Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 9. 2023,
16.40

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Dejan Vinčić Gheorghe Cretu kvalifikacije za olimpijske igre Tine Urnaut slovenska odbojkarska reprezentanca Odbojkarska zveza Slovenije

Sobota, 23. 9. 2023, 16.40

7 mesecev, 1 teden

Slovenci pred odhodom na kvalifikacije za OI

Pred bojem za olimpijske igre poudaril eno stvar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca | Slovenske odbojkarje čaka boj za OI. | Foto Guliverimage

Slovenske odbojkarje čaka boj za OI.

Foto: Guliverimage

Moška odbojkarska reprezentanca je v soboto dopoldne v Ljubljani opravila še zadnji trening pred odhodom na Japonsko. Tam jo prihodnji vikend čaka začetek kvalifikacijskega turnirja za nastop na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu.

Gregor Ropret
Sportal Poškodba je prehuda: Slovenci po uresničitev olimpijskih sanj brez Gregorja Ropreta

Pred tednom so odbojkarji z bronasto medaljo postavili nov mejnik v zgodovini slovenskega športa. Že v sredo, ko so se vrnili na priprave, so misli že obrnili novemu izzivu naproti, ki jih konec meseca čaka v Tokiu. Po nastopih v ligi narodov in na evropskem prvenstvu si bodo od konca tega meseca dalje skušali prvič izboriti še pot na olimpijske igre.

Predzadnjo septembrsko soboto je odbojkarska reprezentanca še zadnjič vadila v Črnučah in to na istem mestu, kjer je pred 138 dnevi začela priprave na pestro poletje. V nedeljo se bo zgodaj zjutraj podala na Dunaj, od koder bo poletela proti japonski prestolnici.

"V zadnjih dneh smo se veliko posvečali regeneraciji in z veliko pozornosti skušali pri delu v fitnesu in dvorani kar najbolj napolniti baterije fantov. V nov teden bomo vstopili s popolnoma novim ritmom. Motivacija pri fantih ni vprašljiva niti za trenutek, vsi od nekdaj čakajo na ta trenutek," je ob pogledu na izziv, ki ekipo čaka v Aziji, dejal selektor Gheorghe Cretu.

"V zadnjih dneh smo se veliko posvečali regeneraciji in z veliko pozornosti skušali pri delu v fitnesu in dvorani kar najbolj napolniti baterije fantov. V nov teden bomo vstopili s popolnoma novim ritmom," je dejal Cretu. | Foto: CEV "V zadnjih dneh smo se veliko posvečali regeneraciji in z veliko pozornosti skušali pri delu v fitnesu in dvorani kar najbolj napolniti baterije fantov. V nov teden bomo vstopili s popolnoma novim ritmom," je dejal Cretu. Foto: CEV

Cretu opozoril na več stvari

Romunski strokovnjak se zaveda težke naloge, napornega ritma, a zaupa v fante: "Vemo, kakšni tekmeci nas čakajo v kvalifikacijah. Z nekaterimi smo se tudi že pomerili. Veliko bo odvisno od mentalne stabilnosti, telesne pripravljenosti in potrpežljivosti v igri. S tehnično-taktičnega stališča tekmecem ne bomo smeli dajati daril, se boriti za vsako žogo in jim tako kar najbolj oteževati pot do vsake točke. Zavedamo se tudi, da lahko v obrambi dobro odigramo z blokom, ne glede na to, kdo nam stoji nasproti. Tem stvarem bomo v preostalih dneh do začetka dajali največji poudarek."

V Tokiu bo reprezentanca začetek tedna izkoristila za privajanje na sedemurno časovno razliko, v soboto pa začela tekmovanje. V kvalifikacijah za nastop na naslednjih olimpijskih igrah se bo merila v skupini B. Nastope bo začela v soboto, 30. septembra, ob 10. uri po lokalnem času (3.00 po slovenskem) proti Tuniziji. Naslednji dan jo nato čaka srečanje s Turčijo, po dnevu premora pa še tekmi s Finsko in Egiptom.

Dejan Vinčić | Foto: CEV Dejan Vinčić Foto: CEV

Najbolj pomembna le vsaka naslednja tekma

Tudi te bodo na sporedu v že omenjenem jutranjem terminu. Po novem dnevu premora slovenske odbojkarje med 6. in 8. oktobrom čaka še zadnji sklop tekem proti ZDA, Japonski in Srbiji. Prva in zadnja se bosta začeli ob 16. uri (9. po slovenskem času), vmesna proti gostiteljem pa dobre tri ure pozneje.

"S fanti smo se pogovarjali, težko je reči, kakšen razpored tekem bi nam bolj ustrezal. Eno je gotovo - najbolj pomembna bo le vsaka naslednja tekma, vsak naslednji niz. Iz dneva v dan bomo stopali s takšno miselnostjo. Ritem bo naporen, celotna ekipa bo morala za uspešen zaključek prikazati največ, česar je sposobna," je pred odhodom dejal Dejan Vinčić in pristavil: "Zadnje tri tekme bodo na papirju najzahtevnejše in bodo najbrž odločale o olimpijski vozovnici. A tudi do takrat bo potrebno delo opraviti na najvišji ravni, da se kakšen nepotreben stres ne pojavi že prej."

Urnik slovenskih odbojkarjev v Tokiu bo sila natrpan. V devetih dneh bodo odigrali sedem preizkusov. "Po tekmah se bo potrebno čim prej regenerirati, ob tem pa takoj pozabiti na vse, kar se je zgodilo in vso osredotočenost usmeriti v naslednji preizkus. Izkušeni smo dovolj, pomembno bo le, kako kakovostno bomo določen dan odigrali tekmo. Kakovostno igro bo sicer potrebno kazati dober teden. Kdor bo tega prikazal največ, si bo izboril vstopnico na olimpijske igre," recept za uspeh pri lovu na olimpijske sanje izpostavlja kapetan Tine Urnaut.

Preberite še:

slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Bron na varnem, glavni cilj pa pred vrati: Vemo, za kaj smo garali vse poletje
Tine Urnaut
Sportal Kapetan slovenskih junakov bi rad izpolnil otroške sanje
slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, evropsko prvenstvo 2023, Klemen Čebulj
Sportal Po velikanskem uspehu Slovenije priznal: "Takšnih jih še nisem videl"
Ne spreglejte