Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 5. 2022,
12.00

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Alen Pajenk Eva Zatković Dejan Vinčić Sašo Štalekar

Torek, 3. 5. 2022, 12.00

1 leto, 12 mesecev

Odbojkarski legionarji

Štalekar prvak, Berlin po preobratu razžalostil Vinčićeve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Sašo Štalekar | Sašo Štalekar je grški prvak. | Foto Aleš Oblak

Sašo Štalekar je grški prvak.

Foto: Aleš Oblak

Pretekli teden se je končalo kar nekaj odbojkarskih prvenstev, v katerih so igrali tudi Slovenci in Slovenke. Srednji bloker Sašo Štalekar se je veselil naslova grškega prvaka.

Medtem ko je slovenska ženska reprezentanca že začela priprave v Kranjski Gori, moška pa se bo zbrala 9. maja v Ljubljani, so se končala tudi nekatera prvenstva po Evropi, z izjemo italijanskega, francoskega in ruskega, so sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenije.

V Grčiji je naslov državnega prvaka osvojil Panathinaikos, pomembno vlogo v ekipi pa je vso sezono igral srednji bloker Sašo Štalekar, ki je na zadnji tekmi končnice proti Foinikasu prispeval šest točk, pet z napadom in eno z blokom. Žiga Štern je na drugi strani mreže za Foinikas, ki je bil na koncu tretji, dosegel 12 točk, napadal je z 58-odstotno uspešnostjo (11 točk). Olympiacos Alena Pajenka je za zaključek grškega prvenstva z 0:3 odpravil Kifisias in z osmo zmago ob dveh porazih potrdil srebrno odličje. 

Z napeto finalno serijo se je pretekli konec tedna končalo nemško prvenstvo. Slovenski podajalec Dejan Vinčić - z VfB Friedrichshafnom, ki ga kot trener vodi novi selektor slovenske reprezentance Mark Lebedew, je postal že pokalni prvak, v velikem finalu tamkajšnje lige proti Berlinu pa s soigralci vodil že z 2:0 v zmagah - je sezono končal s srebrom. Berlin je serijo povsem obrnil, na odločilni peti tekmi zmagal s 3:1 v nizih in osvojil nov naslov. Ob svoji predstavi na zadnji tekmi v nemški prestolnici je Vinčić dosegel štiri točke, tri z varanjem in eno z blokom.

Friedrichshafen, za katerega igra Dejan Vinčić, kot trener pa ga vodi Mark Lebedew, je v finalu proti Berlinu vodil z 2:0 v zmagah, a nato tekmecu dopustil popoln preobrat in končal na drugem mestu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Friedrichshafen, za katerega igra Dejan Vinčić, kot trener pa ga vodi Mark Lebedew, je v finalu proti Berlinu vodil z 2:0 v zmagah, a nato tekmecu dopustil popoln preobrat in končal na drugem mestu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zadnjo tekmo končnice poljskega prvenstva sta v letošnji sezoni za Resovio odigrala Klemen Čebulj in Jan Kozamernik, ki sta po zmagi v zlatem nizu nad Olsztynom na koncu prišla do petega mesta. Kozamernik je v statistiko vpisal 14 točk, od tega kar šest z blokom, šest jih je prispeval z napadom (55- odstotna uspešnost), dve pa s servisom. Čebulj, ki je bil na prvi medsebojni tekmi izbran za najkoristnejšega igralca, se je tokrat ustavil pri 11 točkah, devet jih je nabral z napadom (31- odstotna uspešnost), po eno pa z blokom in servisom.

Darja Eržen ima za seboj zelo uspešno sezono v dresu romunskega CSM Targovista. To je žal zaznamovala tudi poškodba gležnja, ki jo je za dlje časa oddaljila od igrišč. Na koncu se je slovenska korektorica poslovila z zmago nad Medgidio, h kateri je prispevala 15 točk (od tega kar pet asov) in se s soigralkami veselila srebra.

Eva Zatkovič je s Cannesom osvojila drugo mesto. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Eva Zatkovič je s Cannesom osvojila drugo mesto. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Eva Zatkovič je v boju za naslov francoskih prvakinj s Cannesom z 2:3 nesrečno izgubila drugi polfinalni obračun z Mulhousom, tako da je sezona, v kateri je osvojila francoski pokal, zanjo končana. Zadnjo tekmo je naša odbojkarica začela v udarni zasedbi in vknjižila eno točko. V boju z obstanek med elito v francoski ligi je Cambrai Gregorja Ropreta na šestih tekmah nanizal še peto zmago. Pretekli konec tedna je doma s 3:2 odpravil vodilni Nantes Reze, naš reprezentančni podajalec pa je dosegel pet točk. Po dve je nanizal s servisom in blokom, eno z varanjem.

V italijanskem prvenstvu še poteka boj za naslov državnih prvakov, ob tem pa tudi liga šestih ekip, ki si poskušajo zagotoviti peto mesto in nastope v evropskih tekmovanjih. V njej spremljamo dva slovenska reprezentanta, Tončka Šterna in Roka Možiča, ki sta se v 4. krogu med seboj pomerila v dresih Piacenze in Verone. S 3:2 je bila uspešnejša Piacenza, Štern pa ni dobil priložnosti za igro. Možič je tokrat dosegel 15 točk, vse z napadom, v katerem je bil 38-odstoten.

V drugem delu ruskega prvenstva je Zenit iz Sankt Peterburga v kvalifikacijah dvakrat premagal ASK in potrdil uvrstitev v drugi krog oz. med najboljših šest ekip prvenstva. Slovenski kapetan Tine Urnaut v vrstah Zenita, ki se bo pomeril z Dinamom iz Leningrada in Novosibirskom, še ne igra

Slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenci s Kitajci v ligi narodov, zaključni turnir v Bologni
Ne spreglejte