Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 7. 2016,
10.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

5

Natisni članek

Rio 2016

Sreda, 27. 7. 2016, 10.41

6 let, 7 mesecev

Ruska žvižgača še nista obupala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

5

Ruska atletinja Julija Stepanova, ključna oseba pri razkrivanju ruske dopinške afere, ki pa je tudi sama postala žrtev čistke in ostala brez olimpijskega nastopa, skupaj z možem še ni opustila olimpijskih sanj.

Julija Stepanova je ostala brez olimpijskega nastopa. | Foto: Julija Stepanova je ostala brez olimpijskega nastopa.

Skakalka v daljino Darja Klišina, ki živi v ZDA in naj bi bila zaradi tega stalno pod nadzorom verodostojnih organizacij v boju proti dopingu, ostaja edina ruska atletinja s pravico do nastopa na bližajočih se olimpijskih igrah. Še pred kratkim je kazalo, da bo te časti deležna tudi tekačica na 800 metrov Julija Stepanova, ki je lani razkrila dopinško prakso v Rusiji in sprožila val, ki se je končal z izrednim zasedanjem IO MOK.

Mednarodna atletska zveza IAAF je Stepanovi sicer dovolila nastop, povsem drugačno odločitev pa je v nedeljo sprejel MOK. Ta je prepovedal nastop na igrah vsem ruskim športnikom, ki so jih kadarkoli zalotili pri zlorabi nedovoljenih poživil. Mednje spada tudi Stepanova, ki je lani prestala dveletno kazen.

"Laži, tudi če te ujamejo!"

"Zame je odločitev nepoštena. Če Julija ne bi povedala, kar je vedela, MOK sploh ne bi prišel do odkritij o dopingu. Nič od tega, kar se zdaj dogaja, se ne bi zgodilo. Rusija bi nastopila v polni postavi, v ekipi bi bila tudi Julija," je dejal njen mož Vitalij in skupaj z ženo poslal pismo MOK. V tem opozarjata na napake, ki jih je po njunem mnenju etična komisija te organizacije zagrešila, ko je odločala o nastopu Stepanove.

Kot je za časnik USA Today dejal njen mož, nekdanji uslužbenec ruskega protidopinškega laboratorija, ki je tudi pomagal razrivati ruske dopinške skrivnosti, je odločitev MOK slaba popotnica za vse, ki bi se v prihodnosti pokesali in priznali nečedno delovanje, tako svoje kot širše, tudi sistematično na ravni zvez ali držav. "Zdaj sporočajo, da bodi tiho. Če sodeluješ v podkupovalnem procesu, delaj tako še naprej. Laži, tudi če te ujamejo. Mislim, da to ni bil namen etične komisije," trdi Stepanov.

Več o tej temi:
Ne spreglejte