Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2016,
19.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

Natisni članek

Klemen Prepelič Marko Milić Branko Tamše Vesna Fabjan Rio 2016

Petek, 5. 8. 2016, 19.30

6 let, 7 mesecev

Anketa med slovenskimi športniki

Rio: ali je med peterico pravi Nostradamus?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

Olimpijske igre so magnet za vse ljubitelje športa. Vsak, ki je vpet v kakšno od disciplin, si želi biti del največjega športnega dogodka. Zato se navijaštvo v dobrih dveh tednih poveča v vsaki od udeleženk iger. Nič drugače ni v Sloveniji.

Branko Tamše upa, da bodo slovenski rokometaši spisali prijetno presenečenje. | Foto: Branko Tamše upa, da bodo slovenski rokometaši spisali prijetno presenečenje.

Slovenija bo imela na olimpijskih igrah tudi rokometno moštvo, zato smo pobarali trenerja Celja Pivovarne Laško Branka Tamšeta, koliko medalj si obeta od slovenske ekipe. Jasno ni pozabil na svoj poklic: "Kot sem slišal, bomo dobili tri zlate in bronasto kolajno. Kajakaši in kanuisti so res vsi v vrhunski formi. A voda je nepredvidljiva. Verjamem, da je Slovenija, če bodo fantje zdravi, lahko največje presenečenje turnirja v rokometu. Vem, da so odlično pripravljeni borci Marjana Fabjana, ki so nas s svojimi nastopi razvadili. Vsa čast slovenskim judoistom. Na lastne oči sem se prepričal, koliko znoja in krvi je prelito na Lopati."

Ker je vpet v rokometne kroge, mu je hitro prišla na uho informacija, da imajo naši igralci v Riu kar nekaj preglavic: "Kot sem slišal, so povsem mogoči tudi zapleti med olimpijskimi igrami, ne le na začetku. Za varnost pa naj bi bilo res dobro poskrbljeno. Sicer pa sam, če imam le čas, rad spremljam vse športe, tudi plavanje, skoke v vodo in podobno."

Ima pa tudi posebne želje za olimpijske igre, ki se bodo uradno odprle danes ponoči: "Želim si, da bi Usain Bolt spet osvojil zlato na 100 metrov. Če ga bo na 100, ga bo tudi na 200. Rad bi, da bi nekdo ob dobrem dnevu porazil ameriške košarkarje, ki imajo drugačne pogoje kot preostali, saj jim ni treba na dopinške kontrole. Da se razumemo: seveda sem proti dopingu, ampak vsi bi morali imeti enake pogoje."

Vesna Fabjan: Tudi v Sočiju so bile stvari na pol narejene

Kako je nastopiti na olimpijskih igrah, zelo dobro ve naša smučarska tekačica Vesna Fabjan. Svoj vrhunec je dosegla leta 2014 v Sočiju, ko je v šprintu osvojila bronasto medaljo. Vesna se te dni vneto pripravlja na novo sezono, kljub temu pa bo spremljala slovenske športnike v Riu.

Vesna Fabjan ve, kako je nastopiti na olimpijskih igrah. | Foto: Vesna Fabjan ve, kako je nastopiti na olimpijskih igrah.

"Olimpijske igre so za vsakega športnika poseben dogodek. Sama veliko spremljam tudi poletne športe in imam kar nekaj prijateljev, za katere bom navijala in ki jim zares privoščim dobre rezultate. Zanimivo se mi zdi, ko se pritožujejo, da stvari niso povsem dokončane. Tudi v Sočiju so bile stvari narejene na pol, ampak mislim, da je v Riu še slabše."

Tudi tokrat Sloveniji napovedujejo kar nekaj medalj, na koga pa stavi Fabjanova? "Kandidatov je veliko. Upala bi si izpostaviti Tino Trstenjak, ki se mi zdi zares suverena. Treba je vedeti, da je na olimpijskih igrah velik pritisk in nikoli ne veš, kako ta pritisk vpliva na športnika. V igri so tudi kajakaši in kanuisti, jadralci, konec koncev tudi rokometaši. Mislim, da so oni zreli za medaljo. Lahko pa tudi kakšen preseneti. Upajmo, da se bomo približali številu medalj iz Sočija."

Vesna je do zdaj nastopila na treh olimpijskih igrah, zato bi njen nasvet lahko marsikomu prišel prav. "Naj poskušajo čim bolj uživati. Seveda je športnik tam zaradi svojih rezultatov in da na tekmi pokaže tisto, česa je sposoben," je pogovor sklenila Fabjanova.

Televizija "gori" ves dan, Sloveniji napovedujem tri medalje

V aktivni košarkarski karieri pa olimpijskih iger ni dočakal Marko Milić, čeprav je bila to njegova velika želja, kakor tudi preostalih članov njegove generacije. "Nam bi bil to vrhunec. Na evropska prvenstva smo se nenehno uvrščali. Ko smo se uvrstili na svetovno prvenstvo, je bil to za nas eden od mejnikov. Olimpijske so verjetno dodatna dimenzija, ko se ne vrti vse le okoli tvojega športa. Upam, da jih bom v prihodnje doživel v kakšni drugi vlogi."

Marko Milić kot košarkar olimpijskih iger ni dočakal, a upa, da jih bo v kakšni drugi vlogi. | Foto: Marko Milić kot košarkar olimpijskih iger ni dočakal, a upa, da jih bo v kakšni drugi vlogi.

V času olimpijskih iger bo v Bolgariji, a bo tudi tam spremljal, kaj se bo v Riu dogajalo: "Na olimpijskih igrah ne gledam posameznega športa, ampak na splošno. Ko mi čas dopušča, vedno spremljam. Kar 'gori' televizija ves dan."

Nato se je postavil še v vlogo Nostradamusa in napovedal Sloveniji koliko medalj? "Uf, da ne bom ustrelil kakšnega kozla. Upam, da jih bo čim več. V preteklosti so se dogajala presenečenja in smo jih dobili v tistih športih, v katerih je nismo pričakovali. Vsaka medalja je velik dosežek. Rečem pa, da bodo tri medalje," je odgovoril Milko.

Ne prezrite:

- To je slovenska olimpijska reprezentanca
- Ponosno v olimpijsko areno, pogumno na umazano vodo
- Utrip Ria de Janeira
- Še veliki Michael Phelps ni vedel, ali naj pristopi k Đokoviću

- Slovenski olimpijski tatuji
- Najlepša slovenska olimpijka je  ...

Prepelič dodal eno medaljo

Če on ni imel možnosti nastopiti na olimpijskih igrah, pa bo to imel v svoji karieri morda Klemen Prepelič: "Sanje vsakega športnika so nastopiti na olimpijskih igrah. Velika želja je, da se tudi enkrat sam uvrstim tja." 

Klemen Prepelič sanja o olimpijskem nastopu. | Foto: Klemen Prepelič sanja o olimpijskem nastopu.

Slovenski košarkarski reprezentant se bo letos v času iger pripravljal na kvalifikacije za evropsko prvenstvo, zato tudi ne ve natančno, koliko bo lahko spremljal dogajanje v Riu. 

Verjame pa v uspeh slovenskih športnikov: "Mislim, da bo Slovenija osvojila štiri medalje. To bi lahko bili slovenski rokometaši, plavalci, Vasilij Žbogar in pa kajakaši ali pa kanuisti na divjih vodah."

Elsner ve, kako je držati v rokah bronasto odličje

Kako je osvojiti olimpijsko medaljo, zelo dobro ve tudi nekdanji nogometaš Marko Elsner. Leta 1984 je namreč z Jugoslavijo v Los Angelesu osvojil bronasto odličje: "Pričakujem od tri do štiri medalje. Slovenija je že od nekdaj blestela v individualnih športih. Upajmo, da se posreči. Zdajšnjih športnikov ne poznam najbolje, a sem prepričan, da bi lahko medalje osvojili predvsem v judu, pa tudi kajaku in kanuju. Ne smem pozabiti na rokometaše. Lahko bi naredili zelo dober turnir, se jim pa mora marsikaj v danem trenutku poklopiti, da se vmešajo v boj za medalje. Imamo dovolj kakovosti, selektorja Veselina Vujovića pa se spominjam še iz olimpijskih iger v Los Angelesu (1984), ko smo se srečevali v takratni jugoslovanski športni hiši." 

Marko Elsner je bil v ekipi Jugoslavije, ki je leta 1984 v Los Angelesu osvojila bronasto medaljo. | Foto: Marko Elsner je bil v ekipi Jugoslavije, ki je leta 1984 v Los Angelesu osvojila bronasto medaljo.

Tudi sam bo olimpijske igre spremljal in navijal za slovenske športnike: "Več ali manj jih bom spremljal, kakor bo pač čas dovolil. Nogomet vendarle ostaja prva stvar. Ne tisti na olimpijskih igrah, ampak klubski. Na olimpijskih igrah najraje spremljam atletiko, kjer se vidi, kaj lahko opraviš v procesu nekajletnih priprav. Kar pa se tiče nogometa na olimpijskih igrah, je zaradi starostne omejitve v senci evropskega ali pa svetovnega prvenstva. Pa tudi lige prvakov." 

Za konec se je spomnil še, kako je sam leta 1984 doživljal olimpijski utrip: "Kot prvo prelep spomin na igre v Los Angelesu, kjer sem z Jugoslavijo osvojil bronasto kolajno. Takrat smo se na igre pripravljali dolgo časa, več kot mesec dni, v naši ekipi je bil tudi Srečko Katanec. Spominjam se, kako je bilo lepo takrat v jugoslovanski hiši, ko smo se spoznavali športniki med seboj. Prišli so boksarji, judoisti ... Vsi smo živeli pod skupno streho. Takoj ko je nekdo osvojil medaljo, je bilo že malce zabave. Olimpijske igre so krasna priložnost za spoznavanje športnikov. Zdaj, ko je Slovenija samostojna, pa je verjetno prisotnega še več patriotskega naboja, ko zastopaš svojo državo."

Ne spreglejte