Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
22. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

Natisni članek

Dalibor Volaš NK Krško Prva liga Telekom Slovenije

Ponedeljek, 22. 10. 2018, 4.00

5 let, 6 mesecev

Dalibor Volaš med top 10 strelcev Prve lige Telekom Slovenije

Za prvega je potreboval le sedem minut, do cilja pa prišel v 4.831 dneh

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

Dalibor Volaš, ki je pri včerajšnjem porazu Krškega v Celju v 13. krogu Prve lige Telekom Slovenije z 1:2 zadel, je izpolnil cilj, ki si ga je zadal, ko se je pred nekaj več kot mesecem dni vrnil v Slovenijo. S 87. prvoligaškim golom na slovenski nogometni sceni se je uvrstil med najboljših deset strelcev tekmovanja.

Sportal Jedrsko dogajanje. Prišel legendarni strelec Maribora, pred vrati hrvaški dragulj?

"Maksimalno se bom potrudil, da bom zabijal gole tudi v Krškem, osebno bi mi veliko pomenila uvrstitev med deset najuspešnejših strelcev v zgodovini prve slovenske lige," je v prvi polovici prejšnjega meseca, ko se je iz Poljske spet vrnil v Slovenijo in nekoliko presenetljivo okrepil Krško, povedal Dalibor Volaš, stari znanec slovenskih prvoligaških nogometnih zelenic.

Mesec dni pozneje, po petih prvoligaških nastopih v majici Krčanov brez zadetka, je 31-letnemu napadalcu v šestem prvenstvu v dresu petega slovenskega prvoligaškega kluba v karieri uspelo izpolniti cilj. Po vsega sedmih minutah včerajšnje predzadnje tekme 13. kroga Prve lige Telekom Slovenije je najprej lepo iz igre vrgel domačega kapetana Elvedina Džiniča, nato pa rutinirano premagal vratarja Celja, za katerega je v Sloveniji nazadnje igral.

Rudi Požeg Vancaš
Sportal Celjani po preobratu do zmage

Zadel je za vodstvo gostov z 1:0, ki ni zdržalo, saj so Celjani potem zabili dva gola in zmagali z 2:1, a se je lahko po zadnjem žvižgu najboljšega slovenskega sodnika Damirja Skomine tolažil.

S 87 goli je namreč skočil na deseto mesto večne lestvice strelcev slovenske prve lige, na katerem se bo zdaj še vsaj en teden, do naslednjega prvenstvenega kroga, družil z Antejem Šimundžo. Z zdajšnjim trenerjem Mure, ki je gole zabijal v majicah Maribora in tudi Šmartnega.

Prvoligaški nastopi in goli po sezonah:

2005/06 (Koper): 10/1
2006/07 (Koper): 15/4
2007/08 (Koper, Maribor): 34/10
2008/09 (Maribor): 29/10
2009/10 (Maribor, Nafta): 30/12
2011/12 (Maribor): 34/17
2014/15 (Maribor): 14/10
2015/16 (Maribor): 4/0
2016/17 (Celje): 29/15
2017/19 (Krško): 6/1

Debi kot iz sanj za 18-letnika

Volaš je v prvi ligi debitiral natanko 4.831 dni pred zadnjim golom v mreži Celja, s katerim je izpolnil cilj, ki si ga je zadal pred nekaj tedni.

Prve minute v prvoligaški druščini je dočakal v drugem prvenstvenem krogu daljne sezone 2005/06, ko je 20. julija 2005 v Ljudskem vrtu v majici Kopra na igrišče prišel v 73. minuti, že sedem minut pozneje pa kot 18-letnik zadel za presenetljivo zmago Koprčanov v Mariboru z 2:1.

Za Maribor je zabil 47 prvoligaških golov in je na 17. mestu večne klubske lestvice strelcev vijoličastih. | Foto: Vid Ponikvar Za Maribor je zabil 47 prvoligaških golov in je na 17. mestu večne klubske lestvice strelcev vijoličastih. Foto: Vid Ponikvar

Volaš je potem v Kopru skupaj zdržal dve sezoni in pol, bil vmes posojen še v drugo ligo k Bonifiki, v majici katere je zablestel in zadeval v povprečju skorajda gol na tekmo, nato pa se preselil v Maribor.

Zanj je odigral sezono in pol, bil potem za eno sezono posojen v lendavsko Nafto, v kateri se je znašel odlično, potem pa se spet vrnil v Maribor in zanj odigral le pol sezone, nato pa se januarja 2011 prvič preselil v tujino. Zaigral je v Moldaviji za Šerif iz Tiraspola.

Sledila je nova vrnitev v Maribor, za katerega je igral odlično in v sezoni 2011/12 dosegel svoj prvoligaški rekord, ko je bil s 17 goli tretji strelec lige.

Iz tujine se je vrnil še četrtič

Dobro sezono je unovčil s prestopom v rusko premier ligo, v kateri je zaigral za Mordovio iz Saranska, potem pa je leto in pol preživel še v prvi madžarski ligi, bil je član tamkajšnjega Debrecenija.

Pri njem je zdržal leto in pol, januarja 2015 je sledila še tretja vrnitev v Maribor. Po odlični polovici sezone in desetih golih v 14 prvenstvenih nastopih je potem spet odšel v tujino.

V majici Sparte iz Rotterdama je zaigral tudi v prvi nizozemski ligi. | Foto: Getty Images V majici Sparte iz Rotterdama je zaigral tudi v prvi nizozemski ligi. Foto: Getty Images

Najprej v Malezijo (Pahang), potem še v Albanijo (Partizani) in pred sezono 2016/17 pristal v Celju. Zanj je takrat dosegel 29 prvenstvenih golov, se potem za nekaj mesecev preselil še na Nizozemsko (Sparta Rotterdam) in za pol leta še na Poljsko (GKS Katowice), nazadnje pa se še četrtič vrnil domov in pristal v Celju.

Prava ptica selivka je ta Koprčan, za katerega je Krško že 13. klub v karieri.

Prvoligaški nastopi in goli po klubih (skupaj 219/87):

Maribor: 113/47
Celje: 29/15
Koper: 45/13
Nafta: 26/11
Krško: 6/1

Kako visoko se še lahko povzpne?

Kako daleč lahko po lestvici najboljših strelcev še prileze? Glede na to, da lahko, če bo imel voljo, če bo v pravi formi in če seveda morebitnih golov ne bo unovčil z novim skokom v tujino, igra še nekaj let, prav gotovo zelo visoko.

Kralj strelcev slovenske lige je Marcos Tavares, ki je trenutno pri 141 golih, a se ne namerava ustaviti. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Kralj strelcev slovenske lige je Marcos Tavares, ki je trenutno pri 141 golih, a se ne namerava ustaviti. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Nekdanji as Olimpije, Gorice in Primorja Anton Žlogar ter legendarni bosanski napadalec Ismet Ekmečić, ki je mreže tresel v dresih Gorice, Olimpije, Maribora in še nekaterih slovenskih klubov, sta zabila 90 golov in sta dosegljiva že v tej sezoni.

Marko Kmetec, še en nekdanji napadalec Maribora in Olimpije, na sedmem mestu s 95 goli prav tako.

Potem pa bo za naslednje na lestvici treba preseči mejo 100 golov in več …

Top 10 najboljših strelcev Prve lige Telekom Slovenije vseh časov:

141 – Marcos Tavares (Maribor)
130 – Štefan Škaper (Beltinci, Mura)
109 - Kliton Bozgo (Maribor, Olimpija)
108 – Ermin Raković (Domžale, Celje, Ljubljana, Interblock, Maribor, Mura, Olimpija)
106 – Milan Osterc (Beltinci, Gorica, Koper, Olimpija)
103 – Damir Pekić (Celje, Domžale, Maribor, Nafta)
95 – Marko Kmetec (Aluminij, Korotan, Drava, Ljubljana, Maribor, Mura, Olimpija)
90 – Anton Žlogar (Gorica, Olimpija, Primorje) in Ismet Ekmečić (Maribor, Olimpija, Rudar, Zagorje, Gorica)
87 – Dalibor Volaš (Celje, Koper, Krško, Maribor, Nafta) in Ante Šimundža (Maribor, Šmartno)

 

Ne spreglejte