Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2016,
11.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Rio 2016 Rusija doping

Torek, 26. 7. 2016, 11.47

6 let, 6 mesecev

Ruski športniki pred olimpijskim semaforjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Potem ko se Mednarodni olimpijski komite ni odločil za izločitev Rusije s seznama udeleženk olimpijskih iger v Riu de Janeiru, je zdaj breme odločanja padlo na panožne zveze, ki so že nekoliko oklestile seznam nastopajočih.

Darja Klišina bo, kot kaže, edina ruska atletinja v Riu. Kaj pa ostali ruski športniki? | Foto: Darja Klišina bo, kot kaže, edina ruska atletinja v Riu. Kaj pa ostali ruski športniki?

Številni ruski športniki bodo, kot vse kaže, vse do zadnjega trenutka trepetali za svoj nastop na olimpijskih igrah, ki se bodo v Riu de Janeiru z otvoritveno slovesnostjo na štadionu Maracana začele prihodnji petek. Vodilni organi svetovnih športnih zvez namreč zdaj drug za drugim razpravljajo o (ne)primernosti ruskih športnikov na seznamu nastopajočih.

Potem ko je Svetovna protidopinška organizacija (Wada) izdala poročilo, v katerem Rusiji očita niz hudih kršitev in svojevrsten državno koordinirani doping, se Mednarodni olimpijski komite ni odločil za izključitev celotne reprezentance, temveč je vroči kostanj predal panožnim zvezam.

Prve odločitve so že znane …

Plavanje: Kot prva je reagirala FINA, ki je suspendirala sedem ruskih plavalcev. Med njimi je svetovna prvakinja Julija Jefimova, ki so se ji po poročilu McLarna na seznamu grešnikov pridružili še Vladimir Morozov, Nikita Lobincev, Mihajil Dovgaljuk, Natalija Lovcova, Anastazija Krapivina in Darija Ustinova.

Atletika: IAAF je ruskim atletom rdečo luč prižgala že meseca junija, odločitev pa sta podprla Mednarodni olimpijski komite in športno sodišče v Lozani. Izjema bo zgolj Darja Klišina, ki živi v ZDA in zato ni bila pod nadzorom ruske agencije.

Dvigovanje uteži: Zveza za dviganje uteži je od Mednarodnega olimpijskega komiteja zahtevala "dodatna pojasnila", saj po njihovem mnenju nekateri deli poročila v določenih točkah zavajajo. Ko bodo dodatna pojasnila predložena, bo odločala o posameznih primerih posebej, do takrat naj o nastopih svojih športnikov odločajo posamezne zveze.

Namizni tenis:: ITTF je ostro kritizirala odločitev Moka, ki z iger ni izključil celotne ruske reprezentance. Zdaj je oblikovala posebno šestčlansko komisijo, ki bo odločala o trojici ruskih namiznoteniških igralcev, ki so si priborili olimpijski nastop.

Gimnastika: Mednarodna gimnastična zveza FIG je sporočila, da bo upoštevala odločitve Moka. Ob tem bo oblikovala "skupino kvalificiranih ruskih športnikov". Ti bodo lahko nastopili le, če bodo zadostili vsem kriterijem Moka. V poročilu McLarna telovadcev ni, zato bodo v Riu bržkone lahko nastopili vsi, ki so si nastop zagotovili prek kvalifikacij.

Tenis: Mednarodna zveza ITF bo vsem uvrščenim ruskim teniškim igralcem dovolila nastopiti v Riu. Že pred tem je bilo jasno, da v Brazilijo ne bo potovala Marija Šarapova, saj so ji že pred poročilom McLarna prepovedali nastopiti zaradi uživanja meldonija.

Rokoborba: Mednarodna rokoborska zveza je vse svoje športnike testirala neodvisno od ruske zveze na kvalifikacijskih turnirjih in oblikovala poseben seznam. Med nastopajočimi je šest ruskih rokoborcev in ena rokoborka, a senca dvoma ostaja, saj ima tradicionalno močna Rusija v tem športu v izvršnem odboru zveze tudi dva funkcionarja na visokih položajih.

Moderni peteroboj: Zveza za moderni peteroboj se zavzema, da bi v Riu nastopili vsi štirje ruski športniki, ki so se na igre uvrstili.

Strelstvo: V poročilu Wade so se pod dopinškimi očitki znašli tudi trije ruski športni strelci. Mednarodna zveza ISSF je nato vse tri še enkrat preverila in sklenila, da lahko nastopijo v Braziliji.

Judo: Mednarodna judo zveza se je zavzela, da v Riu nastopijo vsi ruski judoisti. Predsednik IJF Marius Vizer, ki je velik prijatelj ruskega predsednika Vladimirja Putina, je že tri dni pred odločitvijo Moka dejal: "Upamo, da bomo poslali s sodelovanjem ruskih športnikov v Riu leta 2016 močan signal mladim, da so primeri prijateljstva vredni več kot primeri hladne vojne."

Lokostrelstvo: Mednarodna zveza za lokostrelstvo je v ponedeljek sporočila, da so ruske lokostrelke Tuiana Dašidorševa, Ksenija Perova in Ina Stepanova upravičene do nastopa v Riu. Krovna zveza je potrdila, da je trojica opravila tudi neodvisne preizkuse in nikdar v karieri ni bila deležna sankcij zaradi dopinga.

Veslanje: Mednarodna veslaška zveza je prižgala rdečo luč za tri ruske veslače. To so član osmerca Ivan Balandin, Ivan Podšivalov iz četverca in Anastazija Karabelščikova iz ženskega osmerca. Ni pa še jasno, na kakšen način bodo lahko Rusi dopolnili posadke.

Kajak/Kanu: Kar 5 Rusov pa so na redeči seznam uvrstili pri kajakaško-kanuistični zvezi. Med njimi je tudi olimpijski prvak Aleksander Djačenko. Skupaj z ostalo četverico je bil namreč omenjen v McLarenovem poročilu.

Več o tej temi:
To so najboljši ruski atleti, ki bi se v Riu borili za medalje #foto
Ruski dopingiranci bodo imeli svoje tekmovanje
Nepričakovana odločitev: ruski športniki bodo lahko nastopili v Riu
Kronologija ruskega škandala, ki dobiva epilog
Komentar: Koza je cela, volku pa še kar kruli v želodcu

Ne spreglejte