Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
4. 8. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Benjamin Savšek Peter Kauzer Rio 2016 Sašo Taljat Luka Božič Urša Kragelj

Četrtek, 4. 8. 2016, 9.00

6 let, 7 mesecev

KDO SO SLOVENSKI ADUTI ZA KOLAJNE

Divje pričakovanje divje kolajne

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Dvajset let po tem, ko je Andraž Vehovar v Atlanti postal olimpijski podprvak, 5-članska slovenska zasedba v kajaku in kanuju na divjih vodah v Riu de Janeiru odločno pogleduje proti stopničkam.

Poročevalec Martin Pavčnik iz Ria. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kajakaši in kanuisti že kar po tradiciji spadajo v ožji krog slovenskih favoritov za olimpijsko odličje. A kljub mednarodni uveljavljenosti, notranji konkurenci, ki dviguje raven kakovosti, in serijskem osvajanju kolajn na evropskih in svetovnih prvenstvih se je do žlahtne olimpijske kovine do sedaj uspelo prebiti zgolj kajakašu Andražu Vehovarju.

"Čas je za novo kolajno. Morda tudi najbolj žlahtno. Imamo dovolj želez v ognju," je ob nedavnem obujanju spominov dejal srebrni junak iz Atlante in žogico podal kajakašema Petru Kauzerju in Urški Kragelj ter kanuistom Banjaminu Savšku, Luki Božiču in Sašu Taljatu.  

Da le ne bi vse splavalo po vodi. Dobesedno. Benjamin Savšek ne skriva, po kaj je prišel v Rio. | Foto: Benjamin Savšek ne skriva, po kaj je prišel v Rio.

"Res imamo močno ekipo," se je ob Vehovarjevem izzivu nasmehnil eden najboljših kanuistov zadnjih let Benjamin Savšek, ki je ob nizu dobrih rezultatov na tekmah svetovnega pokala v zadnjem štiriletnem obdobju nase opozoril z naslovom evropskega prvaka in dvema srebrnima kolajnama na svetovnem prvenstvu.

V tekoči sezoni resda ni izstopal, a pravi, da ga glavna tekma šele čaka. "Nisem tako samozavesten, da bi karkoli napovedoval. Ocenjujem pa, da sem dovolj dobro pripravljen za najboljšo vožnjo v najbolj pomembnem trenutku. Jasno, potreboval pa bom tudi kanček sreče," pravi 29-letni Ljubljančan, ki pa ne skriva, da je  olimpijsko odličje osrednji cilj.

"Jasno, da je kolajna velika želja ali kar cilj celotne kariere. A v Riu nisem odhajal s to mislijo. Bolj kot pogledovanje proti kolajni me zanima izvedba. Če bo ta na želeni ravni, ne bom ostal brez želenega rezultata," dodaja Savšek, ki se lahko zanaša tudi na nakopičene olimpijske izkušnje iz Londona.

Sašo Taljat in Luka Božič: dvojec, na katerega velja biti pozoren. | Foto: Sašo Taljat in Luka Božič: dvojec, na katerega velja biti pozoren.

Gre v tretje rado?

Še več olimpijskih izkušenj pa ima kajakaš Peter Kauzer, svojevrstni kapetan ekipe. Nastopil je tako v Londonu kot Pekingu. V obeh primerih napovedoval kolajno, a ostal praznih rok. Zaradi tega so mu prijatelji "svetovali", naj pred igrami raje negoduje, a sam pravi, da visokih ciljev ne more tajiti. Gre torej v tretje rado?

"Po zadnjih olimpijskih igrah sem prav v Londonu staknil poškodbo rame. Ta je zdaj preteklost, kar je zame velika zmaga. Čutim, da sem se vrnil do te mere, ko me vrhunska izvedba lahko popelje na sam vrh. Res pa je, da je konkurenca izjemna. Vsaka napaka bo kaznovana," razmišlja izkušeni večkratni evropski in svetovni prvak iz Hrastnika, ki je brazilske olimpijske brzice v zadnjem letu spoznaval kar dvakrat, zdaj pa čaka še na sobotni preizkus tekmovalne postavitve vrat.

Peter Kauzer: na olimpijskih igrah še ni zadovoljno stisnil pesti. | Foto: Peter Kauzer: na olimpijskih igrah še ni zadovoljno stisnil pesti.

Pogovor o kolajni ni breme

Pogovori o napadu na kolajno na divjih vodah pa niso tuji niti članoma kanuističnega dvojca, ki ga sestavljata Sašo Taljat in Luka Božič. "Vem, da mnogi govorijo o najini kolajni. A to ni breme. Rezultati dokazujejo upravičenost visokih napovedi, čeprav je naš šport pregovorno nepredvidljiv," pravi Božič, mlajši član veslaško usklajenega tandema.

Priznana agencija Gracenote (nekdanja Infostrada), ki tradicionalno pripravlja virtualno tabelo kolajn, je Šempetrčanoma pripisala celo vlogo glavnih favoritov za zlato odličje. A med meritvenimi parametri, na podlagi katerih je agencija "podeljevala" kolajne, ni soočanja z olimpijskim pritiskom. Ta ostaja uganka. "Na olimpijski nastop se skušava pripravljati tako, kot da gre za običajno tekmo. Pred štirimi leti sva bila v Londonu še premlada za napad iz prve vrste. Zdaj je slika drugačna. Veva, kam spadava," dodaja Božič.

Urška Kragelj kot edina dama v kajakaško-kanuistični odpravi. | Foto: Urška Kragelj kot edina dama v kajakaško-kanuistični odpravi.

V Riu kot zmagovalka

Za razliko od moškega dela kajakaško-kanuistične odprave pa predstavnico nežnejšega spola Uršo Kragelj v Riu čaka krstni olimpijski nastop. V uvrstitvi v olimpijsko reprezentanco vidi veliko osebno zmago, doseženo po zahtevni kvalifikacijski bitki z Evo Terčelj. Zdaj pa …

"Čutim, da sem precej lažja kot pred tedni. Z ramen mi je namreč zgrmelo velikansko breme, saj so interne kvalifikacije izjemno stresne, prostora za napake pa ni. A zdaj je moja naloga, da upravičim status olimpijske. Če bom v Riu razočarala, mi status olimpijke ne bo prav veliko pomenil. Gre za vrhunec štiriletnega dela," razmišlja 28-letna Primorka.

Bolj zadržana je ob konkretnih vprašanjih o rezultatskem dometu: "Merim visoko, a napovedovala ne bi nič. Vse bo odvisno od dnevne forme, predstav tekmic in postavitve."

Ne spreglejte