stuttgartu, kjer ima teniškega in dva kondicijska trenerja. Na turnirjih jo večinoma spremlja oče, včasih tudi mama. Na turnirjih za grand slam pa se jim pridruži še teniški trener.

Spoznala je, da lahko zmaguje na najvišji ravni

Velik preskok na lestvici je naredila v zadnjih dveh letih in kot pravi, se še ne misli ustaviti. Pred kratkim je v Istanbulu v dvojicah v paru z Ukrajinko Nadjo Kičenok dosegla svojo prvo lovoriko na turnirjih WTA. "Zagotovo je to dobra motivacija, ampak moram priznati, da ob tej zmagi nisem čutila neke velike razlike. Bila sem vesela kot za vsak drug turnir, ki ga zmagaš. Seveda ti pa takšna zmaga da nov zagon, ker spoznaš, da lahko igraš oziroma da lahko tudi zmaguješ na višji ravni."

Po navadi Dalila trenira dvakrat ali trikrat na dan. | Foto: Osebni arhiv  Dalila Jakupović Po navadi Dalila trenira dvakrat ali trikrat na dan. Foto: Osebni arhiv Dalila Jakupović

"Že od majhnega poslušaš, da je vse pretežko …" 

Dalila je v tujini že dolgo let. Kljub temu meni, da se v Sloveniji s tenisom da uspeti, vendar je potrebno veliko dela in odrekanja. Po navadi ima treninge dvakrat do trikrat na dan, trening pa lahko traja tudi tri ure. Vseeno pa v Sloveniji vidi eno majhno težavo. "Po mojem mnenju je edina težava v Sloveniji, da je veliko negativnosti. Že od majhnega poslušaš, da je vse pretežko …  Sicer se da, ampak je veliko odvisno od ljudi okoli tebe oziroma ekipe in kako se z njimi ujameš."

Dalila Jakupović ob prvi zmagi na turnirjih serije WTA | Foto: Osebni arhiv  Dalila Jakupović Dalila Jakupović ob prvi zmagi na turnirjih serije WTA Foto: Osebni arhiv Dalila Jakupović Velika borka na igrišču

Šestindvajsetletna Jeseničanka meni, da lahko v svoji igri še napreduje. Predvsem vidi rezerve pri začetnem udarcu, pravzaprav v vseh segmentih igre, a se zaveda, da bo potrebno še veliko delati. In kje vidi svoje prednosti? "Na igrišču sem velika borka in mislim, da sem kar hitra, prav tako pa mislim, da dobro udarjam z osnovne črte," nam je zaupala trenutno 130. igralka na svetu, s tem pa na svetovni lestvici že nekaj časa najvišje uvrščena Slovenka. A temu ne daje veliko pozornosti.

"Zame je pravzaprav isto, saj v prvi vrsti igram za sebe. Seveda rada vidim, da nas je čim več igralk med najboljših sto. Osredotočena sem na svojo igro in svojo uvrstitev, ne gledam na to, ali sem prva ali če me katera od naših igralk lovi."

Na višji ravni je povsem druga zgodba

Čeprav je videti, da se njena kariera vseskozi vzpenja, je leta 2014 padla v krizo. Pravzaprav so jo od najboljših igralk oddaljile poškodbe. V zelo kratkem obdobju si je namreč grdo zvila oba gležnja. "Po tistem sem izgubila nekaj motivacije. Dekleta, ki sem jih prej premagovala, so že zelo napredovala, bila so uvrščena že med prvih sto igralk na svetu. Želela sem čim prej priti nazaj in tudi moj pogled na vse skupaj se je nekoliko spremenil … Mogoče je bilo to po eni strani tudi dobro za mene, pravzaprav je moralo biti tako."

"Nekega pravila za uspeh ni." | Foto: Guliverimage/Getty Images "Nekega pravila za uspeh ni." Foto: Guliverimage/Getty Images

Navadni ljudje po navadi vidimo le blišč belega športa. V preteklosti je že veliko teniških igralcev razkrilo, da je teniški kruh zelo težek. Podobno mnenje ima tudi Dalila Jakupović. "Vsak ima svojo zgodbo, ampak lahko rečem, da ni preprosto. Igralci imamo različne cilje. Vedeti je treba, da prihajajo mladi tekmovalci, ob tem pa so tukaj še starejše igralke. Ni preprosto, sploh na turnirjih nižje stopnje je težko, kjer ti nihče ne želi pomagati. Vsi so nekako proti tebi … Ko se uspeš prebiti na višjo raven in igraš na večjih turnirjih, pa je povsem druga zgodba. Sicer pa za uspeh ni nekega pravila."

Nastop za Slovenijo zanjo ni bil nikoli pod vprašajem. | Foto: Osebni arhiv  Dalila Jakupović Nastop za Slovenijo zanjo ni bil nikoli pod vprašajem. Foto: Osebni arhiv Dalila Jakupović

Z dekleti so se res ujele

Pred časom jo je v ekipo poklical slovenski kapetan Andrej Kraševec, kjer je v  pokalu Fed uspešno zastopala slovenske barve, saj so  v Šiauliaiju v Litvi izpolnile svoj cilj in se uvrstile v prvo ligo. Pomembno vlogo je odigrala tudi Dalila. "Nastop za Slovenijo ni bilo nikoli pod vprašajem. Vesela sem, ča lahko zastopam Slovenijo in tudi vzdušje v ekipi je bilo fenomenalno. Upam, da bo tudi v prihodnje tako, ker se z dekleti res dobro razumemo. Dihali smo en za drugega," se spominja aprilske izkušnje.

Marija Šarapova: strinja se s kritikami drugih igralcev in igralk

V zadnjem času je več govora o Mariji Šarapovi kot o sami teniški igri. Rusinja se je po 15-mesečni kazni zaradi dopinga znova vrnila na igrišče. Nekdanja prva igralka sveta je na nekaterih turnirjih dobila posebno povabilo, kar je zmotilo veliko igralk in igralcev. Trenutno je izjema OP Francije, kjer so se organizatorji odločili, da ji ne bodo podelili posebnega povabila, kar pomeni, da Šarapove letos ne bomo videli na pariškem pesku.

"Če nekdo jemlje prepovedana poživila, ni pošteno do drugih igralcev." | Foto: Guliverimage/Getty Images "Če nekdo jemlje prepovedana poživila, ni pošteno do drugih igralcev." Foto: Guliverimage/Getty Images

Tja pa se bo poskušala uvrstiti naša najboljša igralka, ki si je v tem času ustvarila svoje mnenje glede sibirske tigrice. "Če nekdo jemlje prepovedana poživila, ni pošteno do drugih igralcev. Na podlagi tega ima boljše rezultate, boljšo vzdržljivost in tudi osredotočenost. Prav Šarapovo pa je krasila njena osredotočenost. Ne zdi mi pošteno, tako da se strinjam s kritikami drugih igralcev in igralk."

Ne spreglejte