Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 5. 2012,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rekreacija maraton Franja

Četrtek, 31. 5. 2012, 14.00

8 let

Še teden do Franje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Le še teden nas loči od tridnevnega kolesarskega praznika Maratona Franje, ki bo ponudil raznolik kolesarski program za najmlajše, rekreativce in najbolj vzdržljive kolesarje.

Tradicija Maratona Franje sega v leto 1972, ko so priredili prvo kolesarsko Franjo, na kateri se je v začetnih letih zbralo do 700 ljubiteljev kolesarjenja in rekreacije. Vse do danes se je drži lep sloves in z vedno večjim številom udeležencev je tudi Franja postajala vse večja. Leta 2002 je na kolesarskem maratonu nastopilo že več kot 2.000 ljudi, še večji zagon pa so organizatorji dobili leta 2005, ko so Franjo uvrstili v okvir Festivala kolesarstva in ji dodali še Mali maraton Franja, dve gorski preizkušnji ter družinsko-šolski maraton za vsakogar.

Tudi letos, ko Franja praznuje 31. rojstni dan, so organizatorji poskrbeli, da se je bodo lahko udeležili tako najboljši kolesarji kot rekreativci, družine z otroki in tisti, ki na kolo sedejo bolj poredko.

Tako bo petek, 8. junij, namenjen vožnji na čas. Mlajši mladinci, mladinke, ženske Elite in vse kategorije rekreativcev se bodo pomerili na 18,6-kilometrskem kronometru, medtem ko moške pod 23 in Elite čaka 38 kilometrov cestnega kronometra. Prvi tekmovalec se bo s starta na Ameriški aveniji pred Kristalno palačo v BTC City-ju do križišča v Dolu, kjer bo udeležence čakal obrat, pognal ob 14.00.

Sobota, 9. junij, bo na Maratonu Franja družinsko obarvana, saj bo to dan, namenjen otroškim kolesarskim podvigom. Za otroke med tretjim in sedmim letom starosti bo potekal Generalijev otroški maraton, na katerem se bodo najmlajši ob 16.30 zapeljali po 1,5-kilometrski progi po BTC City-ju. Po opravljenem mini maratonu pa se bodo lahko preizkusili še v spretnostni vožnji na kolesarskem poligonu.

Tisti, ki jim dober kilometer in pol ni dovolj, se bodo ob 16.00 lahko podali na Leclercov družinsko-šolski maraton za vsakogar. Start 25-kilometrskega družinskega maratona bo ob 16.00 v BTC City-ju, od koder se bodo družine odpravile do Sneberja, Šentjakoba, Dola in Dolskega nazaj do startnega mesta.

Nedelja, 10. junij, pa bo pravi test za najbolj vzdržljivostne kolesarje, saj bosta na sporedu 97-kilometrski Mali maraton Franja in 156 kilometrov dolg Maraton Franja BTC City. Krajša preizkušnja, na katero se bodo najboljši kolesarji podali ob 10.30, jih bo vodila po naslednji poti: Ljubljana - Dobrova - Horjul - Vrzdenec - Lucine - Gorenja Vas - Škofja Loka - Vodice - Tacen -Ljubljana.

Dobrih 150 kilometrov dolga proga pa bo ob 9.00 najbolj vzdržljive kolesarje popeljala vse od Ljubljane preko Vrhnike, Logatca, Godoviča, Idrije, Cerkna, Kladij, Sovodnja, Škofje Loke, Vodic, Tacna, nazaj v Ljubljano.

Na petkov in nedeljski program Maratona Franje, ki letos postavlja še en mejnik, saj je uradni kandidat za včlanitev v serijo najboljših kolesarskih maratonov na svetu pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI-Golden bike, se morate prijaviti na spletni strani www.franja.com.

Ne spreglejte