Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 9. 2023,
22.54

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,62

Natisni članek

Andrea Giani Gheorghe Cretu Dejan Vinčić slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2023

Sobota, 16. 9. 2023, 22.54

7 mesecev, 1 teden

slovenci proti francozom za bron evropskega prvenstva

Slovenci po pravi drami do brona, Poljaki razžalostili domačine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,62
slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, evropsko prvenstvo 2023 | Slovenski odbojkarji so v tekmi za tretje mesto evropskega prvenstva po hudem boju s 3:2 premagali Francoze in osvojili bronasto odličje. | Foto CEV

Slovenski odbojkarji so v tekmi za tretje mesto evropskega prvenstva po hudem boju s 3:2 premagali Francoze in osvojili bronasto odličje.

Foto: CEV

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na tekmi za bronasto odličje evropskega prvenstva po hudem boju in tie-breaku s 3:2 premagala olimpijsko prvakinjo Francijo in prvenstvo končala na tretjem mestu. Slovenci, ki jim je tokrat pomagal tudi podajalec Dejan Vinčić, ki je v Rim pripotoval po poškodbi Gregorja Ropreta, so vodili že z 2:0, se nato znašli v težavah, na koncu pa so osvojili še četrto odličje na zadnjih petih evropskih prvenstvih (2015, 2019 in 2021 so bili srebrni). V finalu pa so Poljaki s 3:0 v nizih premagali branilce naslova Italijane in osvojili drugi naslov evropskih prvakov.

Poročilo s tekme:
slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, evropsko prvenstvo 2023
Sportal Slovenci po hudem boju do nove kolajne na EP!

Odzivi po bronastem odličju:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, evropsko prvenstvo 2023
Sportal Niti za trenutek ni pomislil, da ne bi prišel pomagat: Ta bron sije kot zlato #video

Slovenija : Francija 3:2 (22, 16, -21, -18, 11)

 Dvorana Palazzo dello sport, gledalcev 10.300, sodnika: Vagni (Italija), Porvažnik (Slovaška).
* Francija: Chinenyeze 10 (1 blok), Grebennikov, Patry 12 (1 as), Toniutti, Tillie 16, Ngapeth 18 (2 asa, 1 blok), Brizard 3, Boyer 8 (2 asa), Le Goff 7 (3 bloke), Bultor, Clevenot, Louati, Carle, Jouffroy.
* Slovenija: Pajenk 7 (2 bloka), Planinšič, Kozamernik 7 (2 bloka), Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Vinčić 6 (3 bloke), Urnaut 19 (2 bloka), Čebulj 15 (1 as, 2 bloka), Možič 26 (2 asa, 1 blok), Mujanović.

Evropsko prvenstvo v odbojki (28. avgust–16. september 2023)

Tekma za 3. mesto in finale

Sobota, 16. september

Slovenski odbojkarji so še četrtič na zadnjih petih evropskih prvenstvih osvojili kolajno. Potem ko so bili leta 2015, 2019 in 2021 evropski podprvaki, so se tokrat z aktualnimi olimpijskimi prvaki Francozi udarili za bron in hudo bitko dobili po skrajšanem petem nizu.

Dejan Vinčić je uspešno zamenjal Gregorja Ropreta. | Foto: CEV Dejan Vinčić je uspešno zamenjal Gregorja Ropreta. Foto: CEV Varovanci Gheorgheja Cretuja, ki jim je tokrat pomagal tudi podajalec Dejan Vinčić, ki je uspešno zamenjal poškodovanega Gregorja Ropreta, so z odlično igro, predvsem v obrambi in napadu, že vodili z 2:0. A Francozi so začeli igrati bolje, našli odgovor, tudi po zaslugi dobrega sprejema, izenačili na 2:2, tako da je o zmagovalcu odločal tie-break. V odločilnem nizu se roke niso zatresle, napadalci so z odliko opravili svoje delo, Rok Možič, ki je dosegel kar nekaj odločilnih točk, je bil s 26 točkami tudi najučinkovitejši igralec tekme.

Slovenci se veselijo četrte kolajne na zadnjih petih evropskih prvenstvih. Rok Možič je dosegel nekaj odločilnih točk. | Foto: Guliverimage Slovenci se veselijo četrte kolajne na zadnjih petih evropskih prvenstvih. Rok Možič je dosegel nekaj odločilnih točk. Foto: Guliverimage

Slovencem je prvič na velikih tekmovanjih uspelo, da so na zadnji tekmi za kolajne ugnali tekmeca. "Končali smo turnir z zmago, bila je zelo zahtevna tekma. Po dveh setih so Francozi začeli igrati na svoji ravni, a na koncu nam je uspelo, veseli smo. Danes smo igrali precej bolje kot proti Poljski v polfinalu. Z Dejanom igramo skupaj zadnjih 20 let, to je njegovo mesto, to je njegova ekipa, danes nam je pomagal do te kolajne," je v prvi izjavi po zmagi za Evropsko odbojkarsko zvezo dejal kapetan Tine Urnaut.

Ni še konec dolge reprezentančne sezone

Za Urnauta in kolege reprezentančna sezona še ni končana. Konec septembra Slovence čakajo še olimpijske kvalifikacije. Še nikoli se jim ni uspelo uvrstiti na olimpijske igre. Prvi nastop si bodo poskušali med 30. septembrom in 8. oktobrom zagotoviti v Tokiu. V Aziji, kamor bodo odpotovali še tretjič to sezono, se bodo merili s Tunizijo, Turčijo, Finsko, Egiptom, ZDA, Japonsko in Srbijo. Vstopnico si bosta zagotovila zmagovalec in drugouvrščeni. Če Slovencem cilja ne bi uspelo uresničiti, sanj o tekmovanju petih krogov še ne bi bilo konec, saj se bodo vstopnice delile še prihodnje leto, glede na svetovno lestvico, pa tudi geografski faktor.

Poljaki so v velikem finalu premagali Italijane. | Foto: CEV Poljaki so v velikem finalu premagali Italijane. Foto: CEV

Poljaki do naslova

V večernem velikem finalu sta se v ponovitvi finala lanskega svetovnega prvenstva pomerili Italija in Poljska, lani so slavili azzurri, tokrat pa zanesljivo s 3:0 ( 20, 21, 23) Poljaki, ki so tako po letu 2009 osvojili še svoj drugi naslov evropskih prvakov. Italijani ostajajo pri osmih. 

Poljaki, ki so v polfinalu ugnali tudi Slovenijo, so do zmage prišli lažje, kot je marsikdo pričakoval, nekaj negotovosti je ponudil le tretji niz. V prvih dveh nizi so imeli gostitelji velike težave s sprejemom, te sta jim povzročala predvsem bloker Norbert Huber in Wilfredo Leon. Varovanci srbskega strokovnjaka Nikole Grbića so si v prvem nizu odločilno prednost priigrali v drugem, v drugem pa že na začetku. V tretjem nizu je kazalo, da se bodo Italijani vrnili, nekaj časa so vodili, toda Poljaki so spet s servisi spreobrnili rezultat, na koncu pa kljub veliki borbenosti Italijanov izkoristili drugo zaključno žogo, poroča STA.

Pri prvakih, ki so dosegli kar 11 asov, od tega Huber pet, je Leon - naturaliziranega Kubanca so razglasili za najkoristnejšega igralca prvenstva, dosegel 13 točk, korektor Lukasz Kaczmarek jih je dodal 12. Pri Italijanih jih je 13 dosegel Daniele Lavia.

Ne spreglejte