Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
30. 3. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Urbanscape Loka MRK Krka Mirko Skoko Siniša Markota

Četrtek, 30. 3. 2017, 7.00

6 let, 6 mesecev

Mladeniči iz Škofje Loke in Novega mesta se predstavijo

Krka in Loka: obetavni igralci v medijski senci

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
loka 2012 | Foto RD Loka 2012/Igor Martinšek

Foto: RD Loka 2012/Igor Martinšek

Manjši klubi praviloma ne dobivajo toliko pozornosti medijev in javnosti kot tisti, ki na primer nastopajo v evropskih tekmovanjih. S Sinišo Markoto in Mirkom Skokom, trenerjema škofjeloških in novomeških rokometašev, ki so presenečenje sezone, smo se sprehodili med talenti, ki vadijo pod njunim vodstvom.

Za Urbanscape Loko in Krko uvrstitev med najboljšo šesterico državnega rokometnega prvenstva ni nekaj vsakdanjega. Je presežek. Prehiteli pa sta tudi koga, ki je premožnejši od njiju. Gre za kluba, ki ne uživata toliko medijske pozornosti in se veliko posvečata lastnemu "pridelku" igralcev.

Tako Loko kot Krko vodita tuja strokovnjaka – Gorenjce Hrvat Siniša Markota, Dolenjce pa Srb Mirko Skoko. Preverili smo, kateri so najobetavnejši igralci, ki delajo po njunih navodilih.

Levi zunanji igralec Loke Aleks Kavčič, letnik 1996, je pred poldrugim letom s slovensko reprezentanco postal svetovni kadetski podprvak. Seveda je že vzbudil zanimanje večjih klubov. | Foto: RD Loka 2012/Igor Martinšek Levi zunanji igralec Loke Aleks Kavčič, letnik 1996, je pred poldrugim letom s slovensko reprezentanco postal svetovni kadetski podprvak. Seveda je že vzbudil zanimanje večjih klubov. Foto: RD Loka 2012/Igor Martinšek

Talentov ne manjka, višine pač

"Čeprav vratar Aljaž Panjtar ni več posebno mlad (letnik 1991, op. a.), brani fenomenalno in konstantno. Levega zunanjega Aleksa Kavčiča čez kakšno leto ali dve pričakujem v Celju ali Velenju. Lahko si zgradi dobro kariero. Desno krilo Tine Gartner je član mlajših selekcij. Matic Pipp je prototip sodobnega levega krila, visok je 1,95 metra. To sezono morda igrata manj, a pred njima je lepa prihodnost," je prepričan Dalmatinec Markota, nekdanji hrvaški reprezentant in igralec kluba iz Škofje Loke, ki daje tri članske reprezentante velike vrednosti.

Loka se je po propadu "starega" kluba po najhitrejši poti vrnila na prvoligaško prizorišče. | Foto: RD Loka 2012/Igor Martinšek Loka se je po propadu "starega" kluba po najhitrejši poti vrnila na prvoligaško prizorišče. Foto: RD Loka 2012/Igor Martinšek
Neomejenega bazena seveda ni. Vsi niso supertalenti, a za prvoligaško raven se bo kader v Škofji Loki in okolici vsekakor našel tudi v prihodnje: "Preostali so mladi, klubski igralci, ki bodo, o tem sem prepričan, še dolga leta igrali v klubu. Na žalost pa nimamo višine. Od mlajših igralcev sta tu vratar Jošt Juričan, letnik 2000, ki je prvi vratar reprezentance v svoji generaciji, in desno krilo Urban Pipp, letnik 2000."

Mirko Skoko je na Krkini klopi slabi dve leti. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mirko Skoko je na Krkini klopi slabi dve leti. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prvaki pri delu z naraščajem

Mirko Skoko je izvajalec politike kluba, ki zadnja leta sloni praktično izključno na igralcih lastne šole. Z nekaj izjemami iz tujine in drugih okolij. Pri tem so eden od ključnih dejavnikov kakovostni trenerji v mlajših kategorijah. Krka je bila lani najboljši slovenski klub pri delu z mladimi. Mladinci so bili državni prvaki. Letos so jih nekoliko razredčile poškodbe, številni pa sestavljajo člansko zasedbo.

"Izpostaviti moram Jana Jurečiča, ki je že nekaj let pri vrhu lestvice strelcev. Tu je srednji zunanji Grega Okleščen, za katerega trdim, da je trenutno na 50 odstotkih zmožnostih. Mislim, da bo v prihodnosti še pokazal, kaj vse lahko dela na igrišču. Levi zunanji Aljaž Lavrič je med najboljšimi obrambnimi igralci lige že nekaj let. Zdaj je naredil velik korak naprej tudi pri napadalnih nalogah."

Jan Jurečič, desno krilo Krke in prvi strelec rednega dela lige, ima velike možnosti za precej odmeven prestop. Z njim se resno pogovarja Celje. | Foto: Danilo Kesič Jan Jurečič, desno krilo Krke in prvi strelec rednega dela lige, ima velike možnosti za precej odmeven prestop. Z njim se resno pogovarja Celje. Foto: Danilo Kesič
"Leon Rašo strmo napreduje. Jan Irman je vsestranski zunanji igralec. To so še Jaka Jakše, Timon Orlič in drugi. Vsi omenjeni fantje imajo možnost, da postanejo vrhunski igralci. S tem mislim reprezentančno raven ali igranje v najmočnejših ligah na svetu in ligi prvakov," pravi Skoko, nekdanji pomočnik Slavka Iveziča, ki je pred dvema letoma nasledil svojega dotedanjega šefa.

Ne spreglejte