Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
16. 5. 2017,
19.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Marija Šarapova

Torek, 16. 5. 2017, 19.52

6 let, 6 mesecev

OP Francije: Marija Šarapova je dobila košarico

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Marija Šarapova | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Marija Šarapova, ruska teniška igralka, letos ne bo igrala na OP Francije, potem ko so se pri francoski teniški zvezi odločili, da ji ne bodo dali posebnega povabila.

Petkratna zmagovalka turnirjev za grand slam, ki se vrača po 15-mesečni kazni zaradi dopinga, nima dovolj točk za uvrstitev v glavni del turnirja, prav tako ne more igrati v kvalifikacijah.

Odločitev je prek Facebooka sporočil predsednik francoske teniške zveze Bernard Giudicelli, ki je v svojem nagovoru sporočil, da so pred tem o tem obvestili tudi 30-letno Šarapovo, ki je na pariškem pesku slavila leta 2012 in leta 2014. Turnir v Parizu se začne 28. maja in bo trajal do 11. junija. Nagradni sklad znaša 36 milijonov evrov, zmago pa bo branila Garbine Muguruza.

Marija Šarapova je bila letos najboljša na turnirju v Stuttgartu, kjer se je prebila do polfinala. | Foto: Guliverimage/Getty Images Marija Šarapova je bila letos najboljša na turnirju v Stuttgartu, kjer se je prebila do polfinala. Foto: Guliverimage/Getty Images Do zdaj je igrala na treh turnirjih

Šarapova je po odsluženi kazni zaigrala na treh turnirjih, potem ko so ji organizatorji dali posebno povabilo. Na turnirju v Stuttgartu se je sibirska tigrica prebila do polfinala, v Madridu je izpadla v drugem krogu, potem ko jo je premagala Eugenie Bouchard. Kanadčanka je bila ena izmed tistih, ki je menila, da bi morala Šarapova dobiti dosmrtno prepoved igranja.

Nekdanja prva igralka sveta trenutno igra na turnirju v Rimu, kjer jo v drugem krogu čaka Hrvatica Mirjana Lučić Baroni. Vprašanje je, kako bo ta odločitev vplivala na igro Šarapove.

Marija Šarapova je leta 2016 na OP Avstralije zaradi meldonija padla na dopinškem testu. Meldonij je zdravilo, ki je namenjeno predvsem srčnim bolnikom in ki so ga na seznam prepovednih poživil uvrstili v začetku leta 2016. Očitno so v številčni ekipi Marije Šarapove to spregledali. Zdravilo pa pomaga za boljšo koncentracijo.

Svetovna protidopinška agencija za tak prekršek predpisuje štiriletno kazen, razen če je športnik zdravilo jemal nenamerno. Mednarodna teniška zveza je Šarapovo sprva kaznovala za dve leti, po pritožbi na Mednarodnem športnem razsodišču (CAS) v Lozani pa so ji kazen skrajšali na 15 mesecev.

Marija Šarapova na turnirju v Rimu lovi vstopnico za Wimbledon. Ji bo uspelo? | Foto: Guliverimage/Getty Images Marija Šarapova na turnirju v Rimu lovi vstopnico za Wimbledon. Ji bo uspelo? Foto: Guliverimage/Getty Images

Zagotovo se bodo kresala mnenja

Po tej odločitvi se bodo zagotovo kresala mnenja. Navijači Šarapove bodo močno nasprotovali tej odločitvi, medtem ko se bodo drugi strinjali. Zelo kritični so bili nekateri igralci, saj so menili, da bi morala Šarapova začeti igrati od začetka. Organizatorji turnirja so drugačnega mnenja, saj je ena od najbolj prepoznavnih športnic na svetu velika promocija za vsak turnir.

Ne spreglejte