Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

Natisni članek

Marjan Fabjan Tina Trstenjak Ana Velenšek Peter Kauzer Vasilij Žbogar Rio 2016

Sreda, 21. 9. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

En mesec po koncu olimpijskih iger:

Kje so slovenski športni junaki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

Pred natančno enim mesecem so se v Riu de Janeiru končale olimpijske igre, ki so slovenski reprezentanci prinesle štiri kolajne. Kje so danes junaki iz Brazilije?

 | Foto:

Zlata Tina Trstenjak, srebrna Vasilij Žbogar in Peter Kauzer ter bronasta Ana Velenšek, slovenski športni junaki poletja, so kmalu po vrnitvi iz Ria de Janeira, kjer so dopolnili slovensko zbirko olimpijskih kolajn, osrednji slovenski športni oder prepustili protagonistom iz  drugih panog.

V tem mesecu so jih na vstopnih straneh spletnih mest in naslovnicah časnikov zamenjali predvsem Anže Kopitar, ki se je s hokejsko reprezentanco vnovič zavihtel na olimpijski turnir, motokrosistični svetovni prvak Tim Gajser in pa novi predsednik Uefe ter kot takšen največji slovenski zmagovalec na športno-funkcionarski ravni Aleksander Čeferin. Kaj pa še pred tedni oblegani junaki iz Ria? Kje so danes?

Video: kako je Slovenija pozdravila olimpijske junake:

Ko Marjan Fabjan ostane brez motiva

Za največji športni "odklop" so po olimpijskih igrah poskrbeli v judoističnem taboru. Alfa in omega kluba Sankaku in reprezentance Marjan Fabjan je Trstenjakovi in Velenškovi namenil skoraj en mesec dopusta.

"To je bil njun čas, v njuno zasebno življenje se zdaj ne vmešavam. Pred tem sem se," pravi Fabjan.

Medtem so Velenškovi že operirali kolenske vezi. Zdaj trikrat tedensko obiskuje fizioterapijo, za prave treninge pa bo nared šele decembra.

Ana Velenšek, Marjan Fabjan in Tina Trstenjak se ta mesec niso prav veliko družili.  | Foto: Ana Velenšek, Marjan Fabjan in Tina Trstenjak se ta mesec niso prav veliko družili.

Olimpijske igre pa pri judoistih niso pustile le fizičnih posledic. Tudi Fabjan priznava, da še plačuje brazilske račune. "Še vedno sem precej utrujen. Lahko bi rekel, da sem brez motiva in veselja. Čustveno sem povsem izpraznjen. To se mi dogaja po koncu vsakega olimpijskega cikla. Na treninge prihajam nepripravljen, saj imam ogromno postranskega dela. Zavedam se, da to ni dobro," pravi judo guru z Lopate pri Celju, ki si pravega oddiha ni privoščil.

"Le dva dni dopusta s partnerico. Ostalo? Delo. Od pisarniškega dela, menjave blazin v telovadnici, ki jih je načela plesen, tehničnih podrobnosti in podobno," pravi Fabjan, ki pa vseeno skuša gledati v prihodnost. Veseli ga, da so rezultati z olimpijskih iger obrodili sadove pri sponzorjih in na ravni države. "Olimpijska medalja je le olimpijska medalja in ima svojo ceno," pravi in dodaja, da je njegova prva tekmovalna misel decembrska tekma na Japonskem.

Vasilij Žbogar že na morju

Z družinskega oddiha pa se je medtem v domačo Izolo že vrnil 40-letni jadralec Vasilij Žbogar, sicer dobitnik kar treh olimpijskih kolajn in edini del štiriperesne deteljice iz Ria, ki je že zatrdil, da je zanj olimpijska kariera končana. Vseeno vztraja v jadranju.

Srebrni "Vasko" se je že vrnil na morje. | Foto: Guliverimage/Getty Images Srebrni "Vasko" se je že vrnil na morje. Foto: Guliverimage/Getty Images

Tudi svoje ekipe, grajene okrog brata Jureta Žbogarja, ni razpustil. Še več, te dni sta se brata znova vrnil na morje, trdno odločena vztrajati v jadralski karavani. Odprto pa ostaja vprašanje razreda. "Čakamo na januarsko odločitev Mednarodne jadralske zveze o razdelitvi olimpijskih razredov. Sicer pa imamo še vedno veliko aktivnosti, povezanih z olimpijskim uspehom," pravi Žbogar in dodaja, da med predvidenimi aktivnostmi ni nastopa na oktobrski Barkolani.   

Vasilijeva jadrnica Esimit se namreč letos ne bo udeležila te tradicionalne regate v Tržaškem zalivu, zato bo najboljši slovenski jadralec ob tej priložnosti na posebnem gliserju gostil trenerje in prijatelje.

Peter Kauzer proti Dalmaciji

Z morjem pa je povezan tudi oddih srebrnega kajakaša Petra Kauzerja, ki je najdlje med slovenskimi dobitniki kolajn čakal na brezskrbni čas s svojo družino. Po vrnitvi iz Ria ga je namreč poleg vseh sprejemov in sponzorskih obveznosti čakal še finale svetovnega pokala v domačem Tacnu. Tam je z zmago postavil piko na i sanjski sezoni, ob tem pa ni skrival iztrošenosti.

Peter Kauzer: čas za družino | Foto: Peter Kauzer: čas za družino

Dober teden pozneje je njegov glas veliko bolj veder. "Kaj ne bi bil, ko pa se z družino v avtodomu odpravljam na počitnice?! Gremo proti Dalmaciji. Ne vemo, za koliko časa. Kolikor nam bo ustrezalo …  Nekaj dni bomo na eni lokaciji, potem pa se bomo premaknili. Odločali se bomo sproti," nam je zaupal 32-letni Hrastničan in dodal, da si zaradi sezone s številnimi potovanji za oddih ni želel izbrati kakšnega bolj oddaljenega ali eksotičnega kraja.

"Pomembno je, da se med dopustom ne bom prav veliko obremenjeval. Tudi zaradi tega smo izbrali avtodom, v katerem imamo vse na razpolago. Lahko se ustavimo kjerkoli. Na nikogar nismo vezani," pravi srebrni krotilec brzic, ki pa se za razliko od Žbogarja vidi tudi na prihodnjih olimpijskih igrah. Leta 2020 jih bo gostil Tokio. Do otvoritvene slovesnosti pa nas loči še 1.401 dan. Že odštevate?

Kateri slovenski športni junak iz Ria 2016 vam je ostal v najlepšem spominu?

  • Tina Trstenjak
    33,19 %
    154 glasov
  • Peter Kauzer
    19,40 %
    90 glasov
  • Ana Velenšek
    19,18 %
    89 glasov
  • Vasilij Žbogar
    28,23 %
    131 glasov
Oddanih 464 glasov
 

Ne spreglejte