Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2016,
16.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

2

Natisni članek

pohodništvo

Torek, 5. 7. 2016, 16.53

6 let, 6 mesecev

Ultra Karavanke 2016 – Tek po slovenskih Karavankah

Slovenski znanstvenik, ki bo pretekel Karavanke. Pa ne samo to ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

2

Nino Fijačko

Magister bioinformatike in bodoči markacist Nino Fijačko se bo konec julija podal na neobičajen tekaški podvig. Pretekel bo slovenski del Karavank, najdaljše slovenske gorske verige, ter ga skrbno dokumentiral.

"Mislim, da je to nekaj povsem novega na slovenskem športnem prizorišču, je projekt Ultra Karavanke ocenil 30-letni Mariborčan Nino Fijačko, ki se je z gorami tesneje spoprijateljil šele pred leti, ko je pretekel Slovensko planinsko pot.

Ko je pred leti pretekel Slovensko planinsko pot, se je zaljubil v gorski tek in vzljubil Karavanke. | Foto: Ko je pred leti pretekel Slovensko planinsko pot, se je zaljubil v gorski tek in vzljubil Karavanke.

Kdo je Nino Fijačko?

Nino Fijačko je 30-letnik iz Maribora. Po izobrazbi je diplomirani zdravstvenik, magistriral je iz bioinformatike, pripravlja pa tudi že doktorat. Zaposlen je kot asistent na Fakulteti za zdravstvene vede v Mariboru. Kot otrok je rad brcal okroglo usnje in vozil kolo, v zadnjih letih pa je povsem preklopil na gorski tek.

Karavanke so ga prevzele z obsegom in lepotami

Ker so ga zaradi obsega (Karavanke zavzemajo velik del Slovenske planinske poti, ki meri 600 kilometrov) in lepot na Slovenski planinski poti najbolj fascinirale prav Karavanke, se je odločil, da se jim pokloni na poseben način. S tekom, s katerim jih bo obredel v projektu Ultra Karavanke.

Stol je z 2.236 metri navišji vrh slovenskih Karavank. | Foto: Stol je z 2.236 metri navišji vrh slovenskih Karavank.

Čaka ga med 200 in 300 kilometri poti in 20 višinskih kilometrov, ki jim namerava premagati v tekaškem koraku. Na podvig se pripravlja ob koncu tedna. "Pripravljam se vzdržljivostno in kondicijsko, ob koncih tedna delam dolge treninge, kjer pretečem skupno med sto in 150 kilometri. Privajam se tudi na vročino, ki je ne prenašam najbolje," je razkril v pogovoru za Sportal.

Kaj je namen projekta Ultra Karavanka?

Namen projekta Ultra Karavanke je predstavitev obsega in značilnosti Karavank širši javnosti, jim približati t. i. trail tek, ki tudi med Slovenci dobiva vedno več pristašev, in ob tem povezati še aktivno navdahnjene prijatelje (Salomon & Suunto ekipa), ki bodo Fijačku med projektom priskočili na pomoč.

Pot ga bo vodila tudi čez greben Košute. | Foto: Pot ga bo vodila tudi čez greben Košute.

Tretjina trase je neoznačene

Kot eno od zanimivosti karavanške gorske verige je izpostavil dejstvo, da je trasa slovenskega dela Karavank označena samo v dveh tretjinah, medtem ko je manjkajočo vrzel na poti označil sam.  Pomagal si je z možici (preprostimi skulpturami iz kamenja), ki jih je zložil ob poti. "Karavanke bi rad povezal v celoto," je razkril enega od glavnih ciljev, ki ženejo projekt Ultra Karavanke, "a še pred tem sem jih moral natančno spoznati," je dejal.

Nino Fijačko Karavanke | Foto:

"Ugotovil sem, da niso dovolj označene, niti da gorovje ni povezano med seboj s planinskimi potmi. Vse mogoče sem preiskoval, raziskovanje imam rad, saj to počnem tudi na fakulteti. Najtežje je bilo najti, kaj vse sploh spada pod Karavanke, in to povezati v celoto. Z vsega mogočega gradiva sem si začel delati zapiske, si označevati koordinate GPS s trase, brez tega na poti ne bo šlo," se zaveda.

Tako se že nekaj časa vsak prost konec tedna zapelje v kraje pod Karavankami, ki so precej oddaljeni od njegovega Maribora.

"Karavanke je precej težko povezati v celoto, tega ni storil še nihče, mislim pa, da bi planince taka pot zelo zanimala, saj bi povezala tudi vrhove, ki niso tako aktualni in obljudeni kot nekateri. Lahko bi se na primer podali na Vernikov Grintovec ali Kepo, saj ni treba vedno stremeti samo po Triglavu," poudarja 30-letni Štajerec, ki ga je za dolge teke po razgibanem terenu navdušil Zvonko Mezga. "Ko sva tekla po K-24 (najtežji koroški hribovski izziv), sem se v to vrsto teka dobesedno zaljubil," je razkril.

Nino Fijačko | Foto:

Trasa Karavank sicer poteka po že obstoječih planinskih poteh, in sicer po: Haloški planinski poti, Loško-zbelovski planinski poti, Stoperški planinski poti, Šaleški planinski poti, Planinski poti XIV. divizije, Slovenski planinski poti, Koroški planinski poti, Jezerski planinski poti, Tržiški planinski poti, Via Alpini in Alpe Adria Trail. Določene je Fijačko že pretekel, del jih hrani za prihodnost.

Mejni kamen ob poti in doma izdelan zemljevid. | Foto: Mejni kamen ob poti in doma izdelan zemljevid.

Promocija znamenitosti ob poti

Fijačko bo vso pot skrbno dokumentiral v posebnem dnevniku, saj si želi, da bi s tem nekoč v prihodnje pomagal odpreti novo pot, ki si jo ta del slovenskega gorstva brez dvoma zasluži. 

Pri tem bi se rad povezal s krovno organizacijo slovenskega planinstva Planinsko zvezo Slovenije, z Ultro Karavanke pa si želi promovirati tudi znamenitosti, ki se nahajajo ob poti.

Fijačko bo tekel mimo izvira Sotle (Maceljska gora), po prvi nadelani slovenski planinski poti (Donačka gora), mimo Jame Balunjača (Boč), gradu Zbelovo (Zbelovska gora) in Lindek (Mala gora), mimo Hude luknje (Tisnik), spomenika XIV. Divizije (Graška gora), Matjaževe jame (Peca), svetovno znane Potočke zijalke (Olševa), tekel bo skozi naravna okna v Stegovniku (Stegovnik), prečkal grebenast gorski masiv Košuta (Košuta), več prelazov (Pavličevo sedlo, stari Ljubelj,  Korensko sedlo), Bornov  tunel (Begunjščica), se povzpel na najvišji vrh Karavank Stol, tekel nad karavanškim predorom (Rožca) pa vse do Tromeje, kjer se slovenski del Karavank konča.

Iz Štajerske prek Koroške na Gorenjsko

Poti se bo, tako kot ustanovitelj Slovenske planinske poti Ivan Šumljak, lotil na Štajerskem, in sicer na mejnem prehodu Zg. Gruškovje in končal na Gorenjskem, na Tromeji.

Fijačka navdušuje tudi sama zgodovina Karavank, na primer življenje in ustvarjanje grofa Borna, ki je imelo velik vpliv na Karavanke, dejstvo, da je po grebenu Karavank speljana severna meja z Avstrijo, ki jo oziroma jo je označevala nekajmetrska mejna čistina, kjer so nekoč patruljirali graničarji, ter da so mejni kamni že od samega začetka, odkar so položeni ob meji, ohranili isto mejno oznako.

Fijačko v vlogi markacista. | Foto: Fijačko v vlogi markacista.
"Ena od zanimivosti Karavank so tudi številni križi, ki stojijo na vrhovih Karavank in jih nameravam na poti prešteti," je povedal Fijačko.

Odvisen od samega sebe

Na poti bo povsem odvisen sam od sebe. "Vse, kar bom imel s seboj, bo zgolj tekaški nahrbtnik, v njem pa kamera GoPro in mobilni telefon, pripomočki za osebno higieno (pri čemer je izpostavil smrekovo smolo (smrekovit) za higieno nog, op. a.), obilo tekočine z dodatki (TopLevel) in hrana ter pohodniške palice (Leki)," je naštel.

Na poti bo odvisen od sebe, svoje iznajdljivosti in vzdržljivosti. | Foto: Na poti bo odvisen od sebe, svoje iznajdljivosti in vzdržljivosti.

Zanimivost:

Zanimivo je, da v gore vedno vzame dve vrsti sendvičev. Prvega, namazanega z arašidovim maslom in borovničevo marmelado ter okrašenega s koščki banane, ter drugega s pršutom in sirom. Zakaj? Zato, ker vsebujejo hranilne snovi, ki jih telo potrebuje pri dolgotrajnih naporih. Vse skupaj je zavito v polnozrnati kruh.

"Vse je zelo premišljeno. Ne bi rad, da se mi ponovi zgodba s Slovenske planinske poti, kjer sem zaradi napačne izbire hrane staknil hude želodčne težave. K sreči imam zdaj že več izkušenj,"  poudarja Fijačko.
 

Mimo številnih planinskih postojank, tudi kandidatk za naj planinsko kočo

Prenočil bo tudi na Ljubelju. | Foto: Prenočil bo tudi na Ljubelju. Fijačka bo pot vodila mimo številnih planinski postojank (Planinski dom pod Donačko goro – Rudijev dom, Planinski dom na Boču, Lovska koča Štepih, Dom na Paškem Kozjaku, Dom na Uršlji gori, Koča na Naravskih Ledinah, Koča na Pikovem, Ninov dom, Dom na Peci,  Planinski dom Kralja Matjaža, Koča na Ljubelju, Koča na planini Prevala, Planinski dom na Zelenici, Prešernova koča na Stolu, Koča na Golici in Pastirska koča na planini Dovška Rožca), mnoge med njimi se potegujejo tudi za naziv Naj planinska koča 2016.

 

Nina Fijačka lahko spremljajte prek družbenih omrežij

Nino Fijačko, ki ga pri projektu podpirata ponudnika športne opreme Salomon in Suunto, se bo na pot odpravil v drugi polovici julija. Načrtuje, da bo tekel cele dneve (od jutra do večera), projekt pa naj bi končal v treh do petih dneh.

Dogajanje boste lahko v živo spremljali na njegovi strani na Facebooku, ki jo je odprl posebej za ta namen, ter na njegovem blogu in profilu na Instagramu.

Ne spreglejte