Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
7. 9. 2020,
1.25

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,16

8

Natisni članek

ATP OP ZDA Novak Đoković

Ponedeljek, 7. 9. 2020, 1.25

3 leta, 9 mesecev

OP ZDA - izključitev Novaka Đokovića

Po veliki drami in diskvalifikaciji je Đoković odvihral s prizorišča #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,16

8

Novak Đoković | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Letos ni leto Novaka Đokovića, čeprav na teniškem igrišču še ne pozna poraza. V nedeljo je bil na OP ZDA diskvalificiran, potem ko je linijsko sodnico po nesreči z žogico zadel v vrat. Đoković ni prišel na novinarsko konferenco, njegovi navijači pa so v nesrečno zgodbo vključili Aljaža Bedeneta, našega najboljšega teniškega igralca. Se sprašujete, zakaj?

Novak Đoković
Sportal Kakšna neumnost Srba: Đokovića diskvalificirali! #video
Fotogalerija
1
 / 9

Novak Đoković je v osmini finala, ko je igral proti Špancu Pablu Carreno Busti, linijsko sodnico zadel v vrat. Ta se je zgrudila, lovila zrak, a pozneje ni bilo z njo nič hujšega. Videlo se je, da prvi igralec sveta tega ni storil namerno, a so bili sodniki do njega neusmiljeni. Kljub prepričevanju Đokovića, da ni šlo za namerno dejanje in da s sodnico ni nič hudega, je bil 17- kratni zmagovalec turnirjev za grand slam diskvalificiran.

"Iz neprijetne izkušnje in diskvalifikacije se želim nekaj naučiti ter na ta način rasti, se razvijati kot človek in teniški igralec." | Foto: Gulliver/Getty Images "Iz neprijetne izkušnje in diskvalifikacije se želim nekaj naučiti ter na ta način rasti, se razvijati kot človek in teniški igralec." Foto: Gulliver/Getty Images Na novinarsko konferenco ni prišel

Očitno je bil Novak po tej odločitvi tako razburjen, da se je odločil, da ne bo prišel na novinarsko konferenco, kjer bi lahko pojasnil svoje stališče. Tamkajšnje kamere so njega in njegovo ekipo ujele, ko so se hitro usedli v avto in odvihrali s prizorišča. Srbu to dejanje zagotovo ne bodo šteli v plus. Spomnimo, da je bil Novak letos enkrat že na udaru kritik zaradi organizacije dobrodelnega turnirja Adria tour, kjer so se nekateri igralci, vključno z njim, okužili z novim koronavirusom.

Novak Đoković: Bil je težek dan za vse

Pozneje se je 33-letni Beograjčan vendarle oglasil na družbenih omrežjih. "Zaradi vsega skupaj sem žalosten in prazen. Pozanimal sem se, kako se počuti linijska sodnica. Po informacijah, ki sem jih dobil, se hvala bogu dobro počuti. Zaradi zasebnosti njenega imena ne bom razkril. Žal mi je in ni bilo namerno. Bila je napaka."

"Iz neprijetne izkušnje in diskvalifikacije se želim nekaj naučiti. Na ta način želim rasti in se razvijati kot človek ter teniški igralec. Opravičujem se organizatorjem OP ZDA. Zelo sem hvaležen svoji ekipi in družini, ki mi dajejo vso podporo. Prav tako svojim navijačem, ki so vedno ob meni. Hvala vam in žal mi je. To je bil težek dan za vse."

Aljaž Bedene jo je pred enim tednom veliko bolje odnesel. | Foto: Gulliver/Getty Images Aljaž Bedene jo je pred enim tednom veliko bolje odnesel. Foto: Gulliver/Getty Images Vroča razprava, v katero je bil vpleten tudi Aljaž Bedene

Kmalu po diskvalifikaciji Novaka Đokovića so se na družbenih omrežjih razvile vroče debate, v katere je bil vpleten tudi trenutno naš najboljši teniški igralec Aljaž Bedene. Ljubljančan je namreč pred enim tednom na istem prizorišču, ko je na igriščih Flushing Meadows potekal turnir Cincinnati, z žogico zadel snemalca. Aljaž jo je, roko na srce, bistveno bolje odnesel kot Nole, saj je dobil od sodnika le kazen. Navijače prvega igralca sveta je predvsem zmotilo, da imajo organizatorji za njihovega ljubljenca očitno drugačna merila.

Kakšna je kazen za Novaka Đokovića?

Kmalu po izključitvi srbskega zvezdnika so organizatorji turnirja v javnost dali uradno izjavo, v kateri je zapisano, kakšna je poleg izključitve kazen za Novaka Đokovića.

V skladu s pravili turnirjev za grand slam ga je sodnik zaradi nenamernega in nepremišljenega udarca izključil. Zaradi tega bo Novak izgubil vse točke, ki si jih je pridobil na OP ZDA, prav tako ne bo dobil nobenega denarja, ki si ga je prislužil na letošnjem OP ZDA. Obstaja velika verjetnost, da bo dobil še dodatno denarno kazen.

Novak je sodnike poskušal prepričati, a je bil neuspešen

Prvi igralec sveta je poskušal sodnikom ob mreži obrazložiti vse skupaj in je želel,  naj spremenijo svojo odločitev, vendar so bile vse njegove besede zaman. "Saj ji ni treba v bolnišnico," je poskušal nekoliko omiliti svoje nespametno dejanje in pozneje še pripomnil. "Vi odločate o tej situaciji? Moji karieri, turnirju za grand slam, osrednjem igrišču," je povedal vidno šokirani Beograjčan. Ta je pozneje čestital svojemu nasprotniku in hitro odšel z igrišča.

Prvič po 40 letih na turnirjih za grand slam

Teniški analitiki so hitro prišli do podatka, da so se prvič po letu 1981 na turnirjih za grand slam v četrtfinale uvrstili igralci, ki v svoji vitrini še nimajo lovorike za grand slam. Zdaj imajo povsem odprto pot, saj je bil s turnirja izključen prvi favorit turnirja.

Jennifer Brady
Sportal Američanka in Kazahstanka prvi četrtfinalistki OP ZDA
Novak Đoković
Sportal Američani ne poznajo milosti, Đoković je ostal pred vrati #video
Ne spreglejte