Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
22. 7. 2019,
17.00

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57

Natisni članek

Bernard Tomic teniški globus WTA Anna Tatishvili

Ponedeljek, 22. 7. 2019, 17.00

4 leta, 9 mesecev

Organizatorji OP Francije ji bodo za zmoto vrnili 46 tisoč evrov

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57
Anna Tatishvili | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Na letošnjem OP Francije so tamkajšnji organizatorji teniško igralko Anno Tatishvili denarno kaznovali, ker naj svojega uvodnega dvoboja na pariškem pesku ne bi odigrala na najvišji ravni.

Ameriška teniška igralka je pred časom doživela šok, ko so organizatorji turnirja OP Francije podali mnenje, da dvoboja v prvem krogu proti Grkinji Mariji Sakkari ni odigrala tako, kot bi ga morala, oziroma so menili, da ga je nalašč predala. Dvoboj se je namreč končal z izidom 6:1 in 6:0 ter je trajal le 55 minut. Zato so se odgovorni odločili, da ji vzamejo celoten zaslužek za igranje v prvem krogu OP Francije, kar je 46 tisoč evrov. Anna Tatishvili je dejala, da se je po tej odločitvi počutila kot kriminalka.

Lani uvedli nova pravila

Lani je odbor turnirjev za grand slam sprejel pravilo, da igralec, ki zaradi poškodbe pred uvodnim dvobojem odpove dvoboj, dobi 50 odstotkov razpisane nagrade, drugih 50 odstotkov pa dobi igralec, ki ga bo nadomestil. Igralce, ki ne bodo končali dvoboja prvega kroga, lahko čaka tudi kazen v višini določene nagrade za prvi krog, če odgovorni presodijo, da igralec ni bil res poškodovan ali je igral pod poklicnimi standardi.

"Veseli me tudi, da je to vprašanje rešeno in da je jasno, da sem igrala po svojih najboljši zmožnostih." | Foto: Gulliver/Getty Images "Veseli me tudi, da je to vprašanje rešeno in da je jasno, da sem igrala po svojih najboljši zmožnostih." Foto: Gulliver/Getty Images Američanka je vesela, da se je stvar rešila

Za slednje so bili prepričani pri Anni Tatishvili, ki se je na omenjeno odločitev pritožila s 40 strani dolgim zapisom. Bill Babcock, direktor odbora za grand slam, je po pritožbi in vnovičnem pregledu dvoboja odločil, da ji vrnejo denar.

Po tej odločitvi je odleglo tudi Anni, ki se je dolgo časa ukvarjala s poškodbami, kar je bil tudi eden izmed razlogov, da je močno izgubila proti grški igralki.

"Vesela sem, da je odbor za grand slam spremenil mnenje. Veseli me tudi, da je to vprašanje rešeno in da je jasno, da sem igrala po svojih najboljši zmožnostih. Rada imam ta šport in po dolgih letih boja s poškodbami sem vesela, da sem se vrnila in da sem vsak dan močnejša."

"Prav tako sem hvaležna ljudem, ki so stali za mano pri tej pritožbi. Resnici je zadoščeno in moja teniška kariera se lahko nadaljuje," je bila uradna izjava Anne Tatishvili, ki je bila nekdaj že 50. igralka sveta.

Bernard Tomic | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Veliko slabše jo je odnesel Bernard Tomic

Bernarda Tomica, avstralskega teniškega igralca, ni treba posebej predstavljati. Ta je dobil isto kazen za igranje v Wimbledonu, ko je na hitro izgubil proti Francozu Jo-Wilfriedu Tsongaju (6:2, 6:1, 6:4). Odvzeli so mu 50 tisoč evrov.

Pri Tomicu so se odločili, da mu bodo vrnili 25 odstotkov denarja, če v prihodnjih dveh letih ne bo dobil nobenega opozorila za nešportno vedenje. Seveda se 26-letni Avstralec s to odločitvijo ne strinja in bo še naprej spodbijal kazen, med drugim pa je dejal, da bo ta denar namenil v dobrodelne namene.

"Vseeno mi je za tistih 25 odstotkov. Borim se za pravico igralcev v prihodnosti," je za New York Times povedal povedal Tomic.

Juan Londero
Sportal Je bil to najbolj simpatičen govor leta? #video
Peter McNamara
Sportal Nekdanji avstralski teniški zvezdnik izgubil boj s težko boleznijo
Sportal Lajović najboljši v Umagu
Ne spreglejte