Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2024,
13.47

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Oglasno sporočilo

Natisni članek

noad hidracija Radenska pohodništvo rekreacija PR članek

Sreda, 27. 3. 2024, 13.47

4 tedne, 1 dan

Štirje nasveti za pohodnike začetnike

Oglasno sporočilo

Pomlad je tu, sneg se je že umaknil z nižjih hribov, počasi pa bo skopnel tudi nekoliko višje. Za vse, ki se spogledujete s pohodništvom, prihaja idealen čas, da začnete pridobivati kondicijo, s katero boste do konca sezone v svojo planinsko knjižico lahko vpisali osvojene vrhove. Preverite, na kaj morate biti na začetku pozorni.

PR fotografija_3_1200 | Foto: RADENSKA D.O.O. Foto: RADENSKA D.O.O.

1. Svojo pot načrtujte vnaprej

Višje gremo, lepši je razgled v dolino – in to nas lahko kaj hitro zavede pri izbiri poti. Prav tako se težko zanesemo na nasvete prijateljev in njihovo oceno poti. Ljudje smo različni in pot, ki se nekomu zdi popolnoma nezahtevna, bo za nekoga drugega lahko precejšen izziv.

Ko izbirate svojo pot, obiščite enega od pohodniških portalov in preverite:

  • koliko časa predvidoma trajata vzpon in spust v dolino. Ne pozabite na to, da navedeni čas velja le za vzpon. Vsaj toliko, kot boste potrebovali za vzpon, boste potrebovali tudi za spust v dolino;
  • kakšna je višinska razlika med izhodiščem in vrhom. Povprečno pripravljen pohodnik naj bi v eni uri premagal približno 300 metrov višinske razlike;
  • kakšna je zahtevnost poti. Lahka pot sicer ne pomeni, da se pri vzponu ne bomo utrudili, pomeni pa, da nam na poti ne bo treba plezati.

2. Stopnjujte zahtevnost vzponov

Ko začenjate, si izberite preprost cilj, na katerem boste lahko preizkusili svojo kondicijo. Na podlagi prve izkušnje boste lažje ocenili, kakšni pohodi vam ustrezajo, postopoma pa boste pripravljenost okrepili in se lahko podali na zahtevnejše poti. Bolj redno boste hodili v hribe, hitreje boste napredovali, veliko pa je seveda odvisno tudi od tega, kako zelo boste na poti uživali, zato se ne ženite čez svoje sposobnosti, ampak poskrbite, da bo ta dejavnost predvsem prijetna.

PR fotografija_4_1200 | Foto: RADENSKA D.O.O. Foto: RADENSKA D.O.O.

3. V hribe se odpravite ustrezno opremljeni

V hribe se podajte v pohodniških čevljih, ki jih prej nujno dobro uhodite, sicer vam lahko precej pokvarijo vaš prvi izlet. Z njimi se odpravite na sprehod po ravnini ali manjši hribček in tako poskrbite, da se bodo čevlji prilagodili vašim stopalom.

4. Ne pozabite na hidracijo

Ko pomislimo na hribe, v skoraj isti sapi pomislimo tudi na prijetne gorske koče – a teh ni na vsakem vrhu, kar pomeni, da se na vrhu morda ne bomo mogli osvežiti in okrepčati. Svoj nahrbtnik zato napolnite s kakšnim prigrizkom in vodo, ki bo poskrbela, da na poti ne boste žejni. 

PR fotografija_5_1200 | Foto: RADENSKA D.O.O. Foto: RADENSKA D.O.O.

Če boste na poti za hidracijo poskrbeli z naravno mineralno vodo Radenska, boste z njo v svoje telo vnesli tudi kalcij in magnezij, ki sta nepogrešljiva minerala za vse ljudi, še posebno pa tiste športno aktivne.

Osvojite tridnevno Highlander dogodivščino v družbi Vida Pintariča

Radenska bo ob koncu poletja petim srečnežem in njihovim prijateljem omogočila nepozabno tridnevno dogodivščino v družbi slovenskega youtuberja Vida Pintariča. Skupaj se bodo odpravili na tridnevni pohod po Kamniško-Savinjskih Alpah, spali pod zvezdami in uživali v čudovitih razgledih. Z malo sreče ste lahko vi eden od srečnih nagrajencev.

Naročnik oglasnega sporočila je RADENSKA D.O.O. 

Ne spreglejte