Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
21. 4. 2017,
12.50

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

Natisni članek

UEFA liga prvakov Monaco Juventus Real Madrid Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak

Petek, 21. 4. 2017, 12.50

1 leto

Žreb polfinalnih parov lige prvakov

Jan Oblak v polfinalu lige prvakov proti Realu!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95
Atletico Jan Oblak | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Žreb polfinalnih parov lige prvakov je določil, da se bo Atletico Jana Oblaka, zadnjega Slovenca v boju za naslov evropskega prvaka, pomeril z Realom. Na prvi tekmi bo gostoval. V drugem polfinalu se bosta udarila Monaco in Juventus.

Kdo se bo pomeril v polfinalu?

Prvi tekmi:
2. maj: Real Madrid (Špa) - Atletico Madrid (Špa)
3. maj: Monaco (Fra) - Juventus Torino (Ita)

Povratni tekmi:
9. maj: Juventus Torino (Ita) - Monaco (Fra)
10. maj: Atletico Madrid (Špa) - Real Madrid (Špa)

Gostitelj finala v Cardiffu (3. junij) bo zmagovalec polfinalnega dvoboja med Monacom in Juventusom.

Pri žrebu je pomagal ambasador finalnega srečanja, ki ga bo letos gostil Cardiff (Wales). To je nekdanji zvezdnik Liverpoola Ian Rush. Najprej je združil kroglici madridskih velikanov. Na povratnem srečanju bo imel prednost domačega igrišča Atletico. Devetič v zgodovini lige prvakov bomo spremljali polfinale med tekmecema iz iste države.

Zadnji španski polfinale je bil leta 2011, ko sta se pomerila večna tekmeca Barcelona in Real Madrid. V nedeljo ju čaka el clasico v španskem prvenstvu, leta 2011 pa so bili boljši Katalonci in s skupnim rezultatom s 3:1 odpravili bele baletnike.

Kdo se bo uvrstil v finale lige prvakov?

  • Real Madrid
    27,50 %
    275 glasov
  • Atletico Madrid
    72,50 %
    725 glasov
Oddanih 1000 glasov

Jan Oblak lahko postane prvi Slovenec, ki bo osvojil ligo prvakov kot aktiven udeleženec finala. V polfinalu ga čaka dvoboj z zvezdniki Reala. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jan Oblak lahko postane prvi Slovenec, ki bo osvojil ligo prvakov kot aktiven udeleženec finala. V polfinalu ga čaka dvoboj z zvezdniki Reala. Foto: Guliverimage/Getty Images

Med štiri najboljše so se uvrstili klubi iz Španije, Francije in Italije. Naslov brani madridski Real, ki lahko prvi v 25-letni zgodovini tekmovanja ubrani naslov najboljšega. "Naredili bomo vse, da prvi osvojimo ligo prvakov dvakrat zapored," je pred žrebom v Nyonu sporočil predstavnik aktualnega evropskega in svetovnega prvaka, nekdanji španski reprezentant Emilio Butragueno. Tedaj še ni vedel, da bo ples kroglic za nasprotnika določil mestnega rivala, ki ga je v zadnjih štirih letih v finalu lige prvakov odpravil že dvakrat.

Real se je v polfinale lige prvakov uvrstil že sedmič zapored, kar je rekorden dosežek, s katerim pa se ni najbolj proslavil, saj se je v tem obdobju v finale uvrstil le dvakrat.

Z nastopi v polfinalu ima prijetne izkušnje Juventus. Na zadnjih osmih polfinalnih nastopih je tekmeca izločil kar sedemkrat, dobro pa kaže tudi Atleticu, ki je bil v polfinalu uspešen trikrat zapored. 

Monaco se želi maščevati Juventusu

Monaco je nazadnje v polfinalu lige prvakov igral leta 2004. V boju za finale bo skušal preskočiti črno-belo oviro. Najprej v Monte Carlu, nato v le 200 kilometrov oddaljenem Torinu. | Foto: Reuters Monaco je nazadnje v polfinalu lige prvakov igral leta 2004. V boju za finale bo skušal preskočiti črno-belo oviro. Najprej v Monte Carlu, nato v le 200 kilometrov oddaljenem Torinu. Foto: Reuters S polfinalnimi izzivi ima najmanj izkušenj Monaco, ki se je med najboljšo četverico v Evropi znašel prvič po 13 letih. V tej sezoni je kot edini polfinalist igral tudi kvalifikacije lige prvakov. V naporni sezoni je odigral že 54 tekem, ima pa tudi daleč najmanj vredno ekipo med polfinalisti.

Z vsakim novim uspehom se dviga vrednost njegovim igralcem, zlasti najstnika Kyliana Mbappeja, želje mnogih evropskih klubskih velikanov. Lahko francoski najstnik pokvari tudi načrte izkušenemu Juventusu, pri katerem kapetan Gianluigi Buffon še čaka na prvi evropski naslov?

Juventus se je z Monacom nazadnje pomeril v sezoni 2014/15 in ga izločil v četrtfinalu. "Ponuja se nam priložnost za maščevanje. Zdaj smo veliko močnejši kot leta 2015," je italijanskega velikana, ki je naslov evropskega prvaka osvojil dvakrat, izzval podpredsednik Monaca, ruski premožnež Vadim Vasiljev.

Kdo se bo uvrstil v finale lige prvakov?

  • Monaco
    21,33 %
    48 glasov
  • Juventus
    78,67 %
    177 glasov
Oddanih 225 glasov

Italijanski prvak se je z bogatim klubom iz kneževine že srečal v polfinalu lige prvakov. V sezoni 1997/98 so bili boljši Torinčani in izločili Monaco s skupnim rezultatom 6:4. Juventus ima popoln izkupiček v polfinalih evropskih tekmovanj s francoskimi klubi. Poleg Monaca je izločil tudi Nantes (1996), Bordeaux (1985) in PSG (1993), zadnjega v pokalu Uefa. 

V finalu BBC proti BBC?

Cristiano Ronaldo je v tej evropski sezoni dosegel sedem golov, od tega jih je kar nekaj zabil Bayernu v četrtfinalu. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je v tej evropski sezoni dosegel sedem golov, od tega jih je kar nekaj zabil Bayernu v četrtfinalu. Foto: Reuters V tej evropski sezoni sta nase opozorila trojčka BBC. Prvega, ki skrbi za zadetke, ima v svojih vrstah evropski prvak Real Madrid (Gareth Bale, Karim Benzema in Cristiano Ronaldo), z drugim, ki je strah in trepet napadalcev, pa se lahko pohvali Juventus (Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci in Giorgio Chiellini).

S prvim se bo spoprijel Jan Oblak, ki v tej sezoni v španskem prvenstvu ni dočakal zmage nad Realom, z drugim pa napad Monaca, ki navdušuje iz tedna v teden.

"Čaka nas močan tekmec s kopico nadarjenih igralcev in s spoštovanja vrednimi rezultati. Moramo ostati previdni, a naš cilj je kristalno jasen," zvezni igralec Juventusa Sami Khedira ne skriva želje, da bi s staro damo zaigral v finalu lige prvakov.

Osebne izkaznice klubov in uspešnost v tej evropski sezoni:

  Atletico Juventus Monaco Real
Klubska lestvica Uefe 4. 5. 30. 1.
Učinek v tej sezoni LP 7 Z, 2 R, 1 P - 13:5 7 Z, 3 R, 0 P - 17:2 6 Z, 2 R, 2 P - 21:16 7 Z, 3 R, 0 P - 28:15
Najboljši strelec v tej sezoni LP Antoine Griezmann (5) Paulo Dybala (4) Kylian Mbappe in Radamel Falcao (5) Cristiano Ronaldo (7)
Zadnjič v polfinalu LP v sezoni 2015/16 v sezoni 2014/15 v sezoni 2003/04 v sezoni 2015/16
Dosežki v polfinalu LP 3x napredoval, 2x izpadel 8x napredoval, 3x izpadel 1x napredoval, 2x izpadel 14x napredoval, 13x izpadel
Največji uspeh v ligi prvakov 3x finalist (nazadnje 2016) 2x prvak (nazadnje 1996) 1x finalist (2004) 11x prvak (nazadnje 2016)
Trener Diego Simeone (Arg) Massimiliano Allegri (Ita) Leonardo Jardim (Por) Zinedine Zidane (Fra)
Vrednost ekipe 466 milijonov evrov 450,8 milijonov evrov 197,8 milijonov evrov 764,8 milijonov evrov

Vir: Uefa.com in Transfermarkt.de (Z - zmage, R - remiji, P - porazi)

Nekdanji nemški zvezdnik Bernd Schuster, ki je nekdaj blestel v dresih obeh madridskih velikanov, je v pogovoru za španski časnik Marca dejal, da so mu prijatelji, ki stiskajo pesti za Atletico, priznali, da bi raje izpadli v polfinalu, kot še enkrat v finalu zaigrali z Realom in ostali praznih rok. Želja privržencev rdeče-belih se je izpolnila le delno, saj se bodo z belimi baletniki srečali že v polfinalu.

Beli baletniki so v četrtfinalu po tekmi, polni spornih sodniških odločitev, izločili Bayern. Zdaj jih čaka mestni tekmec Atletico, pri katerem brani Jan Oblak. | Foto: Reuters Beli baletniki so v četrtfinalu po tekmi, polni spornih sodniških odločitev, izločili Bayern. Zdaj jih čaka mestni tekmec Atletico, pri katerem brani Jan Oblak. Foto: Reuters

Jan Oblak zadnjič v Evropi na Calderonu 10. maja

V uvodnih tednih v maju bo Evropa priča štirim nogometnim spektaklom. | Foto: Reuters V uvodnih tednih v maju bo Evropa priča štirim nogometnim spektaklom. Foto: Reuters Rdeče-beli so v letih 2014 in 2016 izgubili v velikem finalu proti mestnemu tekmecu. Prvič po podaljških, drugič po kazenskih strelih. Atletico ima izrazito slabo razmerje v medsebojnih evropskih tekmah z Realom, zato so se Jan Oblak in druščina na žrebu želeli izogniti belim baletnikom, ki so z 11 evropskimi naslovi rekorderji tekmovanja.

Želja se jim ni izpolnila. Usoda je hotela, da bo nogometna Evropa v polfinalu spremljala prestižna madridska derbija. Najprej na štadionu Santiago Bernabeu, nato pa še na Vicente Calderonu, kjer bo Atletico na povratni polfinalni tekmi odigral zadnjo evropsko tekmo, saj se prihodnjo sezono seli na novi štadion Wanda Metropolitano.

Real nastopa v polfinalu najmočnejšega klubskega tekmovanja (liga prvakov in njen predhodnik pokal državnih prvakov) že 28.

Medsebojne tekme v evropskih tekmovanjih:

  Atletico Juventus Monaco Real
Atletico Atletico 2: 1 Z, 1 R - 2:1 / 7: 1 Z, 2 R, 4 P - 5:10
Juventus 2: 1 R, 1 P - 1:2 Juventus 4: 2 Z, 1 R, 1 P - 7:4 18: 8 Z, 2 R, 8 P - 21:18
Monaco / 4: 1 Z, 1 R, 2 P - 4:7 Monaco 2: 1 Z, 1 P - 5:5
Real 7: 4 Z, 2 R, 1 P - 10:5 18: 8 Z, 2 R, 8 P - 18:21 2: 1 Z, 1 P - 5:5 Real

Statistika medsebojnih srečanj v evropskih tekmovanjih govori v prid Reala in Juventusa. Prvi je v sedmih nastopih proti Atleticu izgubil le enkrat.

Kapetan Juventusa Gianluigi Buffon še ni osvojil lige prvakov. V polfinalu se bo pomeril z Monacom. | Foto: Guliverimage/Getty Images Kapetan Juventusa Gianluigi Buffon še ni osvojil lige prvakov. V polfinalu se bo pomeril z Monacom. Foto: Guliverimage/Getty Images

Prva polfinalna dvoboja bosta 2. in 3. maja, povratni tekmi pa teden dni pozneje (9. in 10. maja).

Finale bo 3. junija v Cardiffu.

Ne spreglejte