Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
15. 7. 2017,
9.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Veselin Vujović Koper 2013

Sobota, 15. 7. 2017, 9.32

6 let, 6 mesecev

Koper o Veselinu Vujoviću: Sprejeli smo tveganje

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Veselin Vujović | Foto RD Koper 2013

Foto: RD Koper 2013

Nova sezona rokometnega državnega prvenstva se začne 9. septembra. Dodatno razsežnost mu bo gotovo dal koprski klub, ki se je na precejšnje presenečenje za sodelovanje dogovoril s selektorjem članske reprezentance Veselinom Vujovićem.

Da bi bil velikopotezni projekt imenovanja Veselina Vujovića za trenerja Kopra morda izvedljiv, je počasi postajalo jasno po reprezentančni tekmi s Portugalsko.

"V tistem trenutku iskreno sploh nismo verjeli, da je stvar mogoča. A ker se je bil selektor pripravljen pogovarjati, smo se bili seveda tudi mi. Zadeva se je začela februarja po objavljenem intervjuju, ko je dejal, da ne bi prevzel Celja ali Gorenja, temveč Koper. To je bila neke vrste provokacija, najboljših klubov ne bi prevzel zaradi higiene reprezentantov," je ozadje pogovorov s selektorjem pojasnil član najožjega vodstva koprskega kluba Vianej Višnjevec.

Zoran Jovičić je Koprčane vodil štiri leta, po koncu lanske sezone pa je bilo skupne poti konec. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zoran Jovičić je Koprčane vodil štiri leta, po koncu lanske sezone pa je bilo skupne poti konec. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Hitrejši in boljši, kot si je kdorkoli predstavljal

On je bil skupaj z nekaj somišljeniki med tistimi, ki so ponujali prvo, drugo in še katero pomoč koprskemu rokometu pred štirimi leti. Potem ko je "stari" klub Cimos dokončno podlegel praznim obljubam, so ustanovili Koper 2013.

Malček je pod trenerskim nadzorom Zorana Jovičiča rasel hitreje, kot si je kdorkoli predstavljal. Vsako sezono je preskočil eno ligo, še kot 1. B-ligaš osvojil tretje mesto v pokalu, po uvrstitvi v prvo ligo dvakrat končal na četrtem mestu, jeseni pa se bo drugič zapored podal v pokal EHF. Tokrat z vselej ambicioznim Vujovićem na klopi.

Koper izkoristil nišo v ponudbah

"Na pogovorih je Vujović dejal, da ima precej bogatejših možnosti, a da mu je Koper zelo všeč - ljudje, mesto, ekipa, da bi tu rad delal. A da bo pogledal, kako je z drugimi ponudbami. Po nekaj dne smo se spet slišali, dejal je, da ponudbe, ki bi mu bila pravi strokovni izziv, nima. Imel je finančno izjemno ugodne ponudbe iz Ukrajine, Katarja, Romunije ...

Z rokometno zvezo smo bili v stiku in iskali odgovor na vprašanje, ali bi bilo to v interesu slovenskega rokometa. Presodili so, da bi bil v tem primeru manj obremenjen kot, na primer, v kakšnem top evropskem klubu. Ob tem bi lahko od blizu spremljal razvoj slovenskih igralcev."

Kaj, če odide že čez nekaj mesecev?

Vujović bo gotovo še dodaten čar za gledalce v že tako odlično obiskani Bonifiki. | Foto: RD Koper 2013 Vujović bo gotovo še dodaten čar za gledalce v že tako odlično obiskani Bonifiki. Foto: RD Koper 2013 Pomisleke sproža člen pogodbe, ki slovenskemu selektorju omogoča odhod kadarkoli, če bo (s)prejel "resno" ponudbo iz tujine. Kaj pa, če se ta zgodi že čez nekaj mesecev?

Višnjevec pojasnjuje, da so Koprčani to pač vzeli kot del paketa: "Sprejeli smo to tveganje. Z našimi finančnimi kapacitetami zaprte pogodbe ne bi mogli narediti, zato sta bili možnosti le dve - ali naredimo odprto pogodbo ali pa je sploh ne."

Pred Vujovićem se je Koper pogovarjal še z nekaterimi drugimi trenerji. Nihče ni dobil takšne ponudbe, a za Vujovića se je lokalno okolje še posebej ogrelo in posledično primaknilo dodatne evre.

"Za nobenega drugega kandidata ne generalni sponzor, zavarovalnica Sava, ne občina Koper ne bi bila pripravljena dati tega vložka. Gre za karizmatično osebo, nekdanjega najboljšega rokometaša na svetu.

Zato sta bila tako glavni sponzor kot občina pripravljena na dodatni vložek. Mi smo imeli proračun zaprt, zato trenerja takšnega ranga sami ne bi iskali," je razložil koprski podpredsednik.

V tekmovalnem ritmu, a ne preobremenjen

Ampak … "To je bistveno drugačen znesek, a neprimerljiv z zneski, ki bi jih dobil v drugih klubih. Želel si je ostati na tem območju, ker si zelo želi uspeha s slovensko reprezentanco. Tekmovalni ritem mu daje energijo, preveliki napori pa bi bili obremenitev, kar se je pokazalo že zdaj."

Znano je že, da bo Vujovićev pomočnik Vanja Kralj, zagnani mladi trener, ki je bil že do zdaj vpet v delovanje kluba in mlajših reprezentančnih kategorij.

Ne spreglejte