Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 3. 2024,
20.06

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

Natisni članek

Uroš Zorman Pariz 2024 kvalifikacije za olimpijske igre Španija Slovenska rokometna reprezentanca

Sobota, 16. 3. 2024, 20.06

1 mesec, 1 teden

Rokomet, kvalifikacije za OI 2024, 2. krog

Katastrofa Slovencev proti Španiji, Zorman: Najtežji poraz, odkar sem selektor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30
slovenska rokometna reprezentanca Slovenija : Španija | Slovenci so visoko izgubili. | Foto RZS

Slovenci so visoko izgubili.

Foto: RZS

Slovenska rokometna reprezentanca je na svoji drugi tekmi olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Granollersu visoko, s kar 22:32 (13:20), klonila proti domačinom Špancem. Ti so si z drugo zmago skoraj že zagotovili mesto na olimpijskih igrah, Slovenci bodo mesto v Parizu iskali v nedeljo, ko se bodo ob 15.15 pomerili še z Bahrajnom, ki je po dveh tekmah še brez zmage, ob tem pa bodo varovanci Uroša Zormana upali še na pomoč Španije proti Braziliji. Hrvaška si je s sobotno zmago nad Nemčijo že bolj ali manj zagotovila nastop v Parizu. To ji lahko prepreči le še alžirska senzacija, ki pa jo lahko že danes prepreči Avstrija pod vodstvom Aleša Pajoviča.

Uroš Zorman
Sportal Sprememba v slovenskem taboru pred novim "finalom"

Španija : Slovenija 32:22 (20:13)

Palau d'Esports Granollers, gledalcev: 4000, sodnika: Horaček, Novotny (Češ).

Španija: de Vargas, Fernandez 5, A. Dujshebaev 2, Corrales, Sole Sala, Figueras 1, Garciandia 6, Serdio 3, Canellas 3, Morros, Casado, Garcia 3, Gomez 3, Guardiola, Tarrafeta 3, Fernandez 2.

Slovenija: Blagotinšek 1, Janc 4, Cehte 2, Slatinek Jovičić 1, Kodrin 1, Gaber, Zarabec 1, Ferlin, Horžen, Cokan, Bombač 5 (3), Mačkovšek 3, Novak, Vlah 4 (1), Lesjak, Suholežnik.
 

Sedemmetrovke: Španija, Slovenija 6 (4).
Izključitve: Španija 12, Slovenija 10 minut.
Rdeči karton: Cehte (55.).

Po tesni zmagi nad Brazilijo v četrtek je bila slovenska izbrana vrsta tokrat večji del srečanja proti domačinom nemočna. Ključni mož pri Špancih je bil s kar 19 obrambami v vratih Gonzalo Perez de Vargas, Garciandia pa je na drugi strani dosegel šest zadetkov. Španci si sicer kljub drugi prepričljivi zmagi, včeraj so z 39:27 premagali Bahrajn, še niso dokončno uvrstili na olimpijske igre. A je to pred nedeljo bolj ali manj formalnost, saj jim pot lahko preprečil zgolj visok poraz z Brazilijo. Slovenija kljub porazu ohranja možnosti za uvrstitev na olimpijske igre. A po visokem porazu več nima popolnoma vseh nitih v svojih rokah, načrte bi ji lahko v nedeljo kljub zmagi nad Bahrajnom prekrižala zmaga Brazilije. Ta je danes s 25:24 premagala Bahrajn, ki ima v boju za Pariz zgolj še minimalne možnosti.

Kaj je po visokem porazu povedal slovenski selektor? (video: RZS):

"Po takšni tekmi je težko povedati kaj pametnega. Zagotovo je to najtežji poraz, odkar sem prevzel mesto selektorja. Tudi prvič, odkar smo skupaj, je ekipa razpadla, kar nam ni nič podobno. Ne vem sploh, kaj bi rekel, vse bo treba analizirati, trenutno so glave še precej vroče. Igrali smo samo prvih 15 minut, potem smo padli v črno luknjo, ob tem pa je imel izjemen dan še njihov vratar, tako da je zaustavil še tiste priložnosti, ki si nam jih je uspelo priigrati. Zdaj nas čaka dan počitka, glave moramo dvigniti, v nedeljo nas čaka še ena tekma, na kateri bomo šli na zmago, potem pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo," je po srečanju dejal slovenski selektor Uroš Zorman.

Temu so pred tekmo nekaj skrbi povzročale poškodbe. Proti Brazilcem sta tekmo predčasno končala desna zunanja igralca Jure Dolenec in Nejc Cehte. Dolenec na tekmi s Španijo ni bil v kadru, medtem ko je Cehte stisnil zobe, tekmo pa po treh izključitvah končal celo predčasno. V Španijo je Zorman vpoklical dodatna rokometaša, Tima Cokana in Mitjo Janca. Cokan je danes tudi dobil mesto v ekipi.

Tilen Kodrin po porazu:

Odličen začetek, a klavrno nadaljevanje

Slovenci so srečanje odprli zelo poletno, kot prvi se je na rezultatsko lestvico vpisal Borut Mačkovšek, ki je dosegel prva slovenska zadetka za vodstvo z 2:0. Po treh minutah so prvi gol dosegli tudi Španci, vendar so Slovenci nadaljevali v visokem ritmu, na začetku pete minute so po uspešno izvedenem protinapadu Tilna Kodrina povedli s 4:1. Španci so nato po nekaj napakah Slovencev hitro odgovorili in od zaostanka s 3:6 z delnim izidom 4:0 tudi z igralcem več na igrišču v enajsti minuti prvič na tekmi povedli (7:6). Ekipi sta nato dosegali zadetek za zadetkom, a je bilo v slovenski igri prisotnih vse več napak, kar so Španci s pridom izkoriščali in v 18. minuti prvič na tekmi povedli s +2 (11:9). 

Borut Mačkovšek je dosegel prva zadetka Slovenije. | Foto: RZS Borut Mačkovšek je dosegel prva zadetka Slovenije. Foto: RZS

Pomagala ni niti minuta odmora na zahtevo Uroša Zormana, ob tem se je za nameček v vratih Španije ogrel še Perez de Vargas, ki je kot po tekočem traku zaustavljal poskuse Slovenije. Dobrih osem minut pred koncem je po novem lahkem zadetku prednost Španije narasla na 15:10. Mrk Slovencev v napadu je slabe štiri minute pred koncem prvega polčasa po dobrih šestih minutah brez gola vendarle prekinil Aleks Vlah, ki je zadel za 11:17. Španci so nato še naprej leteli po igrišču in po prvih 30 minutah vodili z 20:13.

Uvod v drugi polčas ni prinesel želene spremembe v igri Slovenije, Španci pa so na drugi strani ekspresno pobegnili na kar devet zadetkov prednosti. Slovenci so želeli le izgubiti s čim manjšo razliko, saj tudi ta v boju za Pariz ni povsem nepomembna, a Zorman ni našel razpoložene postave, da bi zaostanek zmanjšala, čeprav je tudi tekmecem nekoliko pošla vnema. Tudi v nadaljevanju so bili Španci razred zase, minuto pred koncem pa je zaostanek Slovenije prvič na obračunu znašal deset zadetkov (21:31). Toliko je znašala tudi končna razlika, Španci so se veselili visoke zmage z 32:22 in še trinajste zmage na 15. medsebojni tekmi. V slovenski izbrani vrsti je bil na koncu najučinkovitejši Dean Bombač s petimi zadetki.

Slovenci razen uvodnih nekaj minut niso imeli odgovora na špansko igro. | Foto: RZS Slovenci razen uvodnih nekaj minut niso imeli odgovora na špansko igro. Foto: RZS

Tekma Slovenija – Bahrajn bo v nedeljo ob 15.15, ob 17.45 bo sledil dvoboj Španija – Brazilija.

Hrvaška in Norveška na OI, Pajovič mora premagati Nemčijo

Na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre, ki poteka v Nemčiji, je po drugi zaporedni zmagi v idealnem položaju Hrvaška. Slovenske sosede prvič v zgodovini vodi tuji selektor. Islandec Dagur Sigurdsson se je izkazal. Najprej je Hrvaško popeljal do zmage v prvem krogu proti Avstriji, ki jo vodi Aleš Pajovič in je na letošnjem evropskem prvenstvu predstavljala največjo senzacijo tekmovanja, v soboto pa je premagal še Nemce (33:30). Hrvaška je po prvem polčasu vodila za šest zadetkov (16:10), v nadaljevanju pa so se gostitelji približali največ na -2. Največ zadetkov sta dosegla Hrvat Ivan Martinović in Nemec Renars Uscins, oba po osem.

Hrvati bodo že sedmič nastopili na olimpijskih igrah. Doslej so osvojili dve zlati medalji (1996 in 2004), enkrat so bili tretji (2012), po enkrat pa četrti in peti. Ob Hrvaški in Norveški so na olimpijske igre pred zadnjim dnevom olimpijskih kvalifikacij uvrščeni domačini Francozi, ob njih pa svetovni prvaki Danci, celinski prvaki Japonci, Argentinci in Egipčani ter Švedi kot tretjeuvrščeni z zadnjega EP. | Foto: Guliverimage Hrvati bodo že sedmič nastopili na olimpijskih igrah. Doslej so osvojili dve zlati medalji (1996 in 2004), enkrat so bili tretji (2012), po enkrat pa četrti in peti. Ob Hrvaški in Norveški so na olimpijske igre pred zadnjim dnevom olimpijskih kvalifikacij uvrščeni domačini Francozi, ob njih pa svetovni prvaki Danci, celinski prvaki Japonci, Argentinci in Egipčani ter Švedi kot tretjeuvrščeni z zadnjega EP. Foto: Guliverimage

Hrvaška si je tako že zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Parizu. To je postalo dokončno jasno, ko je Avstrija pod taktirko nekdanjega asa slovenskega rokometa prepričljivo ugnala Alžirijo. S tem je severna soseda Slovenije ohranila upe o nastopu na olimpijskem turnirju. Če bi hotela zaigrati na olimpijskih igrah, kar bi se zgodilo prvič po letu 1936, ko so avstrijski rokometaši igrali na OI v Berlinu, bi morala v nedeljo v neposrednem obračunu ugnati Nemce.

Nastop na olimpijskem turnirju si je po zmagah nad Portugalsko in Madžarsko zagotovila tudi Norveška.

Kvalifikacije za olimpijske igre, 2. krog:

Petek, 15. marec:

Sobota, 16. marec:

Lestvica:

Ne spreglejte