Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2016,
19.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Uroš Kralj Blejsko jezero Nočna 10ka maraton 2016

Petek, 8. 7. 2016, 19.32

6 let, 7 mesecev

Tekač, ki je tekel na vseh Nočnih 10kah

Tisoč koščkov blejske panorame in tisoč krogov okrog Blejskega jezera za Uroša Kralja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Včasih povsem običajne stvari rodijo povsem neobičajne ideje. Za Uroša Kralja, člana Vitezov dobrega teka, je bil to nakup sestavljanke z motivom najbolj prepoznavne blejske panorame. Ker vsebuje tisoč koščkov, se je odločil, da bo v letu 2016, v letu, ko je dopolnil 40 let, tisočkrat tekel okrog Blejskega jezera.

Nočna 10ka to soboto že desetič

Nočna 10ka bo na sporedu to soboto, 9. julija. Ob jubilejni izdaji bo trasa speljana v obratno smer kot prejšnja leta. Obeta se rekordna udeležba, saj je na tekmo prijavljenih kar 3.300 tekačev, za katere bo skrbelo kar 210 prostovoljcev. Dogajanje bo spremljala tudi naša ekipa.

Trasa okrog Blejskega jezera mu je kot domačinu precej dobro znana. In številka tisoč se mu ni zdela tako strašna in nedosegljiva, kot bi se nemara komu od nas, ki jo vsake toliko še prehodimo s težavo. Ne nazadnje je Uroš Kralj že leta 2008 okrog tega slikovitega jezera tekel več kot 800-krat, vsega skupaj pa že vsaj 6.000-krat.

Za nameček je vseh devet let tekel tudi na Nočni 10ki, priljubljeni tekaški prireditvi, zaradi katere nekateri celo prestavljajo termine za dopust, ki letos praznuje okrogli jubilej. Kralj je namreč eden od 27 tekačev in 15 tekačic, ki so tekli na vseh izvedbah Nočne 10ke, in tudi na deseti, ki bo na Bledu jutri, 9. julija, ne bo nič drugače.

Okrog Blejskega jezera je tekel ali hodil že vsaj šest tisočkrat.  | Foto: Grega Valančič Sportida Okrog Blejskega jezera je tekel ali hodil že vsaj šest tisočkrat. Foto: Grega Valančič Sportida

Ljubezen do teka je njegovo zibelko zaobšla

Tek je vzljubil šele v zrelejših letih, pravi. "Prej sem bolj prijateljeval s kavčem," je namignil v šali. Nato pa presenečenje: že na svoji prvi tekmi je pretekel maraton. "To je bil sploh moj prvi dolgi tek," se spominja. Bilo je na "ljubljancu" leta 2002. Z 42-kilometrsko znamko je opravil v, glede na okoliščine, odličnem času: treh urah in 37 minutah.

Od takrat se redno udeležuje tekaških prireditev (med drugim je maratonsko ali daljšo razdaljo premagal že več kot 50-krat in tudi zgornji rezultat popravil za skoraj celo uro), kot član tekaškega društva Vitezi dobrega teka, ta združuje tudi bosonoge tekače, redno teče na Nočni 10ki, srečali ga boste tudi na gorskih tekih.

A tekmuje precej manj kot pred leti. "Nimam več nobene potrebe po dokazovanju sebi in drugim. Zdaj je na prvem mestu družina, tečem pa predvsem zato … ker pač rad tečem."

Tekel bo tudi na jutrišnji Nočni 10ki, tako kot na vseh devetih izdaja poprej. Letos bodo tekači tekli v obratni smeri, tako kot Kralj na fotografiji.   | Foto: Grega Valančič Sportida Tekel bo tudi na jutrišnji Nočni 10ki, tako kot na vseh devetih izdaja poprej. Letos bodo tekači tekli v obratni smeri, tako kot Kralj na fotografiji. Foto: Grega Valančič Sportida

Okrog jezera že pred službo

40-letni magister znanosti (v osnovi sicer matematik in ekonomist, že več kot 15 let pa se ukvarja predvsem z informacijskimi sistemi v zdravstvu), v zadnjem letu asfalt večinoma drgne na Bledu.

Teče zgodaj zjutraj, pred službo, kar pomeni, da ga budilka iz postelje katapultira najpozneje ob 4.30. "Običajno pretečem od dva do tri kroge, kar nanese okrog 12 (oziroma 18) kilometrov. Vse skupaj mi vzame približno slabo uro časa oziroma nekoliko več, kadar gre za tri kroge," je pripovedoval Kralj, ki od 26. oktobra 2015 dneva še ni preživel brez porcije teka. 

Pravi, da skoraj nikoli ne teče bos, niti ne prakticira ogrevalnega teka po stopnicah, a fotografu je bil voljan ustreči. | Foto: Grega Valančič Sportida Pravi, da skoraj nikoli ne teče bos, niti ne prakticira ogrevalnega teka po stopnicah, a fotografu je bil voljan ustreči. Foto: Grega Valančič Sportida

Vsak krog je svoja, skrbno popisana zgodba

Vsak tek okrog Blejskega jezera, tudi tistega, ki ga prehodi, že vse od leta 2007 skrbno dokumentira. Zraven doda nekaj razmišljajočih povedi in strne dogajanje na trasi.

"Ker zadnje čase treniram takrat, ko večina še spi, je tega dogajanja manj in se moram bolj potruditi, da spravim kaj 'pametnega' skupaj. Se pa ne obremenjujem preveč s tem, kaj bom napisal, pomembno je predvsem, da nekaj napišem in da se mi zdi napisano na tak način, da bi utegnil biti zanimiv tudi komu drugemu. Vsekakor razmišljam, da bi svoje pisanje nekoč, na nek način predstavil tudi širši javnosti."

Tisočka bo letos zagotovo padla. Krog in "puzzla".

Uroš Kralj je včeraj z družino prehodil že svoj letošnji 596. krog okrog Blejskega jezera. Računa, da jih bo pred Nočno 10ko opravil že 600 in da bo 1000. "glava" sestavljanke blejske panorame, na katero je naletel konec lanskega leta in ki ji za vsak krog doda nov košček, svoje zadnje delčke dočakala že precej pred iztekom leta 2016. Zato, ker se jima s hčerko Kristino s sestavljanjem mudi in zato, ker kilometre (in kroge) nabira celo nekoliko hitreje, kot je načrtoval.

Razmišlja, da bi v prihodnje uvedel poseben "šparovček", kamor bi sponzorji za vsak pretečen krog donirali po en evro. Izkupiček bi predali osebi, ki bi ji tak znesek lahko zelo pomagal v življenju, sponzorja pa to ne bi preveč udarilo po denarnici. | Foto: Grega Valančič Sportida Razmišlja, da bi v prihodnje uvedel poseben "šparovček", kamor bi sponzorji za vsak pretečen krog donirali po en evro. Izkupiček bi predali osebi, ki bi ji tak znesek lahko zelo pomagal v življenju, sponzorja pa to ne bi preveč udarilo po denarnici. Foto: Grega Valančič Sportida

Šparovec, ki bi razveselil pomoči potrebne

Kralj razmišlja, da bi v prihodnje svojo tekaško vnemo nadgradil tudi z dobrodelno noto. Uvedel bi nekakšno obliko "šparovčka" (ideja je še v zgodnji fazi), v katerega bi donator ali donatorji za vsak njegov  krog "spustili" na primer en evro.

"Na ta način bi se, pri mojem tempu,  v letu dni nabralo tisoč evrov, kar bi lahko nekoga zelo osrečilo, medtem ko se donatorjem to ne bi kaj dosti poznalo."

Priljubljena tekaška prireditev Nočna 10ka na Bledu letos praznuje deseto obletnico. Na sporedu bo jutri, teklo pa bo več kot 3.300 tekačev. | Foto: Priljubljena tekaška prireditev Nočna 10ka na Bledu letos praznuje deseto obletnico. Na sporedu bo jutri, teklo pa bo več kot 3.300 tekačev.

Ne spreglejte