Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 5. 2016,
20.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

maraton 2016 Wings for Life World Run

Ponedeljek, 2. 5. 2016, 20.04

6 let, 6 mesecev

Sportalov zakaj: zakaj tekači na Wings For Life World Run po vsem svetu štartajo ob isti uri?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Wings For Life World Run | Foto Red Bull

Foto: Red Bull

V rubriki Sportalov zakaj se tokrat lotevamo vprašanja, zakaj tek Wings For Life World Run, ki bo 8. maja 2016 na sporedu že tretjič, po vsem svetu poteka v istem času, tudi če je ta neugoden. In zakaj je razdalja, ki jo pretečejo tekači, odvisna od vozil, ki jim sledijo na poti, in ne od ciljne črte, kot je to običaj.

Tek Wings For Life World Run je svojevrstna tekaška pogruntavščina, ki je namenjena vrhunskim športnikom, rekreativnim tekačem in ljudem na invalidskih vozičkih.

Letos bo na sporedu že tretjič: v nedeljo, 8. maja, ob 11.uri po srednjeevropskem času. To pomeni, da bodo tekači v Ljubljani štartali ob 13.uri, tekači v ZDA ob nenavadni 4. uri zjutraj, avstralski hitronogci se bodo na progo podali ob 21. uri in tako naprej.

Zakaj sploh štartajo ob istem času, če pa to za nekatere pomeni skrajno neugoden termin?

Udeleženci teka Wings For Life World Run bodo 8. maja 2016 štartali ob 11. uri po srednjeevropskem času. To pomeni ob 13. uri v Sloveniji, ob 4. uri v ZDA, ob 21. uri v Avstraliji in tako naprej. (Na fotografiji: ambasadorka teka WFWR je tudi smučarka Lindsey Vonn.) | Foto: Red Bull Udeleženci teka Wings For Life World Run bodo 8. maja 2016 štartali ob 11. uri po srednjeevropskem času. To pomeni ob 13. uri v Sloveniji, ob 4. uri v ZDA, ob 21. uri v Avstraliji in tako naprej. (Na fotografiji: ambasadorka teka WFWR je tudi smučarka Lindsey Vonn.) Foto: Red Bull

Želja po unikatu

"Razlog, da so si organizatorji zamislili tak koncept, je to, da so si želeli ustvariti nekaj drugačnega. Tek, ki bi omogočil, da tekači na 34 trasah na petih celinah, kjer organizirajo Wings For Life World Run, štartajo ob istem času. Bodisi da je to sredi noči bodisi zvečer ali sredi dneva," so nam pojasnili na slovenskem sedežu podjetja Red Bull, ki organizira tek. Vodila jih je torej želja po unikatu.

Koncept inovativnega teka so snovali več let, tako kot so dlje časa razdelovali tudi koncept vožnje zasledovalnih vozil, ki vozijo za tekači in v bistvu predstavljajo njihovo ciljno črto.

Za tekača se namreč tek konča v trenutku, ko ga omenjeno vozilo prehiti, na izhodišče pa ga pripelje eno od logističnih vozil, ki krožijo na relaciji od štarta do kilometrskih oznak na trasi.

V Ljubljani bo po polžje za tekači tudi letos vozil voznik relija Aleks Humar.  | Foto: Red Bull V Ljubljani bo po polžje za tekači tudi letos vozil voznik relija Aleks Humar. Foto: Red Bull
 

Zasledovalno vozilo, ki jih po vsem svetu upravljajo znani dirkači – v Sloveniji bo to voznik relija Aleks Humar, v tujini bosta za volanom tudi David Coulthard in Max Vestappen –, ima vgrajeno posebno tehnologijo, ki se aktivira v trenutku, ko tekači stečejo s štarta.

Zasledovalna vozila po vsem svetu štartajo natanko 30 minut po štartu tekmovalcev in vozijo z vnaprej določenimi hitrostmi, vse dokler ne prehitijo vseh tekmovalcev. Voznik, ki bo vozil najdlje, bo torej voznik, ki bo ulovil globalnega zmagovalca.


Izračunajte, kdaj in kje boste sklenili tek

Za lažjo predstavo, koliko boste pretekli, kdaj in kje vas bo zasledovalno vozilo prehitelo, so organizatorji pripravili posebno računalo. Vanj vnesite razdaljo ali čas, ki ga želite preteči, in dobili boste izračun hitrosti. Če boste vnesli predvideno hitrost, vam bo kalkulator izračunal pričakovani čas in razdaljo.



 

Etiopijec Lemawork Ketema je na teku WFWR zmagal že dvakrat, se pravi vedno. Lani je v Avstriji pretekel 79,9 kilometra. | Foto: Red Bull Etiopijec Lemawork Ketema je na teku WFWR zmagal že dvakrat, se pravi vedno. Lani je v Avstriji pretekel 79,9 kilometra. Foto: Red Bull


Kdo je zmagovalec?

Zmagovalca teka Wings For Life World Run sta zadnji moški in zadnja ženska na vsem svetu, ki ju prehiti zasledovalno vozilo. Poleg svetovnih prvakov dobimo tudi državne prvake, to so zmagovalci na posamezni trasi. Globalni zmagovalec bo za nagrado odpotoval na enomesečno potovanje okrog sveta, nacionalni pa si bo izbral lokacijo, na kateri bo Wings For Life World Run pretekel prihodnje leto.

Lani sta pred zasledovalnimi vozili najdlje bežala Japonka Yuuko Watanabe, ki je vztrajala 56,33 kilometra, in Etiopijec Lemawork Ketema, ki je v Avstriji pretekel 79,9 kilometra, in je zmagal že leta 2014.

V Sloveniji sta slavila Hrvat Robert Radojković (69,9 kilometra), ki bo letos tekel na Japonskem, in Žana Jereb (pretekla je 45,05 kilometra), ki je letos želela teči v Avstraliji, a je udeležbo tik pred zdajci zaradi zdravstvenih težav odpovedala.

V Ljubljani so zaradi izrednega zanimanja prijave zaprli predčasno. Prijavljenih je tri tisoč tekačev, med njimi je tudi paraolimpijska zmagovalka v namiznem tenisu Mateja Pintar, ki je lani tekla oziroma kolesarila v družbi partnerja Petra.  | Foto: Red Bull V Ljubljani so zaradi izrednega zanimanja prijave zaprli predčasno. Prijavljenih je tri tisoč tekačev, med njimi je tudi paraolimpijska zmagovalka v namiznem tenisu Mateja Pintar, ki je lani tekla oziroma kolesarila v družbi partnerja Petra. Foto: Red Bull

Ljubljana: razprodano!

Zanimanje za WFWR iz leta v leto narašča. V Ljubljani, kjer organizirajo slovenski del teka Wings For Life World Run, so letos zaradi velikega zanimanja prijave morali predčasno zapreti. Tako bo po 1.200 tekačih, kolikor jih je teklo na premieri leta 2014, dva tisoč, kolikor jih je teklo lani, letos na teku sodelovalo tri tisoč tekačev.

"Mislimo, da gre za učinek domin, ki je bistveno povečal zanimanje za ta tek, svoje pa je prinesla tudi ganljiva zgodba Nine Wabra Jakić, ki je letošnja ambasadorka teka in invalidi, ki so se prepoznali v zgodbi, ki je v bistvu namenjena njim," so vzroke za porast prijav utemeljili pri Red Bullu. Dodatno težo mu daje tudi pokroviteljstvo predsednika Boruta Pahorja, so prepričani organizatorji.



Veliko rast zanimanja beležijo tudi v preostalih državah udeleženkah, tudi na Hrvaškem in v Avstriji. V zadnji so v treh letih s štiri tisoč prijav leta 2014 napredovali na 14 tisoč (tekači bodo tekli na Dunaju), v Zadru na Hrvaškem pa bo letos teklo že sedem tisoč tekačev. Dve leti prej "le" dva tisoč. Lani je na teku, ki se odvija na 34 trasah v 33 državah na petih celinah, teklo več kot sto tisoč tekačev.

Sto odstotkov dobička namenjenih raziskavam

Stoodstotni izkupiček od prijav (posamezniki so za prijavo odšteli 30 evrov, skupine nekaj evrov manj) bo tudi letos namenjen neprofitni organizaciji Wings For Life s sedežem v Salzburgu, ki se ukvarja z raziskavami poškodb hrbtenjače, in ne kritju stroškov organizacije, kot je sicer pogosta praksa.

Po ocenah Gala Jakića, ambasadorja teka, je to verjetno tudi najmočnejše finančno podprta organizacija, ki se ukvarja s to vrsto raziskav.

"Delo fundacije Wings For Life je izrednega pomena, saj se Evropa trenutno osredotoča predvsem na epidemije sodobnega časa, torej bolezni srca in ožilja, na težave s poškodbami hrbtenjače pa se pozablja," opozarja Jakič.

Gal Jakič je eden od ambasadorjev teka Wings For Life World Run. | Foto: Red Bull Gal Jakič je eden od ambasadorjev teka Wings For Life World Run. Foto: Red Bull
 

Kot poudarjajo na fundaciji, raziskave potekajo, a so izredno drage – najvarčnejši letošnji projekt bo od fundacije prejel 30 tisoč evrov, najdražji pa en milijon – in terjajo svoj čas.

Samo lani je fundacija Wings for Life izbrala 14 novih raziskovalnih projektov, vsega skupaj jih je tako 45.


Projekti so raznoliki in se razlikujejo od regeneracije živčnih celic, ki pošiljajo impulze po telesu, do rehabilitacijskih projektov, od raziskav do kliničnih študij. Letošnja novost so pristopi, ki uporabljajo nevromodulacijo, so zapisali na uradni strani WFWR. Električni impulzi se pošljejo nad poškodovani del oziroma neposredno v možgane, da bi dosegli gibanje po poškodbi hrbtenjače.

Idejni vodja oblikovanja Fundacijo Wings For Life je direktor Red Bulla Dietrich Mateschitz. Fundacijo je ustanovil skupaj z dvakratnim svetovnim prvakom v motokrosu Heinzom Kinigadnerjem. Njegov sin Hannes se je leta 2003 ponesrečil z motorjem in je od nesreče dalje tetraplegik. | Foto: Getty Images Idejni vodja oblikovanja Fundacijo Wings For Life je direktor Red Bulla Dietrich Mateschitz. Fundacijo je ustanovil skupaj z dvakratnim svetovnim prvakom v motokrosu Heinzom Kinigadnerjem. Njegov sin Hannes se je leta 2003 ponesrečil z motorjem in je od nesreče dalje tetraplegik. Foto: Getty Images

Usodna nesreča z motorjem

Red Bull je tesno povezan s fundacijo Wings For Life, saj je idejni vodja ustanovitve fundacije prav direktor Red Bulla Dietrich Mateschitz, ki je fundacijo ustanovil skupaj z dvakratnim svetovnim prvakom v motokrosu Heinzom Kinigadnerjem. Njegov sin Hannes se je leta 2003 ponesrečil z motorjem in je od nesreče dalje tetraplegik.

3. Wings For Life World Run bo na sporedu v nedeljo, 8. maja 2016, s štartom ob 13. uri. Tekači bodo štartali na Kongresnem trgu, spremljala pa jih bo tudi ekipa Sportala. Dogajanje boste lahko spremljali tudi na Planet TV.

Ne spreglejte