Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
24. 1. 2017,
14.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

3

Natisni članek

infografika Veselin Vujović Slovenska rokometna reprezentanca svetovno prvenstvo Pariz Katar

Torek, 24. 1. 2017, 14.35

6 let, 7 mesecev

Slovenija proti Katarju (infografika)

Kaj pred tekmo tekem pravijo številke?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,43

3

Danes bodo imeli izbranci Veselina Vujovića v četrtfinalu svetovnega prvenstva opravka z reprezentanco Katarja. Njeni igralci, med katerimi je ogromno tujcev, so starejši, nižji in lažji od Slovencev. Na tem prvenstvu imajo trdnejšo obrambo od Slovenije, a tudi slabši napad.

V sloviti pariški dvorani Bercy se bosta zvečer pomerili rokometni reprezentanci, ki nimata veliko skupnega. V isti koš ju meče le podatek, da obe izbrani vrsti vodi tuji rokometni selektor, s katerim sta lani izpadli v četrtfinalu olimpijskega turnirja v Riu. To pa je tudi vse.

V slačilnici Katarja odmevajo različni jeziki

Valero Rivera je izkušen španski strateg, navajen osvajanja najvišjih mest. | Foto: Reuters Valero Rivera je izkušen španski strateg, navajen osvajanja najvišjih mest. Foto: Reuters Razlik je ogromno. Najopaznejše so v načinu sestavljanja igralske zasedbe. Reprezentanca Katarja že dolgo dviga prah z okrepitvami iz tujine. Tujce v svojo izbrano vrsto privablja z bogatimi denarnicami, pridružili so se ji izkušeni rokometaši, ki že imajo izkušnje z igranjem na največjih tekmovanjih, kjer so branili barve svojih domovin. Za bogato arabsko državico, ki bo leta 2022 gostila svetovno prvenstvo v nogometu, igrajo nekdanji reprezentanti Francije, Srbije, BiH, Egipta, Tunizije …

Lani so jim na olimpijskih igrah v Riu pomagali še rokometaši iz Španije, Črne gore, Hrvaške in BiH, v Francijo pa so se odpravili z nekoliko manjšim številom naturaliziranih tujcev, ki jih uspešno vodi Španec Valero Rivera. Kot strateg se je podpisal pod mogočne dosežke Barcelone in španske izbrane vrste, zdaj pa pleni pozornost s katarsko reprezentanco, s katero se je leta 2015 uvrstil v finale svetovnega prvenstva.

 

Ekipa Katarja, aktualnega svetovnega podprvaka, je torej zbrana z vseh vetrov. Resda je letos v Franciji nekoliko manj tujcev kot lani v Riu, a jih ima še vedno največ izmed vseh udeleženk SP 2017.

Slovenci višji in težji

Bodo slovenski rokometaši danes izkoristili prednost v višini? | Foto: Vid Ponikvar Bodo slovenski rokometaši danes izkoristili prednost v višini? Foto: Vid Ponikvar Obračun v Parizu prinaša ogromen vložek. Zmagovalec se bo uvrstil v polfinale, kjer ga bo le še malo ločilo od medalje svetovnega leska, poraženec pa bo ostal brez vsega.

Statistika pravi, da so slovenski igralci v povprečju višji. Bi lahko to danes predstavljalo prednost? Od Katarcev so bili višji tudi favorizirani Nemci, a so v osmini finala senzacionalno pomahali v slovo. Nemci svoje višine niso izkoristili, jo bo Vujovićeva četa? Slovenci so težji, Katarci pa občutno starejši. V povprečju so stari skoraj 30 let, kar je veliko več od države s sončne strani Alp, ki je tik pred začetkom tekmovanja doma pustila najbolj izkušena člana, Uroša Zormana in Gorazda Škofa.   

Slovenija je uspešnejša v napadu (183 zadetkov na šestih tekmah, Katar jih je dal 148), v obrambi pa gre bolje azijskim tekmecem. Katar prejema nizko število zadetkov (149), mreža Slovenije pa se trese pogosteje (162).

Bo Slovenija izločila Katar in se uvrstila v polfinale SP 2017?

  • Da.
    93,68 %
    667 glasov
  • Ne.
    6,32 %
    45 glasov
Oddanih 712 glasov

Obračun dveh razigranih vratarjev

Matevž Skok prejema za nastope na letošnjem svetovnem prvenstvu visoke ocene. | Foto: L. G. Matevž Skok prejema za nastope na letošnjem svetovnem prvenstvu visoke ocene. Foto: L. G. Slovenski reprezentanti so uspešnejši iz igre, saj v zadetek pretopijo 67,5 odstotka vseh strelov. Katar v tej statistični rubriki zaostaja (54,2). Njegovi strelci se radi odločajo za strel z devetih metrov ali več, Vujovićevi izbranci pa večkrat oddrvijo v protinapad. Na prvenstvu so zbrali več podaj, a tudi izgubljenih žog od tekmeca, ki je v osmini finala nepričakovano izločil Nemčijo.

Danes bo pomemben vratarski obračun. Med vratnicama Katarja stoji 39-letni Danijel Šarić. Na tem prvenstvu je v izjemni formi. Nemcem je v osmini finala paral živce, na SP v Franciji pa je za zdaj ubranil 34 odstotkov strelov. Slovenskega selektorja Veselina Vujovića, ki odlično pozna stanovskega kolega na katarskem stolčku, veseli, da se lahko s podobno, še nekoliko boljšo statistiko pohvali prvi slovenski vratar Matevž Skok. Zvečer bo velik adut Slovenije.

Kubanec se je že znašal nad Slovenci 

Prvi strelec Katarja je 29-letni Kubanec s katarskim državljanstvom Rafael Capote (27 zadetkov). Ko je Katar na SP 2015 na domačih tleh v skupini premagal Slovenijo (31:29), je Capote dosegel 12 zadetkov. Pri Slovencih, ki jih je takrat vodil še Boris Denič, je dal največ zadetkov Dolenec, in sicer osem.

Katarska "tujska legija" je v osmini finala izločila evropskega velikana Nemčijo. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Katarska "tujska legija" je v osmini finala izločila evropskega velikana Nemčijo. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com

Pri Sloveniji je na tem prvenstvu pri vrhu strelcev zaznati gnečo. Vsaj dvajset golov so dali štirje reprezentanti. Največ zadetkov je dosegel Gašper Marguč (25), ki ima odličen izkoristek, saj je zapravil le osem strelov. Podobno velja za Blaža Janca (24 od 29), kapetana Vida Kavtičnika (21 od 30) in Boruta Mačkovška (20 od 28).

Slovenci streljajo natančneje

Jure Dolenec je zbral največ podaj, a tudi izgubljenih žog. | Foto: Sportida Jure Dolenec je zbral največ podaj, a tudi izgubljenih žog. Foto: Sportida Pri Katarju je odstotek izkoriščenih strelov veliko manjši. Sploh pri najboljšem katarskem strelcu Capoteju, ki je za 27 golov potreboval 47 strelov. Še slabši odstotek ima 35-letni Francoz s katarskim potnim listom Bertrand Roine (leta 2011 je bil z galskimi petelini svetovni prvak), ki je za 22 zadetkov potreboval dvakrat več strelov (44). Slovenci so natančnejši. K boljšemu odstotku pripomore tudi natančnost Darka Cingesarja (15 zadetkov od 19 strelov), ki se ga dobro spominjajo nemočni Rusi.

Po številu podaj izstopa Jure Dolenec. Zbral jih je 18, toliko kot Marko Bezjak, njegovo statistiko pa kvari pogled na rubriko izgubljenih žog. Dolenec, novopečeni rokometaš Barcelone, jih je na tem prvenstvu izgubil že 12, njegov rojak Miha Zarabec pa 11. V blokiranih strelih je najboljši Nik Henigman.

Tekma med Slovenijo in Katarjem se bo začela ob 20.45.

Ne spreglejte