Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
5. 5. 2016,
18.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

maraton Gal Jakič Nina Wabra jakič Wings for Life World Run

Četrtek, 5. 5. 2016, 18.38

6 let, 7 mesecev

"Življenje nas mora klofniti, da se zresetiramo"

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
nina wabra jakic gal jakic | Foto osebni arhiv Nine Wabra Jakič

Foto: osebni arhiv Nine Wabra Jakič

Ambasadorka dobrodelnega teka Wings For Life Nina Wabra Jakič skupaj z družino skozi življenjske preizkušnje in izzive hodi – oprostite, vozi se – pokončno in dobrovoljno.

"Ni pogoj, da se ti kaj zgodi, da začneš živeti polno in globoko. A je vseeno velikokrat tako. Ljudje smo nagnjeni k temu, da najraje delamo stvari po liniji najmanjšega odpora in težko zapuščamo cono udobja. Življenje nas mora klofniti, da se zresetiramo, da spregledamo. Ker sem nam prej ne ljubi."

Na glavo obrnjeno življenje

V času, ko bi mnogi obupavali in se spraševali, zakaj ravno jaz, je ona spoznala moža. Fotografija je s poroke jeseni 2012. | Foto: osebni arhiv Nine Wabra Jakič V času, ko bi mnogi obupavali in se spraševali, zakaj ravno jaz, je ona spoznala moža. Fotografija je s poroke jeseni 2012. Foto: osebni arhiv Nine Wabra Jakič

To je misel, ki bistveno presega robove športa. Njena avtorica je Nina Wabra Jakič, nekdaj novinarka, zdaj pa predstavnica za odnose z javnostmi na komisiji za preprečevanje korupcije.

Ponosni mamici sinka Lea, ki bo čez nekaj dni upihnil prvo svečko, se je leta 2010 življenje obrnilo na glavo.

Po hudi prometni nesreči je obsedela na invalidskem vozičku, nato pa je izvedela še za diagnozo raka. A ni bilo vse le črno, še zdaleč ne. Vmes je spoznala nekdanjega paraolimpijca Gala Jakiča, iskrica se je preobrazila v poročna prstana.

Tretja izvedba Wings For Life

Oba sta tudi ambasadorja dobrodelnega teka Wings For Life, s pomočjo katerega se na globalni ravni steka denar v fundacijo za raziskave zdravljenja hrbtenjače. Tek bo v soboto, 8. maja, potekal tretjič, na njem pa bo nastopilo več kot tri tisoč udeležencev. Štart bo ob 13. uri na Kongresnem trgu. Zmagovalec bo tisti, ki ga bo zadnjega ujelo posebno spremljevalno vozilo.

Gal Jakič v akciji na Wings For Life. | Foto: Red Bull Gal Jakič v akciji na Wings For Life. Foto: Red Bull

 

 


"Ta tek je podaljšek naših upanj in želja, da se v prihodnje s pomočjo medicine življenje marsikomu spremeni na bolje. Naši cilji in želje so povezani s čim večjo samostojnostjo in vsesplošnim izboljšanjem kakovosti življenja," pravi Nina, ki na teku seveda ne bo le navijačica. "Ker pogonski pripomočki niso dovoljeni, ne bi prišla daleč," se je nasmehnila. Prijatelji se bodo tako izmenjavali pri porivanju njenega vozička.

Gibanje vedre in energične 39-letnice je namreč zelo omejeno. Težavo predstavljajo (že) nagnjen pločnik, korenina, robnik, kamen … Na ravni podlagi pa nima težav. In prav takšna površina je idealna za plesne korake oziroma bolje povedano – vrtenje.

Pleše z velikim veseljem in uspehom. Na fotografiji je z Nadiyo Bychkovo in Miho Vodičarjem. | Foto: Mediaspeed Pleše z velikim veseljem in uspehom. Na fotografiji je z Nadiyo Bychkovo in Miho Vodičarjem. Foto: Mediaspeed "Ples me je posrkal vase"

Prav pri plesu na vozičku je našla pravi izraz same sebe. "Po krajšem premoru zaradi porodniškega dopusta se že pripravljam na junijsko državno prvenstvo.

Že prej je bil ples moja dušna terapija in sproščanje, organizirano se z njim nisem ukvarjala, ampak bolj v prostem času. Zdaj me je prav posrkal vase," razloži Nina. Njene športne dejavnosti ne sovpadajo z moževimi, zato se pri varovanju in skrbi za Lea izmenjujeta. V veliko pomoč pa so tudi starši obeh.

"Z rojstvom Lea se nama je življenje postavilo na glavo, a nič bolj kot drugim ljudem. Vsekakor 100-odstotno pozitivno. Potrebujeva več organizacije, dodatnega prilagajanja, načrtovanja vnaprej. Sama z Leom ne morem ostati za več ur. Ko Gala ni, je treba čas pokriti z neko tretjo osebo, to so ponavadi moji in Galovi starši. A nikakor nimava razloga za pritoževanje, Leo je svetloba v življenjih nas vseh."

"Ne zavedajo se, kaj nam to pomeni"

Za konec smo se tematsko vrnili k Wings For Life. "Hvala vsem tistim, ki nas podpirate, vsem hodečim, ki se vam ljubi teči v dober namen. Prireditev je vsako leto kompleksnejša, ljudje se ne zavedajo, koliko nam to pomeni," Nina Wabra Jakič še enkrat pozdravlja idejo in njeno vsako leto obsežnejšo izvedbo teka za tiste, ki tega ne zmorejo.

Ne spreglejte