Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 9. 2023,
22.15

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

NŠ Mura Prva liga Telemach 1. SNL NK Rogaška NK Bravo NK Radomlje FC Koper NK Aluminij NK Celje NK Domžale NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Nedelja, 17. 9. 2023, 22.15

7 mesecev, 2 tedna

1. SNL, 8. KROG

Vodilni Celjani v Kopru pustili dve točki, večni derbi Ljubljančanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89
1. SNL, Koper - Celje | Vodilni Celjani tudi po gostovanju v Kopru ostajajo neporaženi. | Foto www.alesfevzer.com

Vodilni Celjani tudi po gostovanju v Kopru ostajajo neporaženi.

Foto: www.alesfevzer.com

Po reprezentančnem premoru je znova v ospredju klubski nogomet. Vodilno Celje je v sklepnem dejanju osmega kroga prve lige gostovalo pri prav tako ambicioznem Kopru, spopad pa se je končal z delitvijo točk. V Domžalah se je v nedeljo odvil sosedski obračun, v katerem so se zmage s 3:1 veselili Radomljani. V Stožicah pa je v soboto Olimpija dobila večni derbi. Brez poškodovanega Timija Maxa Elšnika je Maribor premagala z 2:1. Prvoligaško dogajanje se je začelo v Kidričevem, kjer je prvo zmago v prvi ligi ujela Rogaška (1:2). Mura je izhod iz krize iskala proti Bravu, a se je morala zadovoljiti s točko za remi z 1:1.

V sklepnem dejanju osmega kroga sta se na Bonifiki pomerila Koper in Celje. Ko na koprskem stadionu gostuje Albert Riera, je po navadi zelo dramatično. Ko je v Kopru nazadnje gostoval z Olimpijo, je dvoboj postregel še s "tretjim polčasom", incidentom, polnim žaljivk in obtoževanj med Špancem in vodstvom koprskega kluba.

Tudi danes je bilo napeto, a veliko manj. Riera je na Obalo prišel kot trener vodilnega Celja, odšel pa prav tako. Celjani so sicer še drugič v sezoni ostali brez zmage, a ostajajo neporaženi. Tekma se je končala z neodločenih 1:1. Prvi gol na tekmi je padel že v 16. minuti, ko je podajo Žana Karničnika v vodstvo gostov spremenil Mario Kvesić. Tako je ostalo vse do 90. minute, ko pa so si domači po kombinaciji Eneja Jeleniča (podajalec) in Nigerijca Bedeja Osuija (strelec) le zagotovili točko.

Celjani pod vodstvom Španca v 1. SNL še niso izgubili. Na vodilnem položaju nameravajo ostati do konca. Se pa tudi kanarčkom nasmihajo še tri točke, ki jim jih je za zeleno mizo po neodigrani tekmi z Rogaško dodelila nogometna zveza.

Radomlje boljše od sosedov

Radomlje so premagale Domžale. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Radomlje so premagale Domžale. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Prvoligaško nedeljo je odprl obračun sosedov v Domžalah. Ivan Krolo je tokratne gostitelje – oba kluba sicer igrata na stadionu ob Kamniški Bistrici – popeljal v vodstvo v 19. minuti. Domžalčani so potrebovali le štiri minute za izenačenje, za katerega je poskrbel Luka Topalović, nato pa so se Radomljani razigrali, v 33. minuti je za novo vodstvo poskrbel brazilski napadalec Caio Da Cruz, v 39. pa je domžalskega čuvaja mreže Gašperja Tratnika premahal še Dejan Vokić. Pri izidu 3:1 je ostalo do konca tekme. Radomlje so zdaj pri sedmih točkah, Dušan Kosić pa po tem, ko je na trenerskem stolčku Domžal nasledil Simona Rožmana, še čaka na prvo zmago.

Ko sta se kluba pomerila zadnjič, je bilo veliko bolj burno. Domžalčani so imeli takrat vse v svojih rokah, z zmago bi si zanesljivo priigrali evropsko vozovnico. Na igrišču pa niso bili tako uspešni, Radomljani so na koncu zmagali z 1:0, a je rumeno družino razveselila novica, da Koprčani na Bonifiki niso ugnali Mure.

Tako so Domžalčani vendarle šli v Evropo, burne minute vročega spopada sosedov pa je zaznamovala klofuta, ki jo je trener mlinarjev Oliver Bogatinov po besednem spopadu prisolil takratnemu športnemu direktorju Domžal Senijadu Ibričiću. Drago ga je stala, štiri tekme ni smel voditi izbrancev, rezultati pa niso takšni, kakršni so bili še pred nekaj meseci.

Največja tekma, kar jo premore Slovenija

1. liga NK Olimpija NK Mariboer | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com Osrednji derbi osmega kroga se je igral v Stožicah, in to največji slovenski derbi: Olimpija – Maribor. Ljubljančani so bili v vlogi favorita, zmago pa so si še bolj želeli kot  dobro popotnico pred debijem v konferenčni ligi – naslednji teden gostujejo v Lillu. Statistika je bila zaveznik zmajev, ki niso izgubili na zadnjih sedmih večnih derbijih, zmagali pa kar na šestih. Gostje so želeli v Ljubljani popraviti slabši vtis z zadnjih tekem, nazadnje so ostali praznih rok proti vodilnemu Celju. Na roko jim ni šla poškodba najboljšega strelca Arnela Jakupovića, njegovo vrzel je v prvi postavi poskušal zapolniti portugalski novinec Erico Castro

Rui Pedro | Foto: www.alesfevzer.com Rui Pedro Foto: www.alesfevzer.com Trener Olimpije Joao Henriques je v prvo postavo uvrstil samo dva Slovenca, Matevža Vidovška in Marcela Ratnika. Mustafa Nukić je denimo ostal na klopi, kapetana Timija Maxa Elšnika pa zaradi težav s poškodbo ni bilo niti v kadru (več o njegovem stanju iz kluba niso sporočili). Olimpija je od prve minute prevzela pobudo. Najlepšo priložnost je imel Rui Pedro (z glavo v 17. minuti), na drugi strani pa je Vidovšek v 21. branil poskus Andraža Žinića. V 34. minuti je Rui Pedro vendarle kronal premoč domače ekipe. Zabil je petič v sezoni. In bil je res izjemen gol. Z leve strani kazenskega prostora je podal David Sualahe, na desni strani pa je žogo silovito potisnil z glavo v desni zgornji kot gola. Ažbe Jug je bil nemočen. Še bolj atraktiven pa bi bil gol Nemanje Motike, ko je v 38. minuti iz obrata streljal iz prve. Če bi seveda zadel, a mu je Jug branil. V zadnjih minutah prvega polčasa je Olimpija povsem onemogočila Maribor in ostalo je 1:0. Razmerje v strelih v okvir gola pa pet proti ena.

1. liga NK Olimpija NK Maribor Ažbe Jug | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com V uvodnih minutah drugega polčasa je bilo manj akcije kot v prvem, gostujoči trener je poskušal tok igre spremeniti z menjavami. Takoj zatem, ko je Xhuliano Skuka v konici napada zamenjal Castra, se je tekma morda že prelomila. V 65. minuti se je po prostem strelu Jorgeja Silve na drugi vratnici povsem sam znašel tokratni kapetan domačih Marcel Ratnik. S svojim drugim golom v sezoni je vodstvo Olimpije povišal na 2:0. S podobnih prekinitev so zmaji to sezono nekajkrat že zadeli. A tekma vendarle še ni bila odločena! Gostje so izkoristili trenutek nezbranosti domačih v obrambi in v 69. minuti je na 1:2 znižal Marin Laušić. Po hitrem protinapadu po boku mu je podal Marko Božić. In dramatične akcije so si nato kar sledile: izvrsten prosti strel Silve, še boljša obramba Silve, nato lep poskus Skuke ... Za zadnjih 15 minut tekme pa sta imela trenerja še vsak svojega izkušenega aduta s klopi: vstopila sta Josip Iličić in Nukić. V 86. minuti je na robu kazenskega prostora povsem odkrit žogo dobil Jan Repas, streljal, a neposredno v naročje Vidovšku. Mariborčani so imeli v zadnji četrtini tekme pobudo, a niso več zadeli.

Končno razmerje v strelih na gol 10:3 za Olimpijo, ki je imela žogo 61 odstotkov igralnega časa. Tako ima na drugem mestu prvenstvene lestvice po peti zmagi zdaj 15 točk, Maribor za njo na četrtem mestu zaostaja štiri točke.

Marcel Ratnik se je takole veselil svojega drugega gola v sezoni. | Foto: www.alesfevzer.com Marcel Ratnik se je takole veselil svojega drugega gola v sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Prva zmaga za Rogaško

Začelo se je v soboto v Kidričevem. Ko sta se Aluminij in Rogaška na tem stadionu nazadnje pomerila za točke, je bilo to še v sklopu druge lige. V Kidričevem so se takrat zmage veselili gostje, prav ta scenarij pa se je ponovil tudi tokrat, ko sta se stara štajerska znanca pomerila kot prvoligaša. Rogaška je zmagala z 2:1.

Prva prvoligaška zmaga za Rogaško | Foto: Jan Gregorc/www.alesfevzer.com Prva prvoligaška zmaga za Rogaško Foto: Jan Gregorc/www.alesfevzer.com

Rogaška, ki je v zadnjih dneh v svoje vrste pripeljala Jana Andrejašiča, je povedla že v drugi minuti, ko je malce z leve strani sam pred vratarjem z diagonalnim strelom zadel Vice Miljanić. Izkušeni Žan Benedičič je nato v 14. minuti podal do Nejca Gradišarja, ki je stekel za domačo obrambo ter matiral domačega čuvaja mreže Sama Pridgarja za 2:0. Za Gradišarja je bil to prvoligaški prvenec. Daniel Skiba je v 76. minuti znižal zaostanek domačih, a so ti še četrtič zapovrstjo izgubili in zdrsnili na predzadnje mesto prvenstvene lestvice, Slatničani pa so napredovali na osmo.

Mura z igralcem manj do točke

Prvoligaški spored se je nadaljeval v Murski Soboti, kjer je na trenerskem stolčku prvakov iz leta 2021 debitiral Vladimir Vermezović. Pri Muri so želeli šok terapijo, ki bi predramila nogometaše in začela navijače razvajati z boljšimi rezultati. Do te tekme so bili Prekmurci zelo neprepričljivi. Dvakrat so zmagali, kar štirikrat izgubili, na lestvici pa jim je Bravo bežal za štiri točke. Novi trener Mure ima bogate izkušnje iz tujine, deloval je tudi na jugu Afrike in v ZAE.

Nogometaši Mure so se prvi veselili, na koncu pa remizirali z Bravom. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Nogometaši Mure so se prvi veselili, na koncu pa remizirali z Bravom. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

In začetek je bil za črnobele več kot odličen, saj so z golom Roka Jurišiča povedli že v šesti minuti. Nadaljevanje pa nekaj manj, saj so v 12. ostali z deseterico na igrišču. Rdeči karton je dobil Leard Sadriu. Tako je imel v nadaljevanju prvega polčasa več strelov proti golu Bravo, a je po 45 minutah (in minuti sodnikovega dodatka) ostalo 1:0 za domače. Tako je ostalo vse do 79. minute, ko pa je za izenačenje poskrbel Luka Štor. Tekma se je tako končala z delitvijo točk.

dobrodelna tekma Zlatan Ibrahimović
Sportal Veliko presenečenje v razprodanih Stožicah

1. SNL, 7. krog:

Sobota, 16. september:

Nedelja, 17. september:

Lestvica:

Najboljši strelci:

– Aljoša Matko (Celje)
4 – Arnel Jakupović (Maribor), Rui Pedro (Olimpija),
3 – Marko Božić (Maribor), Saar Fadida (Olimpija), Matej Poplatnik (Bravo), Dardan Shabanhaxhaj (Mura), Gašper Trdin (Bravo),
2 – Marko Brest (Aluminij), Josip Iličić (Maribor), Nino Kouter (Celje), Pedro Lucas (Olimpija), Nemanja Motika (Olimpija), Timothe Nkada (Koper), Mustafa Nukić (Olimpija), Andrej Pavlović (Rogaška), Andraž Ruedl (Koper), Tamar Svetlin (Celje),

NK Olimpija : Ludogorec
Sportal Znan razpored: Olimpija najprej v Francijo, nato prihaja Slovan
Celje Maribor
Sportal Olimpija osvojila Fazanerijo, celjska pravljica se nadaljuje
NK Maribor Arnel Jakupović
Sportal Nove težave za NK Maribor
Olimpija Rogaška
Sportal Disciplinski sodnik NZS kaznoval direktorja Rogaške
Enej Jelenič
Sportal Po 13 letih bo spet oblekel dres Kopra
NK Celje Charles Ikwuemesi
Sportal Romun, ki se je rodil v Južni Koreji, okrepil Celje
Ne spreglejte