Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
4. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Davisov pokal Grega Žemlja Blaž Trupej Blaž Kavčič

Torek, 4. 4. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Stvari, ki niso za javnost

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Blaž Kavčič | Foto Sportida

Foto: Sportida

Prejšnji teden je veliko prahu dvignila novica, da se je Blaž Kavčič, eden od najboljših slovenskih teniških igralcev, odpovedal nastopu v Davisovem pokalu proti Južni Afriki. Bilo je kar nekaj slabe volje, zdaj je svojo plat zgodbe razkril še Blaž.

Blaž Kavčič je v preteklosti v Davisovem pokalu redno igral za slovensko reprezentanco. Na četrtkovi novinarski konferenci je bilo videti nekaj slabe volje, saj naj bi imeli selektor Blaž Trupej in fantje dogovor, da naj bi vsak dvoboj igrala vsaj dva najboljša igralca. Očitno je ta dogovor padel v vodo že po dvoboju z Monakom. Proti Monaku v Mariboru sta bila v postavi Grega Žemlja in Blaž Kavčič. Še najbolj je bil videti razočaran Grega Žemlja, ki meni, da bi se lahko Slovenija z najmočnejšo postavo uvrstila v svetovno skupino.

"To, kar on ve, mislim, da je vse na mestu in more kot selektor razumeti." | Foto: "To, kar on ve, mislim, da je vse na mestu in more kot selektor razumeti." Selektor me mora razumeti

Zdaj je svojo plat zgodbe razkril še Blaž Kavčič, ki je trenutno najvišje uvrščeni Slovenec na lestvici ATP (132. mesto.) "Z Blažem (Blaž Trupej op. p.) sva imela razgovor in on ve vse razloge, zakaj ne igram za reprezentanco. Nekaj teh razlogov ni za javnost. Mislim, da je vse to, kar ve on, na mestu in mora kot selektor razumeti, zakaj sem sprejel takšno odločitev," je uvodoma povedal Blaž, ki nam je pozneje zaupal, kateri so sicer nekateri izmed teh razlogov.

Zakaj odpoved, če so bili dogovorjeni?

Eden izmed razlogov je, da je igral veliko več, kot je imel sprva v načrtu. Blaž je poudaril, da je po natrpanem urniku zelo utrujen in da potrebuje čas za počitek ter da je imel ta načrt že nekaj časa pripravljen. In zakaj je naredil takšen načrt, če so imeli dogovor? "Moje logično razmišljanje je bilo, da če je Grega Žemlja zmeraj pripravljen igrati, potem stvar usklajevanja samo med mano in Blažem Rolo. Takrat ko smo se pogovarjali, je Blaž Rola rekel, da na prvem dvoboju ne bo igral … Meni se je zdelo potem logično, da mi naslednjega dvoboja ne bo treba igrati."

Blaž Kavčič | Foto:

Presenečen nad odzivom

Blaž takšnega odziva iz slovenskega tabora ni pričakoval in tega Davisovega pokala pravzaprav že ni imel v načrtu. Po besedah našega sogovornika je ta že takoj na sestanku povedal, da se vrača po poškodbi in da je njegova prioriteta, da čim več igra. Blaž se zaveda, da lovi zadnji vlak in da mora gledati tudi na svoje zdravje. "Če se še enkrat poškodujem, je verjetno konec moje kariere. Zaradi tega moram postaviti sebe v ospredje, ne tako kot v preteklosti, ko sem zaradi reprezentance nekajkrat tvegal svojo kariero. Sicer ne cele, vendar sem moral izpustiti posamezne turnirje. Na primer  v Portorožu sem igral z notranjimi šivi na nogi …"

Grega Žemlja (desno) je bil razočaran nad odločitvijo Blaža Kavčiča (levo).  | Foto: Sportida Grega Žemlja (desno) je bil razočaran nad odločitvijo Blaža Kavčiča (levo). Foto: Sportida

"Ve se, da sem zmeraj pripravljen igrati za državno reprezentanco in da sem se bil pripravljen žrtvovati, tako da mislim, da je bilo zdaj preprosto preveč za moje telo, da bi letel v Južno Afriko. Letos sem veliko potoval in tisti, ki so kdaj igrali na Kitajskem, vedo, da tam ni preprosto igrati in da pogoji zelo posebni."

Če bi vedel, da bo tako, bi bili pogovori drugačni  Še največ težav mu dela stopalo, zaradi katerega je bil večkrat na operaciji. | Foto: Osebni arhiv Še največ težav mu dela stopalo, zaradi katerega je bil večkrat na operaciji. Foto: Osebni arhiv

Blaž nam je povedal, da bi bili, če bi vedel, da Rola ne bo mogel igrati, pogovori drugačni. "Nastala je čuden položaj. Mi smo se pogovarjali z Blažem Rolo, na koncu pa je njegov menedžer odločil, da ne more igrati. V tem primeru sploh ne vidim razloga, da smo imeli ta sestanek, saj dogovora ni bilo, ker za njegove nastope odloča njegov menedžer, ne on sam. To je sicer njegova stvar, jaz samo povem, kako jaz to vidim. Je pa tudi res, da on nikoli ni rekel, da bo zagotovo igral."

Še vedno ga boli

Ljubljančan je v svoji karieri preživel veliko poškodb. Še največ težav mu dela stopalo, zaradi katerega je bil večkrat na operaciji, igranje na Davisovem pokalu bi bilo zanj preprosto preveč. "So dnevi, ko me zelo boli, in so dnevi, ko me boli manj. Iščem takšne in drugače rešitve. Zamenjal sem že nekaj vložkov, prav tako sem menjal teniške copate … Za zdaj jih dobro rešujem, moram pa paziti, da se ne pojavijo večje vnetje in bolečine."

Ne spreglejte