Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
21. 4. 2017,
13.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Liga Europa Lyon Ajax Amsterdam Celta Manchester United

Petek, 21. 4. 2017, 13.20

6 let, 7 mesecev

Žreb polfinalnih parov lige Europa

Manchester United proti Celti, Lyon najprej v Amsterdamu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Jose Mourinho | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ples kroglic na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu je določil, da se bo prvi favorit za osvojitev lige Europa Manchester United pomeril s španskim predstavnikom Celto. V prvi tekmi bo gostoval v Vigu, na povratni pa imel prednost domačega igrišča. V drugem polfinalu se bosta udarila Ajax in Lyon.

V polfinalu lige Europa se bodo pomerili:

Prvi tekmi:
3. maj: Ajax Amsterdam (Niz) - Lyon (Fra)
4. maj: Celta Vigo (Špa) - Manchester United (Ang)

Povratni tekmi, 11. maj:
Lyon (Fra) - Ajax Amsterdam (Niz)
Manchester United (Ang) - Celta Vigo (Špa)

Zmagovalec evropske lige bo poleg lovorike prejel zelo dragoceno nagrado, nastop v skupinskem delu lige prvakov v prihodnji sezoni. Manchester United, ki je v tem trenutku v domačem prvenstvu uvrščen na peto mesto, kar ne zadošča kriterijem za udeležbo med elito, ne skriva želje, da bi osvojil ligo Europa.

Mourinho dobro pozna Vigo

Celta je v četrtfinalu izločila belgijski Genk. | Foto: Guliverimage/Getty Images Celta je v četrtfinalu izločila belgijski Genk. Foto: Guliverimage/Getty Images Če bo hotel zaigrati v finalu, bo moral najprej v polfinalu izločili Celto iz Viga. Statistika ni zaveznik rdečih vragov, ki so na zadnjih osmih srečanjih v evropskih tekmovanjih s španskimi tekmeci zmagali le enkrat. Trikrat so remizirali, kar štirikrat pa izgubili.

Tudi leta 2011, ko so izgubili finale lige prvakov proti Barceloni. Bolje jim je šlo v polfinalih. S španskimi tekmeci so se srečali trikrat in dvakrat napredovali. Celta, ki se je pred leti večkrat pomerila proti Realu, katerega je vodil zdajšnji trener Uniteda Jose Mourinho, je zadnje tri evropske tekme z angleškimi tekmeci izgubila.

Manchester United bo polfinale najverjetneje odigral brez pomoči poškodovanega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića, ki je v Evropi že zatresel mrežo Celte. Takrat je bil še nogometaš Ajaxa, s katerim bi se lahko njegov klub pomeril v velikem finalu. Potekal bo v Stockholmu, zato je žalost tamkajšnjih ljubiteljev nogometa, da na delu zaradi zdravstvenih težav ne bodo videli najboljšega švedskega nogometaša (če se United sploh uvrsti v finale), še toliko večja.

Navijačev Ajaxa novica o tem, da se bodo v polfinalu srečali z Lyonom, ni spravila v veselje. Slavni nizozemski klub, ki bi se lahko po dolgem času znašel v evropskem finalu, na zadnjih petih tekmah s francoskimi predstavniki ni okusil slasti zmage. Trikrat je remiziral, dvakrat pa izgubil.

Lyon je v četrtfinalu izločil Bešiktaš, Ajax pa Schalke. | Foto: Reuters Lyon je v četrtfinalu izločil Bešiktaš, Ajax pa Schalke. Foto: Reuters

Zdaj se bo pomeril s klubom, ki je v četrtek preživel turški kotel v Istanbulu, kjer je po loteriji kazenskih strelov pokvaril zabavo Bešiktašu. V tej sezoni se je že pomeril z nizozemskim klubom. V 1/16 finala je dvakrat ponižal AZ Alkmaar. V gosteh ga je premagal s 4:1, doma pa kar s 7:1.

Prvi polfinalni tekmi bosta odigrani v sredo in četrtek (3. in 4. maja), povratni pa 11. maja.

Finale bo v Stockholmu v sredo, 24. maja.

Ne spreglejte