Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2011,
12.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Iztok Puc

Četrtek, 20. 10. 2011, 12.50

7 let, 12 mesecev

In memoriam: Iztok Puc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bil je športnik od glave do pet, pravijo za Iztoka Puca, ki je 20. oktobra 2011 pri 45. letih izgubil boj z zahrbtno boleznijo. V svetovnem rokometu je pustil neizmeren pečat.

Rodil se je 14. septembra 1966 v Slovenj Gradcu, bil je predan Šoštanju in Šaleški dolini, kjer je tudi začel rokometno pot. S svojo pojavo je kaj hitro postal markantna osebnost. Levi zunanji igralec je v dolgoletni karieri igral za Borac iz Banjaluke, Zagreb, Celje in Prule. Z 20 leti se je odpravil v Banjaluko k Borcu in do leta 1990 postal eden najboljših igralcev tega kluba. Nato je odšel na služenje vojaškega roka in igralsko kariero nadaljeval pri Zagrebu.

V dresu hrvaškega velikana je osvojil naslov evropskega prvaka, potem ko je prav njegov zadetek proti Wallau odločil zmagovalca finala leta 1993. Izjemen pečat je pustil v Celju Pivovarna Laško, kjer je igral od leta 1994 do 1999 (petkrat je osvojil naslov slovenskega in pokalnega prvaka, trikrat igral v polfinalu LP), v tem času pa dosegel kar 630 zadetkov in odigral 136 tekem. Pozneje se je preselil v ljubljanske Prule (slovenski prvak 2002, polfinale LP), po končani karieri pa je opravljal tudi funkcijo športnega direktorja.

S Hrvaško zlato, Jugoslavijo bron, Slovenijo 8. na OI

Ne le uspešen na klubskem področju, marveč tudi na reprezentančni ravni. Za vedno bo ostal zapisan v zgodovino kot mož, ki je zaigral za tri reprezentance. Leta 1988 v Seulu je osvojil bronasto odličje z Jugoslavijo, leta 1996 je bil s Hrvaško v Atlanti zlat, leta 2000 pa je bil s Slovenijo v Sydneyju osmi.

Za slovensko reprezentanco je zbral 34 nastopov in zabil 120 golov, poleg olimpijskega zlata s Hrvaško je v svoje vitrine pospravil še bron z EP 1994 na Portugalskem in srebro s SP na Islandiji.

Po končani karieri se je pred leti preselil na Florido, kjer sta z ženo Jasenko spodbujala sina Boruta v teniški karieri. Ko je vest o levkemiji letos pretresla družino, je Iztok z zdravljenjem začel nemudoma. Ostal je v ZDA, izgubljal kilogram za kilogramom, a upanja nikoli. Še več, navdajal ga je optimizem, potem ko je njegov nekdanji soigralec Rolando Pušnik sprožil humanitarno akcijo. V domala vseh državah nekdanje Jugoslavije, kjer so Puca poznali in je pustil vtis, so začeli z dobrodelnimi akcijami. V Celju bo, kljub izgubi boja z boleznijo, ta izpeljana 5. novembra ob 17. uri.

Ne spreglejte