Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2023,
22.29

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

1

Natisni članek

Poljska Francija SP v rokometu 2023

Sreda, 11. 1. 2023, 22.29

1 leto, 3 mesece

SP v rokometu 2023, 1. dan

Svetovno prvenstvo se je začelo z zmago Francozov, v četrtek na delu tudi Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

1

Rokometno SP 2023: Poljska - Francija | Francozi so v otvoritveni tekmi SP s 26:24 premagali domačine Poljake. | Foto Guliverimage

Francozi so v otvoritveni tekmi SP s 26:24 premagali domačine Poljake.

Foto: Guliverimage

Z obračunom med Poljsko in Francijo (24:26) v Katovicah se je danes začelo svetovno prvenstvo v rokometu, ki ga bosta do 29. januarja gostili Poljska in Švedska. Na drugem moškem svetovnem prvenstvu v dveh državah po Nemčiji in Danski 2019 bo s posebnim povabilom Mednarodne rokometne zveze nastopila tudi Slovenija, ki jo prva tekma čaka v četrtek proti Savdski Arabiji. Naslov svetovnega prvaka iz Egipta 2019 bo branila Danska.

slovenska rokometna reprezentanca trening Uroš Zorman
Sportal Novi udarci za slovensko reprezentanco tik pred odhodom na SP

SP v rokometu 2023, skupina B, 1. krog:

 

Uvodno dejanje SP Francozom

Že uvod v svetovno prvenstvo je postregel z zanimivim srečanjem tudi za Slovence, saj sta se v skupini B, v kateri igra tudi Slovenija, pomerili Francija in Poljska. Francija, ki je svoje rokometne mišice pokazala na lanskih poletnih olimpijskih igrah v deželi vzhajajočega sonca, ko je v finalu na kolena spravila Dansko, s skupno šestimi naslovi pa je tudi najbolj uspešna država na svetovnih prvenstvih, je s 26:24 premagala nepredvidljive Poljaki, ki so imeli tudi močno podporo s tribun. 

Pri Francozih je bil najboljši strelec Dika Mem s šestimi zadetki, sedem jih je za Poljsko dosegel Szymon Sicko.

Na dosedanjih svetovnih prvenstvih je bila najbolj uspešna Francija, ki je osvojila kar šest odličij najbolj žlahtnega leska. Les Bleus so slavili že na Islandiji 1995, v Franciji 2001 in 2017, na Hrvaškem 2009, na Švedskem 2011 ter v Katarju 2015.

Slovenija bo v skupini B tekmovanje začela v četrtek ob 18. uri proti Savdski Arabiji, 2. krog jo čaka v soboto ob 20.30 proti Poljski, 3. krog pa v ponedeljek ob 18. uri proti Franciji.

Slovence prva tekma čaka v četrtek. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Slovence prva tekma čaka v četrtek. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Drugič zapored 32 reprezentanc

Vseh 32 reprezentanc je v prvem delu razdeljenih v osem skupin. Po tri najboljše izbrane vrste iz vseh štirih skupin se bodo uvrstile v glavni del tekmovanja, zadnjeuvrščene nato čakajo tekme v tako imenovanem predsedniškem pokalu za razvrstitev od 25. do 32. mesta. V glavnem delu tekmovanja se križajo skupine A in B, C in D, E in F ter G in H, po dve najboljši reprezentanci iz vseh štirih skupine drugega dela se bodo nato uvrstile v četrtfinale.

Na drugem svetovnem prvenstvu z 32 izbranimi vrstami po Egiptu 2021 bodo poljski del turnirja gostili Krakov, Katovice, Gdansk in Plock, švedski del pa Stockholm, Göteborg, Kristianstad, Jönköping in Malmö. Glavni del tekmovanja bo v Krakovu, Katovicah, Malmöju in Göteborgu, četrtfinalni obračuni pa v Gdansku in Stockholmu.

Švedska prestolnica bo gostila tudi najbolj prestižne tekme, obe polfinalni ter za razvrstitev od petega do osmega mesta, zadnji tekmovalni dan pa še tekme za končno prvo, tretje, peto in sedmo mesto. Vse tekme v tako imenovanem predsedniškem pokalu, kjer nastopajo vse zadnjeuvrščene reprezentance iz skupinskega dela, bodo v Plocku. Zmagovita reprezentanca na letošnjem svetovnem prvenstvu si bo izborila nastop na poletnih olimpijskih igrah v Parizu 2024. Na največje športne igre na svetu se je že uvrstila gostiteljica Francija.

Skupine prvega dela SP v rokometu 2023:

Skupina A: Španija, Črna gora, Čile, Iran
Skupina B: Francija, Poljska, Savdska Arabija, Slovenija
Skupina C: Švedska, Brazilija, Zelenortski otoki, Urugvaj
Skupina D: Islandija, Portugalska, Madžarska, Južna Koreja
Skupina E: Nemčija, Katar, Srbija, Alžirija
Skupina F: Norveška, Severna Makedonija, Argentina, Nizozemska
Skupina G: Egipt, Hrvaška, Maroko, ZDA
Skupina H: Danska, Belgija, Bahrajn, Tunizija

Ne spreglejte