Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
17. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

2

Natisni članek

Matevž Skok Rokometna reprezentanca svetovno prvenstvo rokomet Veselin Vujović

Torek, 17. 1. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Predstava za kapo dol

Matevž Skok "preskočil" tudi zvezdnika Barcelone

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

2

Najboljša vratarska tekma Slovenije in hkrati najboljša tekma Matevža Skoka na svetovnem prvenstvu v rokometu je bila potrebna, da si Slovenci niso zagotovili le drugega mesta v skupini, ampak se bodo borili celo za njen vrh.

Matevž Skok poudarja tokratno sožitje z obrambo. | Foto: Reuters Matevž Skok poudarja tokratno sožitje z obrambo. Foto: Reuters

Od našega poročevalca iz Metza | Foto: Po Borutu Mačkovšku in Marku Bezjaku sta naziv najkoristnejšega igralca tekme ob tretji slovenski zmagi na prav toliko tekmah rokometnega svetovnega prvenstva (SP) in ura pripadla vratarju Matevžu Skoku. Razlog? Šestnajst obramb na tekmi proti Makedoniji, ki Sloveniji ni zagotovila le tretje zaporedne osmine finala na rokometnih svetovnih prvenstvih, ampak jo je potisnila na najmanj drugo mesto v skupini. Razen če bi se zgodilo veliko presenečenje in bi Slovenija izgubila obe naslednji tekmi, Makedonija pa obe dobila.

A tudi prvo mesto še ni odpisano, vendar bo za to v četrtek treba premagati Špance, četrto ekipo zadnjega SP in finaliste lanskega EP. V osmini finala, ki bo v soboto, Slovenija lahko dobi Norveško, Rusijo ali Brazilijo.

Tridesetletni Velenjčan, ki ga je poleti v Zagreb pripeljal prav selektor Veselin Vujović, je po reprezentančni upokojitvi Gorazda Škofa postal prvi vratar. Proti Islandcem je imel odličen prvi polčas, drugega bistveno skromnejšega. Tokrat mu je uspela ena boljših tekem desetletne reprezentančne kariere.

Fotogalerija Grege Werniga (Ekipa SN) s tekme proti Makedoniji:
Fotogalerija
1 / 16

Pokvaril jubilej

Makedonci nimajo pestre izbire vrhunskih imen, imajo pa nekoga, ki je v tej igri zaznamoval zadnjih 15 let. To je Kiro Lazarov, 36-letni veteran, ki potrjuje, da nikakor še ni zrel za pokoj. Navsezadnje je prvi strelec prvenstva z 31 goli. Tudi Slovencem jih je zabil devet, a od tega skoraj polovico s sedmih metrov. Kar sedem njegovih strelov je ustavil Skok.

Zadetki Kira Lazarova, čeprav jih je bilo devet, Makedonije niso naredile konkurenčne. Vseeno makedonski as ostaja prvi strelec prvenstva s povprečjem več kot deset golov na tekmo. | Foto: Grega Wernig/Ekipa SN Zadetki Kira Lazarova, čeprav jih je bilo devet, Makedonije niso naredile konkurenčne. Vseeno makedonski as ostaja prvi strelec prvenstva s povprečjem več kot deset golov na tekmo. Foto: Grega Wernig/Ekipa SN
Ta je asu Barcelone pokvaril svojevrstni praznik. Prav na tekmi s Slovenci je namreč presegel mejo tisoč golov za reprezentanco. Na svojo in makedonsko žalost brez zmage, ki je bila tokrat oddaljena svetlobna leta. Makedonija je vodila le z 2:1, večkrat pa zaostajala tudi za devet golov.

V maniri izkušenega profesionalca Lazarov poraza po tekmi ni jemal preveč tragično. Makedonci igrajo še s Španijo in Islandijo, v osmino finala pa jih lahko popelje že slovenska zmaga nad Tunizijo.

Ena ali dvajset

Skok, nekdanji vratar Gorenja, Celja in nemškega Lübbeckeja, se ne ozira na slovitega tekmeca, ki ga je tokrat ukanil: "Ni pomembno, ali imam eno obrambo ali dvajset. Pomembno je, da ekipa zmaga za vsaj gol. Vedno se bom boril, da bom dal ekipi najboljše, kar imam, in da mi bo to tudi vrnila. Tokrat mi je obramba odlično pomagala, obranil sem nekaj 'zicerjev' in to je to."

Še bolj stabilen vratarski učinek - na primer na vsaki tekmi povprečno okrog 15 obramb dvojca v vratih - bi Slovence naredil še konkurenčnejše najboljšim ekipam. Še posebej zato, ker je vratarski prispevek ključen za razvoj hitre tranzicije oziroma (pol)protinapadov.

Slovenija Makedonija | Foto: Grega Wernig/Ekipa SN Foto: Grega Wernig/Ekipa SN

Naj najboljše šele prideje

V spominu ostajata Skokovi odlična tekma proti Poljski v polnih Stožicah v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2012 in lanska predstava proti Španiji, ko je z bolečim hrbtom mukoma obranil prvo slovensko točko na uradnih tekmah proti Špancem. "Vsako tekmo se hitro pozabi. Treba je gledati naprej. Vesel sem, da mi je šlo dobro, in upam, da bom nadaljeval v podobnem slogu. Ena najboljših tekem? Upam, da najboljše šele pridejo!"

Ob 17.45 s Tunizijo

Slovenija Makedonija | Foto: Grega Wernig/Ekipa SN Foto: Grega Wernig/Ekipa SN Manj kot 24 ur po koncu tekme z Makedonci Slovence čaka že predzadnje srečanje skupine s Tunizijo. "Težko bo, polna dvorana, Tunizijci, ki se bodo počutili kot doma, igrajo fanatično. Dobro se moramo spočiti, pripraviti in iti v boj," napoveduje slovenska številka ena v vratih.

Ta tekma za Slovence nikakor ni usodna. Tudi če izgubijo, ne morejo nižje od drugega mesta v skupini. Tudi v primeru morebitnega poraza so ob zmagi nad Španci še vedno lahko prvi. Vseeno je Veselin Vujović napovedal odločen pohod na zmago.

Ni bil lačen

S še eno bistveno razliko je nastopil Matevž Skok proti Makedoncem v primerjavi z zadnjo tekmo proti Islandiji. Pred tekmo se je najedel. Da, v Metzu, kot potrjujejo igralci, to ni ravno samoumevno. Hrana in druge storitve hotela s štirimi zvezdicami nikakor niso na ravni, kot jo poznamo pri nas. Bere se precej neverjetno, ampak ...

"Zdaj je boljše v primerjavi z začetnimi dnevi. Dobili smo vsaj testenine in nekaj omake. Slabost, ki me je obhajala zadnjič ... Pravzaprav sem šel na tekmo z Islandijo lačen. Tudi drugi imajo težave, vsi smo na istem, a malo boljša hrana vendarle je. Moramo zdržati."

Ne spreglejte